Povestea si drumul spre succes al unei balerine din Timisoara! Ce se ascunde in spatele costumelor stralucitoare si al aplauzelor de pe marile scene? GALERII FOTO!

TIMISOARA. Magie, lumina, zbor, gratie, fosnet de tutu-uri, cortina, aplauze furtunoase. Pe marile scene ale lumii, ca prima balerina. Un vis frumos pe care isi doresc sa-l traiasca toate tinerele care de la varste fragede au imbratisat aceasta arta. E un drum insa lung si anevoios, pavat cu ani de munca epuizanta, sacrificii de tot felul, talent din belsug, multa staruinta si eforturi sustinute din partea profesorilor care le indruma pasii spre perfectiune.

La numai 15 ani, Andreea Ilincariu din Timisoara stie foarte bine ce-i place sa faca: balet.

Mama a fost cea care a dus-o prima data la cursuri, fara sa prevada pe atunci ca Andreea va ajunge sa aiba toate sansele de a deveni o prima balerina. Asa a inceput sa studieze baletul, de la varsta de 4 ani, la clasa profesoarei Rodica Murgu. Pentru ca i-a placut imens de mult, s-a inscris din clasa a VIII-a la Liceul de Arta „Ion Vidu”, la clasa de coregrafie, unde o are ca profesoara pe Alina Mihai, dar merge in paralel si la pregatirea celei care i-a insuflat dragostea pentru balet, Rodica Murgu.

Pentru a deveni o balerina de succes, este nevoie de imens de multa munca, de ambitie, dar si de mult talent.

„Andreea este aici de 11 ani. A prins drag de aceasta meserie si a inceput sa „traga” tare, tot mai mult si pana la urma a spus ca vrea sa mearga la Vidu, la balet, ceea cea a si facut. A venit de acolo cu o deschidere performanta, a facut lucruri frumoase dar nu se desparte de noi. Nu vreau  sa spun eu, dar am sa o citez pe Carmen Cojocaru, directoarea baletului Operei, care spunea ca este superba, un filigran, o viitoare prima balerina”,  spune despre Andreea  marea balerina a Timisoarei Rodica Murgu.

Andreea a dansat deja in multe spectoacole: de la cele de sfarsit de an cu clasa Rodicai Murgu si pana la reprezentatii de binefacere sau cele in care clasa ei de balet de la Liceul de Arta participa la reprezentatiile Operei Romane, de exemplu Don Quijote sau Giselle.

„Un copil indrumat spre o clasa de coregrafie trebuie sa aiba un corp adecvat, o serie de calitati fizice specifice – deschidere, en dehors, coup-de-pied, saritura, turatie, tendoane lungi si elastice, ureche muzicala, simt ritmic, talent si binenteles trebuie sa fie atras de aceasta profesie.Andreea este o fata finuta, sensibila, talentata care are calitati pentru balet. In ceea ce priveste sansele Andreei de a ajunge prima balerina nu ma pot pronunta, deoarece sunt foarte multi factori care influenteaza evolutia artistica a unui dansator. Este o realizare mare sa fi acceptat de un ansamblu ca prima etapa, iar apoi cu munca enorma, daruire, ambitie, tenacitate, constanta si consecventa se pot parcurge
pasii urmatori”,  considera profesoara Alina Mihai, de la Liceul de Arta „Ion Vidu”.

Pentru gratia si frumusetea de pe scena este nevoie de multa munca. Dincolo de stralucirea reflectoarelor si de farmecul sepctacolelor, se ascund ore intregi petrecute in sala de balet sau pe scena, la repetitii Asta nu o descurajeaza insa pe Andreea Ilincariu, pentru ca baletul este pasiunea ei.

„La balet cred ca am ajuns, initial, printr-o intamplare. Mama isi dorea sa fac o activitate in plus, a auzit de cursurile de balet ale doameni Murgu si m-a inscris. Au fost, la inceput, momente in care as fi vrut sa renunt, dar acum imi place mult. La Liceul de Muzica este mult mai greu, programul este mai obositor, dar merita … Momentan nu m-am hotarat ce vreau sa fac, dar vreau sa ajung cat mai departe cu baletul”, povesteste Andreea Ilincariu.

Trecand peste programul foarte incarcat si peste orele lungi petrecute la pregatire si repetitii, baletul ramane o lume  magica, pentru ca dupa munca, efort, perseverenta, sacrificu, dragoste si incapatanare, vine si rasplata: luminile rampei, spectacolul si ropotele de aplauze.

Pe urmele Andreei calca si surioara ei mai mica, Ioana, care urmeaza si ea cursuri de balet. Si, cine stie, poate amandoua vor imparti candva una din cele mai importante scene ale lumii.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.