Noutati :

Prefectul Mircea Bacala a semnat ordinul de demitere a primarului localitatii Sanandrei, Dorel Demea

2 decembrie, 2011 - 12:06 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Prefectul Mircea Bacala a semnat, vineri, ordinul de incetare de drept a mandatului de primar in cazul edilul sef al comunei Sanandrei, Dorel Demea. Acesta a fost condamnat, in data de 18 octombrie, de catre judecatorii Curţii de Apel Timisoara, la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, dupa ce a restituit ilegal un teren.

Am semnat astazi ordinul, am si transmis informare la Primaria Sanandrei si l-am instiintat pe viceprimar ca el va prelua functia pana la alegeri. Din pacate, nu se vor putea organiza alegeri anticipate pentru ca legea nu permite organizarea de alegeri anticipate cu un an inaintea celor deja stabilite, asa ca viceprimarul va conduce localitatea pana la alegerile locale. Trebuie sa va mai spun ca nu imi face deloc placere sa semnez astfel de ordine de incetare a mandatului de primar, dar avand in vedere ca e vorba la mijloc de o condamnare, a fost intrunit cadrul legal pentru suspendarea mandatului acestui primar„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro, Mircea Bacala, prefectul judetului Timis.

Astfel, dupa demiterea lui Demea, functia de primar, pana la alegeri, va fi preluata de actualul viceprimar, Adrian Nicolae Barna.

Primarul si secretara Primariei Sanandrei, Nicoleta Achim, au ajuns in atentia organelor de cercetare penala in anul 2008, dupa ce Parchetul a fost sesizat ca o persoana a fost improprietarita ilegal cu doua parcele de teren in suprafata de 4.400 de metri patrati in baza unor dispozitii de primar falsificate.

Initial, procurorii au decis netrimiterea in judecata a tandemului Demea-Achim, insa reclamantii au atacat in instanta solutia Parchetului si au avut castig de cauza, instanta de judecata obligand paratii si la plata a 10.000 de euro cu titlul de despagubiri morale.

Desi avocatul Arcadie Anastasescu a invocat faptul ca primarul nu poate fi suspendat din funcţie intrucat, conform Codului Penal, in cazul in care pedeapsa principala a fost suspendata, si pedepsele accesorii se suspenda, Legea nr. 393 privind Statutul alesilor locali, la art. 15, litera e, vine si spune altceva. “Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in cazul unei condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate„. Iar primarul Dorel Demea s-a aflat exact in situatia asta.

In acest mandat, patru primari au fost suspendati din functie prin ordin al prefectului, din diverse motive. Este vorba despre primarii din localitatile Cliciova, Secas, Darova si Sanandrei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. nu pot sa cred si punct!