Noutati :

Povesti de iubire din jurul lumii. Expozitie-eveniment despre fenomenul cultural al iubirii, in Iulius Town Timisoara

8 februarie, 2022 - 09:50 PM
Autor: Redactie      
Categorie: UTILE
0

Timisoara. Artefacte și obiecte de memorabilia, instalații creative și artistice supradimensionale, ilustrații, videouri, colecții de obiecte din universul amoros, zone interactive pentru public, galeria cuplurilor celebre, simboluri şi idei din trecut despre iubire, toate pot fi admirate, din acest final de săptămână, la Iulius Town. De pe 12 februarie 2022, timişorenii şi nu numai sunt invitaţi la o expoziție sentimentală, care prezintă fenomenul cultural al iubirii și felurile prin care Planeta sărbătorește luna dedicată amorului.

În luna îndrăgostiților și a tuturor romanticilor de pretutindeni, clienţii ansamblului mixt Iulius Town Timişoara au ocazia să pornească într-o călătorie fascinantă în jurul lumii, pentru a descoperi cum arată dragostea într-o expoziție-eveniment, cu totul atipică și multidisciplinară. Aceasta va cuprinde unele dintre cele mai seducătoare povești și dovezi de iubire şi informaţii despre cum decurge arta seducției și jocul amorului în toată lumeacu pornire din istoria intimă a României.

Evenimentul este imaginat de Asociația ESCU şi va avea loc în perioada 12-27 februarie, în Atriumul Iulius Mall, parte a ansamblului mixed-use Iulius Town Timişoara.

Expoziția scoate la lumină, într-o manieră emoționantă și personală, diverse întâmplări și episoade de dragoste din toată lumea, dar și din imaginarul amoros premodern şi modern, care acoperă mai multe perioade de timp, mituri și legende, personaje istorice care au schimbat societatea, celebrități, opere de artă, literatură și muzică, oferind o sursă de inspirație pentru modul în care oamenii din marile orașe înțeleg iubirea.

Expoziția va cuprinde un parcurs documentar captivant, alături de artefacte și obiecte de memorabilia și instalații creative și artistice supradimensionaleilustrațiivideouricolecții de obiecte din universul amoroszone interactive pentru public.

Traseul expoziției este format din mai multe spații tematice, care poartă denumiri sugestive: Dragostea în jurul lumii. Galeria cuplurilor celebreinstalație artistică Love & Marriage – Lennon & Yoko: Hair Peace / Bed Peaceperete mural realizat din lucrările ilustratoarei Ana Bănicăsimboluri, memorii și idei din trecut despre iubireinstalație luminoasă Heart Attackcuvinte de dragoste, povești amoroase din ficțiuneperete interactiv Iubire: amour: love.

Vizitatorii vor putea explora tabuurile, marile iubiri ale aristocrației și societății artistice, poziţia avută de femeie într-o societate în schimbare continuă, rafinamentul vestimentar care desemna esența senzualității sau a purității, balurile, serile dansante, scrisorile și vederile de amor, cadourile date între îndrăgostiți, muzele, descântecele, ispitele și dorințele, obiceiul curtării și al căsătoriei. În centrul acestei expoziții se află o serie de povești de dragoste din viața reală, surprinse prin asemănările unor modele – din Antichitate, apoi secolul al XVI-lea și până la cupluri ale secolului XX.

 De asemenea, expoziția cuprinde un micro-eveniment denumit „Luna Femeii: românce preaiubite”, prin care se va face trecerea de la perioada dedicată dragostei, la cea dedicată celebrării femeii. Va fi surprinsă o galerie a româncelor celebre care au mișcat lumea din loc, excelând în diverse domenii – cinematografie, muzică, diplomație, modă, design, balet, teatru, arte vizuale şi știință.

 Context curatorial:

Dragostea, sub o mare parte din formele și teritoriile ei, am putea afirma că este o chestiune ce ține de domeniul sentimentelor, dar și de artă, literatură și biochimie. Dar ce este, în fapt, dragostea? Empatie? Atașament? Acolo unde francezii folosesc doar termenul amour, grecii antici foloseau patru cuvinte: eros, care însemna dorință, pasiune carnală; storge, dragoste de familie; agape, dragoste dezinteresată și filie, prietenie, legătură socială, iar românii au un cuvânt al lor, netraductibil, dor. Cert este însă că pentru fiecare vocabular al oricărei limbi existente în lume, iubirea are un cuvânt al ei, ceva care o semnifică, atât este de omniprezentă în viețile noastre.

Colecția aceasta uimitoare de istorisiri întoarce pe toate fețele unele dintre ideile noastre despre dragoste și ne extinde viziunea asupra vieții amoroase din alte colțuri ale lumii, această expoziție dezvăluie în cele din urmă iubirea ca element constant și definitoriu al experienței umane din ultimii 2.000 de ani. În timpul cercetărilor noastre, am dat peste cupluri aflate la începutul relației lor și cupluri care nu și-au exprimat niciodată emoțiile în zeci de ani de căsnicie. Am dat peste dragoste sub forma iubirii interzise, relațiilor poliamoroase, căsătoriilor aranjate, relațiilor care sfidează convențiile sociale, care depășesc granițele sau care au lăsat totul în urmă în numele iubirii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...