Pornesc lucrarile la un sens giratoriu pe drumul judetean ce leaga Timisoara de Sannicolau Mare prin Dudestii Noi. Alte 9 giratii sunt in lucru si 19 in proiectare pe sosele din Timis

TIMISOARA. Porneste o lucrare de infrastructura asteptata de ani de zile de soferi, pe drumul judetean ce leaga Timisoara de Sannicolau Mare prin Dudestii Noi.

Consiliul Judetean Timis realizeaza un sens giratoriu in comuna Dudestii Noi, menit sa reduca numarul accidentelor rutiere si sa fluidizeze traficul.

Dam ordinul de incepere a lucrarilor la acest obiectiv pentru imbunatatirea sigurantei in trafic, intrucat numarul de accidente a fost la un nivel ridicat in ultima vreme si vrem sa reducem acest numar, iar participantii la trafic sa se simta in siguranta cand folosesc drumurile judetene…. Razele de racordare la drumul judetean ale drumului comunal si ale strazii rurale principale sunt mici si insuficiente, mai ales in cazul autovehiculelor lungi sau articulate care parasesc traseul drumului judetean si isi continua deplasarea pe aceste drumuri.
De asemenea, insertia autovehiculelor de pe drumul comunal si strada rurala principala se face, in prezent, cu dificultate din cauza traficului de pe drumul judetean… Un alt inconvenient il constituie si starea tehnica deficitara a dispozitivelor de scurgere a apelor si lipsa intretinerii santurilor si podetelor, fiind necesare realizarea de noi santuri si podete„, a explicat presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica.

Valoarea investitiei este de 1.566.907 lei, bani de la bugetul judetului, din care 138.500 lei servicii de proiectare si 21.500 asistenta tehnica.

Lucrarile in intersectia de la Dudestii Noi incep luni, in 3 aprilie, si sunt programate sa dureze 6 luni.

Desi interventia de infrastructura este aprobata de multa vreme, ordinul de incepere a putut fi dat abia acum intrucat aproape o jumatate de an documentatia a fost blocata la Directia de Monumente, aceasta pentru ca sensul giratoriu va fi amenajat chiar in fata bisericii.

Avizul care a durat cel mai mult a fost cel de la Monumente, pentru ca ne aflam in fata bisericii. Aproape 6 luni am fost tinuti legati de acest aviz. Am avut o corespondenta mai anevoioasa cu cei de la Monumente„, a explicat presedintele CJT.

Pe perioada lucrarilor, circulatia nu va fi blocata in Dudestii Noi.

Constructorul va asigura toate cele necesare ca circulatia sa nu fie blocata, asa cum a fost si cand s-a construit sensul de la intersectia cu DN6. Traficul va fi cel mult deviat„, a dat asigurari Alin Nica.

9 sensuri giratorii pe drumurile judetene din Timis sunt in lucru acum, alte 19 in proiectare

Liderul Consiliului Judetean a precizat ca in strategia de fluidizare a traficului pe drumurile din Timis sunt prevazute si aprobate zeci de giratii. 9 au fost finalizate, alte 9 sunt in executie, iar 19 in proiectare

Practic 9 dintre sensurile giratorii pe care ne-am propus a le realiza sunt deja executate si folosite de participantii la trafic, de pe drumul largit la 4 benzi Timisoara – Mosnita (6 sensuri giratorii iluminate), de la Tomnatic catre DN6 (iluminat), catre Dudestii Noi, apoi pe drumul largit la 4 benzi catre Aeroport, ca sa mentionez doar cateva dintre cele 9 aflate deja in exploatare.
Alte 9 sunt in executie efectiv, fiind dat ordinul, sunt in diferite stadii, inclusiv acesta din centrul localitatii Dudestii Noi. Dar si sensul de la Sacalaz, de pe minicentura Timisoarei, apoi in dreptul localitatilor Sanmihaiu Roman si Sag…

Alte 19 sunt in proiectare in momentul de fata, amintesc catre Giroc, pe care le dam in lucru anul acesta. Pana cand vor fi cele definitive, vom avea 4 regularizate temporar, cu elemente temporare de dirijare a traficului. Mai avem in vedere anul acesta sa amenajam si am dat girul constructorului la Birda (DN 58B intersectie cu DJ 595C), un altul aprobat in CJT si care e in proiectare e cel de la Sanandrei cu drumul DN 69 Timisoara – Arad.

