Portret Vertical – ‘Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timisorean’, un film despre unul dintre cei mai valorosi arhitecti ai Timisoarei – Radu Radoslav

TIMISOARA. Seria filmelor intitulate generic Portret vertical – arhitecti in memoria orasului isi continua parcursul la Cinema Timis joi, 16 mai, de la orele 18:00, cand timisorenii sunt invitati sa vizioneze filmul ”Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timisorean”.

Acest episod din seria Portret Vertical vorbeste despre arhitectul Radu Radoslav, o personalitate binecunoscuta si apreciata in Timisoara. Profesor boem cu suflet de student, pledand pentru munca de echipa, mereu in cautarea sensului, fie in teatru, film sau arhitectura, el este si un vizionar al forului public, al integrarii orasului in viata oamenilor, oras ce trebuie croit pe masura locuitorilor sai.

Deviza sa: „Omul este mai important decat cladirea iar comunitatea mai importanta decat orasul”, a devenit in timp vocatia unei vieti si, totodata, tema centrala a episodului care ii e dedicat din seria Portret Vertical.

Realizat de Gratian Galdau si Vasile Bogdan, filmul „Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timisorean” releva si alte aspecte ale personalitatii arhitectului, ca teoretician si organizator al spatiului urban, autor al unor constructii postmoderniste emblematice, profesor si camarad al studentilor sai, visand la o Timisoara europeana, o agora dedicata, in primul rand, oamenilor.

Proiectia va fi urmata de o discutie cu arhitectii Radu Radoslav, Raluca Pescar, Liviu Brebe, Mihai Danciu si inginer Stefan Duna.

Portret Vertical – arhitecti in memoria orasului este o serie de filme documentare prin care puteti face o incursiune inedita si captivanta in istoria construita a Timisoarei, rememorand contributia unora din cei mai valorosi arhitecti ai sai: Mihai Botescu, Vasile Oprisan, Radu Radoslav, Silvia si Radu Grumeza, Hans Fackelmann, Vlad Gaivoronschi si Mihai Opris.

Seria de filme documentare este initiata de Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala teritoriala Timis, sub coordonarea arhitectelor Oana-Sofia Sarbu si Georgiana Adelina Ghiura si a regizorului Gratian Galdau.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Poate explica in film cum au aparut palatele rrome in Timisoara in timpul in care domnia sa era arhitect-sef. Si cum nu s-a reusit demolarea acestora. Doar unul a fost demolat, tarziu de tot, parca dupa ce nu mai era arhitect-sef.