Pregatiri pentru dezastre, la Timisoara. Avem containere cu tehnica de cautare-salvare si multi risc. Cum functioneaza echipamentele. Video

TIMISOARA. Catastrofa din Turcia si Siria readuce in atentie posibilitatea producerii unui cutremur de proportii si in Romania si pregatirea autoritatilor pentru astfel de evenimente ce nu pot fi prevazute.
Inca de acum cativa ani, insa, Departamentul pentru Situatii de Urgenta a dotat fiecare inspectorat judetean cu cate doua containere cu echipamente pentru interventie de prima urgenta in caz de calamitate.
Mai mult, pompierii ar trebui sa fie pregatiti sa plece din baza, cu aceste module cu tehnica de salvare, in cel mult o ora de la declansarea alarmei.

ISU Timis a fost unul dintre primele inspectorate din tara dotate cu modulele de interventie la dezastre. Unul dintre containere este destinat cautarii si salvarii victimelor, iar cel de-al doilea este de tipul multi risc. Fiecare dintre cele doua containere are echipamente de stabilizare, de descarcerare, de taiere si de indepartare a molozului, pompe hidraulice, unitati de comanda pneumatice si alte elemente cu ajutorul carora salvatorii isi croiesc drum catre eventualele victime.

Pompierii spun ca, odata ajunsi la locul interventiei, primul lucru pe care trebuie sa il faca dupa cercetarea zonei este stabilizarea cladirii in care vor actiuna sau ruinelor acesteia, pentru a asigura securitatea salvatorilor.

Partea a doua a oricarei interventii este cautarea supravietuitorilor sub daramaturi. Iar pentru aceasta, containerele sunt prevazute cu camere telescopice si senzori pentru identificarea formelor de viata.

Fiecare container este deservit de 6 subofiteri care ofera suportul logistic si ii ajuta pe salvatorii care intervin pentru gasirea si extragerea victimelor.
25 de pompieri militari sunt alocati unui modul cu tehnica, iar unitatea de interventie are in dotare si un caine utilitar, special antrenat pentru cautari.

Din momentul in care se da alarma de dezastru, salvatorii militari trebuie sa fie pregatiti in cel mult 60 de minute pentru a pleca din baza cu toate echipamentele. Pentru a transporta cele doua containere de interventie au in dotare un camion de mare capacitate, dar si o macara care poate ridica aceste module. De asemenea, in dotarea ISU mai sunt doua buldoexcavatoare, mai multe excavatoare mici, un spital mobil, 4 generatoare si o masina de descarcerare mare.

Pompierii din Timis fac in mod constant exercitii pentru a fi pregatiti sa intervina in cazul unor dezastre.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cel mai bine rugativa sa nu se intample ceva, ca nu vor ajunge nici 100 de containere !

    • Bine ca rugaciunea ta rezolva tot. Vai si amar, tara pupatorilor de moaste.

  2. Nu vreau sa fiu rea dar cainele din imagine este batran rau ….mai bine sa ne fereasca Dumnezeu de calamitatii de genul acesta ca sa nu vedem incompetenta unora

    • Sa te fereasca pe tine un personaj fictiv dintr-o carte ratata. Cainele ala batran salveaza vieti. Nu face promisiuno goale.

  3. Ce pregatiri mai trebuie,acum,la trei ani de la cel mai mare dezastru care a lovit Timisoara, administratia impostorului Fritz?