TIMISOARA. În ‘zorii’ Marii Crize de la începutul secolului trecut, Timișoara începuse să se dezvolte, iar la doi pași de centrul orașului avea să fie deschisă o „gradina” de trandafiri, care ani mai târziu avea să devină un simbol.
Povestea începe în 1891, când la Timișoara avea loc Expoziția Industrială și Agricolă pe locul unde în zilele noastre se află Parcul Copiilor. La acea vreme, grădinarul imperial Wilhelm Muhle, alături de Franz Niemetz și Beno Agatsy, alți doi grădinari din Timișoara, amenajau un spațiu floral cu 300 de soiuri de trandafiri, ce aveau să fie admirați de însuși împăratul Franz Joseph.
Încă de la acea vreme, în mintea renumitului grădinar a încolțit ideea unui parc al florilor, dar autoritățile vremii nu au dat importanță proiectului.
La patru ani de la expoziție, Arpad Muhle, fiul lui Wilhelm, începe planurile pentru realizarea unui parc, ce vor fi puse în practică abia în 1919. Lucrările aveau să dureze un deceniu, iar în 13 mai 1929, Parcul Rozelor a fost inaugurat în cadrul unui congres a crescătorilor de trandafiri, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Domășnean.
„Parcul se întindea pe 25.170 de metri pătrați. Au fost amenajate rondourile cu trandafiri de diferite soiuri și culori, baldachine cu alei largi, impunătoare. Se spune că au fost plantate 1.200 de soiuri de trandafiri, pe fiecare dintre ele existând o tăbliță cu numele florii, locul de proveniență și numele donatorului. Pentru stilul său, parcul a fost considerat nu doar unic în România, ci și în Europa, iar, după acest parc, Timișoara a primit numele de ‘Orașul Florilor‘”, se arată în volumul „Calendar Timișorean. File din istoria orașului”, scris de Zoltan Kovacs.
În 1944, bombele aruncate asupra Timișoarei au distrus și Parcul Rozelor, însă 5 ani mai târziu acesta a fost refăcut. În aceeași perioadă a fost construită și scena acoperită.
În 2012, parcul a trecut printr-o nouă operațiune de modenizare, când s-au plantat 9.024 de exemplare de trandafiri din 900 de soiuri, pe lângă cele existente. La finalizarea lucrărilor, la intrarea în parc dinspre strada academician Alexandru Borza, fosta Aleea Trandafirilor, au fost amplasate busturile lui Wilhelm și Arpad Muhle.
În 2017, în urma furtunii ce a lovit Timișoara în 17 septembrie, acoperișul scenei a fost distrus complet. Au trecut 4 ani până ca acea copertină să fie înlocuită si a fost reabilitată și scena.
Aici, în ultimii ani au avut loc Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei, Festivalul de Operă si Operetă în aer liber sau Ziua Minorităților Etnice.
Azi în paragină, Parcul Rozelor între neputință și noi promisiuni
Pentru că nu a mai fost printre prioritățile administrației, Parcul Rozelor a căzut în paragină în ultimii ani.
Trandafirii s-au uscat în mare parte, gardul viu a fost înghițit de buruieni, pergolele și băncile s-au scorojit, iar timișorenii au ajuns să se revolte în spațiul public la adresa primăriei.
Acum câteva săptămâni, Dominic Fritz a anunțat că, în sfârșit, societatea primăriei Horticultură se va ocupa și de acest parc și că îl va reabilita, va înlocui sistemul de irigare, va tăia iarba și va planta noi soiuri de trandafiri.