Povesti cu conace si castele din Timis. Unde si cum pot fi vizitate

TIMISOARA. Povesti de un farmec aparte, povesti ale vietii nobililor care candva au trait in Banat, evenimente sau legende fel de fel, toate acestea sunt bine pastrate de conacele si castelele din judetul Timis.

CITESTE SI: CJ Timis cumpara corturi de campanie si masini de prima interventie. Pentru ce ne pregatim

Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in judetul Timis cu sprijinul Asociatiei Culturale Ariergarda a intocmit o harta a conacelor si castelelor din judetul Timis, care pot fi vizitate de orice turist, orice trecator sau, de ce nu, de catre orice localnic.

31 de conace au fost notate pe harta, unele dintre ele in stare avansata de degradare. Din pacate, starea lor se agraveaza, mai ales din lipsa banilor proprietarilor pentru ca unele dintre ele au fost retrocedate familiilor vechilor proprietari.

CITESTE SI: Punct rosu pe harta judetului Timis, unde au loc cele mai multe accidente. Decizia pompierilor pentru o interventie mai rapida

Asadar, cele 31 de conace si castele din Timis pot fi vizitate in special pe exterior. Cei care doresc sa intre si in interiorul acestora, fie au nevoie de aprobari din partea familiilor care le detin, fie au nevoie de aprobari de la primarii, fie se aventureaza printre spini si vegetatie, acolo unde conacele sunt efectiv parasite.

CITESTE SI: Incepe marea asfaltare, in Timis. Lista drumurilor care vor fi modernizate, largite sau asfaltate

In material nu au fost incluse conacele din Timisoara sau Lugoj, ele fiind incluse intr-o multitudine de alte obiective pe care cele doua municipii le ofera turistilor.

CITESTE SI: Instrumente muzicale, bazine de inot, un Muzeu al Revolutiei in garnizoana de la Timisoara. Pe ce mai cheltuie Consiliul Judetean banii, anul acesta

Insa, pe harta conacelor se afla Conacul Antonia de la Folea, Conacul Banloc, Conacul Barateaz, Conacul Damaszkin de la Sacalaz, Conacul Contelui de Mercy de la Sanandrei, Conacul Uzbasic de la Cenei, Conacul Petala de la Jamu Mare, Conacul Biled, Conacul Bogda, Conacul Manase de la Jamu Mare, Conacul Duka de la Tormac, Conacul San Marco de la Comlosu Mare, Conacul Mocioni de la Foeni, Conacul Gudenus de la Ghilad, Conacul Laszlo Gorove de la Gataia, Conacul Ambrozy de Seden de la Recas, Conacul Manaszy de la Satchinez, Conacul Ottlik de la Recas, Conacul Gyertyanffy de la Giera, Conacul Liptay de la Lovrin, Conacul wimpffen de la Masloc, Conacul Csekonics de la Jimbolia, Conacul Hergolitz de la Victor Vlad Delamarina, Conacul Andriasiu de la Pischia, Conacul Maresei de la Pietroasa, Conacul Nikolaus Lenau de la Lenauheim, Conacul Globusitzky de la Gataia, Conacul Vargici de la Boldur, Conacul Nikolici de la Giulvaz, Conacul Ambroszy de la Remetea Mare, Conacul Nako de la Sannicolau Mare.

***

Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la [email protected] sau pe contul nostru de Facebook.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Buna! Privind conacele: Bravo! Dar unde se gaseste harta mentionata pe care le putem localiza?! Cred ca nu era dificil de a scana harta respectiva si a o adauga acestui articol. Adica, daca tot facem ceva macar sa facem bine si complect. Nu? Salutari. Beltechi