Prin sistematizarea acestor intersectii, dorim sa crestem gradul de siguranta in trafic, sa rezolvam problemele de conectivitate, de mobilitate, pe care unele zone le au, pentru ca vom face si statii de autobuz si vom rezolva elementele de canalizare pluviala sau de utilitati care traverseaza aceste drumuri„, a mai precizat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Stadiul sensurilor giratorii programate pe drumurile judetene din Timis

– Lărgire 4 benzi DJ 592 Timișoara- Moșnița Nouă – 6 sensuri iluminate – lucrare finalizată

– Ranforsare DJ 692 B Tomnatic – DN 6 – 1 sens giratoriu pe DN 6 – iluminat – lucrare finalizată

– Asfaltare DJ 591 C – sector DN 6 – Săcălaz – 1 sens giratoriu pe DN 6 – iluminat – lucrare finalizată (sens giratoriu)

– DJ 609 D – Timișoara – Aeroport – 1 sens giratoriu pe DN 6 – iluminat – lucrare finalizată

– Lărgire 4 benzi pe DJ 692 – Sânandrei – DN 69 – Prevăzute 3 sensuri giratorii – faza P.T.

– Amenajare intersecție la Birda pe DN 58 B la intersecție cu DJ 595 C – 1 sens giratoriu – faza P.T. + Execuție (există constructor)

– Amenajare sens giratoriu în Săcălaz – intersecție DN 59 A cu DJ 591 C – faza P.T.

– Amenajare intersecție DJ 692 A cu DN69 la Sânandrei, sens giratoriu – faza P.T.

– Sânmihaiu Român – DJ 593 (Șag) – 2 girații – faza P.T. + Execuție

– Amenajare 2 sensuri giratorii pe DN 592 – la Albina și intersecția cu Sacoșu Turcesc (DJ 592 A) – faza S.F.

– DJ 595 D – Mosnita Veche – Urseni – Giroc – 3 sensuri giratorii – faza S.F.

– DJ 691 – Dumbravita – A1 – 4 benzi

– DJ 595 – Giroc – 4 sensuri provizorii, raman 2 definitive.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. foarte importanta deplasarea cu tot cu fotograf pentru un amarat de sens giratoriu :)))) ( probabil de aia au jumate din din bugetul pe 2023 doar pentru functionare )
  – stelica, mai fa o poza cand arat cu degetu pe plan =)))))))
  eu vreau poza cu alin nimica la fiecare sens din cele 9 + 19, dar si cand e langa laptop-ul proiectantului, imi fac album

  la aproape 400.000 euro ( 323.000euro / am invatat de la voi sa rotunjesc ) poate folosesc lacrimi de sirena sa in loc de apa pentru betonul din fundatie.

  p.s. centura de sud ce zice?
  p.p.s. da’ drumul de la giarmata? :)))

 2. „articolul” asta ma distreaza prea tare

  nu stiu cine e ala cu geaca galbena de 400euro, dar pare foarte derutat de indicatorul pentru trecerea de pietoni :))))

 3. yeeee , isi face Nica giratoriu in satul natal unde a fost cel mai iubit primar … se pregateste sa revina la primarie in 2024 sau se pensioneaza special ? ca sigur nu mai prinde un noi mandat la CJ

 4. Cand ma uita la cum scriu unele persoane in comentarii zici ca sunt ultimii tarani, nimic constructiv. Nu-i nimic vin eu cu comentariile mele mai lungi. Sensurile giratorii reduc accidentele asta o arata toate studiile privind traficul si in plus pot circula mai multe masini per ora prin acea constructie, reducand de asemenea viteza. Ar trebui sensuri giratorii peste tot la intersectii si in oras in Timisoara in zona e aglomerate unde soferii nu opresc la zebra. Ideea este foarte buna. Sigur, daca se vor reduce accidentele in total datorita acestor sensuri giratorii vom vedea, probabil se vor muta accidentele in alte zone unde soferii simt sa fie barbati si sa bage viteza. Vom vedea. Totusi asta nu inseamna sa nu incerci sa faci traficul mai sigur si pana la urma sa il fluidizezi si pentru soferi. Ar trebui totusi mult mai multe sensuri giratorii si in Timisoara fiindca a crescut traficul considerabil in anumite zone.