Pot ramane cu sechele pe viata la plamani. Pacientii cu forme medii si severe de COVID-19, chemati la programele de reabilitare respiratorie la Timisoara. Explicatiile specialistilor. Video

TIMISOARA. Dificultatile de respiratie, oboseala rapida si accentuata, dificultati de adaptare la efort fizic, somnolenta, dureri musculare. Sunt doar cateva dintre urmarile unei infectii COVID-19 cu afectare profunda a functiei respiratorii. Acestea se manifesta indeosebi in cazul pacientilor care, din cauza formei medii sau grave de infectie cu SARS-CoV2, au necesitat sustinere respiratorie asistata. Toti cei care acuza asemenea simptome, chiar si dupa vindecarea de coronavirus, au fost internati in unitatile sanitare COVID-19, de la cateva zile pana la cateva saptamani. Pacientii in cauza au avut o afectare pulmonara de cel putin 40 la suta, constatata in urma unei investigatii imagistice de tip CT sau low dose CT.

Sechelele respiratorii pot persista o perioada indelungata de timp, de la cateva saptamani pana la cateva luni. In cazul in care pacientul nu urmeaza un program complex de recuperare, scaderea capacitatii respiratorii se poate accentua ducand la o alterare a calitatii vietii.

Specialistii Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara au initiat un program complex prin care pacientii care au avut infectii COVID-19 si au ramas cu dificultati de respiratie pot beneficia de asistenta medicala terapeutica pentru recuperarea si imbunatatirea capacitatii pulmonare.

La pacientii post COVID modelul respirator se schimba. Ei trec de la o respiratie normala, eficienta, la una superficiala, ineficienta. Ei respira foarte scurt, ineficient, superficial. si, atunci, programul de recuperare pentru acesti pacienti va incepe cu o reeducare respiratorie. Deci, invatam pacientul cum sa respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exercitii de forta, de anduranta si exercitii de gimnastica respiratorie„, spune asist. univ. asociat dr. Alexandru Crisan, kinetoterapeut Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Procesul de reabilitare a pacientilor cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonara ridicata, presupune o serie de programe personalizate, in functie de deficientele fiecarui pacient in parte. Aceste exercitii duc la imbunatatirea respiratiei, reducerea dispneei si cresterea fortei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Programele de recuperare fizica pot dura intre doua si patru saptamani, in functie de pacient.

Toti pacientii care au trecut printr-o forma moderata de boala resimt oboseala luni de zile dupa boala. Ei spun ca nu mai pot urca scarile ca inainte, nu mai pot avea aceleasi activitati de zi cu zi ca inainte si atunci pacientii trebuie sa faca aceste exercitii de recuperare respiratorie„, spune asist. univ. asociat dr. Alexandru Crisan, kinetoterapeut Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Specialistii Compartimentului de Recuperare Medicala Respiratorie din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara sustin ca pacientii vindecati de formele moderate sau severe de coronavirus care accepta sa intre in aceste programe de reabilitare pulmonara sunt evaluati clinic, functional si biologic. Totodata, li se face un examen imagistic pentru a se vedea aspectul radiologic al leziunilor pulmonare post COVID-19, posibil fibrotice.

Pentru cei cu forme severe, recuperarea la domiciliu este extrem de dificila. isi revin destul de greu. Atunci cand vin in clinica noastra cu kinetoterapeut, cu medici specializati in explorari functionale, biologice, in care au loc consulturi interdisciplinare cu celelalte specialitati, pacientii beneficiaza de un tratament complex. Nu este suficienta doar o gimnastica medicala, asa cum fac unii dintre ei acasa. Practic, cand vin la noi sunt dependenti de oxigen, cei mai multi nu vin pe picioarele lor, vin intr-un scaun cu rotile, necesita debite mari de oxigen, undeva la 30 de litri, si nu pot sa coboare singuri la marginea patului. Efectiv, noi cu asta incepem – ii ajutam sa faca primii pasi. Acasa, fara ajutor specializat, este destul de greu sa obtina aceste progrese„, spune asis. univ dr. Camelia Pescaru, medic specialist pneumolog, coordonator Compartiment Recuperare Medicala Respiratorie Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Recuperarea respiratorie este un proces de durata ce nu poate fi realizat decat intr-un centru specializat.

In urma acestui program de reabilitare, scade si necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Daca initial un pacient are nevoie de 30 de litri, dupa recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate sa il foloseasca acasa„, precizeaza asis. univ dr. Camelia Corina Pescaru, medic specialist pneumolog, coordonator Compartiment Recuperare Medicala Respiratorie Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

La finalul acestor programe de reabilitare are loc o reducere accentuata a simptomelor, dar si a sechelelor respiratorii, concomitent cu cresterea capacitatii de efort fizic, toate ducand la o imbunatatire a calitatii vietii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Treabă lor… Vrem sa termine prostia asta. Vrem procente reale

  2. Astea nu mai impresioneaza pe nimeni. Exista o conspiratie intraplanetara ca Ghita, romanul de rand, sa poarte masca si sa se spele pe maini, eventual sa reduca frecventele drumuri la amanta. E de neimaginat!