Noutati :

“Portita” de deblocare a posturilor din invatamant. O hotarare de guvern permite angajarile in sistem

15 octombrie, 2013 - 12:21 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Incepand cu anul 2010 unitatile de invatamant s-au confruntat cu blocarea angajarilor, atat in ceea ce priveste personalul didactic, cat si cel nedidactic si auxiliar. Solutii au existat, dar toate erau doar temporare. Acum a aparut o „portita” de salvare.

Daca intr-o unitate de invatamant era neaparata nevoie sa fie ocupat un post, dupa plecarea celui care-l ocupase pana atunci, exista o varianta prin care locul respectiv sa nu ramana vacant.

Aceasta consta in detasarea unei persoane, de la o firma privata, la scoala respectiva, in conditiile prevazute de Codul Muncii. Ocuparea postului prin detasare se facea initial pe o perioada de un an, dupa care aceasta se putea prelungi cu cate sase luni.

Asa au reusit multe scoli sa-si asigure personal pentru posturi ramase vacante, inclusiv cele ale personalului auxiliar, de exempu cel de fochist, unde era neaparata nevoie de o persoana calificata, tinand cont ca de munca acesteia depindea siguranta elevilor si a profesorilor, dar si desfasurarea cursurilor in bune conditii.

Multi directori de scoli au recurs la aceasta solutie, in asteptarea unor schimbari legislative care sa le permita sa deblocheze posturile pentru care aveau neaparata nevoie de personal.

Odata cu aparitia OUG  77/ 2013 a aparut o noua “portita” pentru angajare pe posturi pana acum blocate:

Art. 5 – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, toate instituţiile şi autorităţile publice pot ocupa prin concurs/examen posturi conform principiului: „unu la unu”, respectiv la un post ocupat devenit vacant, un post ocupat.  

In ultimele 2 luni, 80 de unitati de invatamant au cerut aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean pentru angajarea a 130 de persoane, conform prevederilor acestei ordonante.

La nivelul judetului Timis, in 2013, existau 500 de posturi blocate in invatamant, asa incat posibilitatea prevazuta prin OUG 77/2013 reprezinta un adevarat colac de salvare pentru completarea schemelor de personal.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...