Noutati :

Poluarea, alungata din Timisoara. Fabricile sa plece din oras! Avem lege locala

18 octombrie, 2015 - 03:23 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
6

TIMISOARA. Timisoara are o lege speciala pentru fabricile care polueaza. In cazul nu reduc nivelul noxelor in termen de 6 luni, patronii vor fi obligati sa isi duca afacerile afara din oras. Mai mult decat atat, legea interzice in capitala Banatului orice investitie care poate polua orasul, atat prin noxe, cat si prin mirosuri sau prin zgomot.

Consiliul Local Timisoara a adoptat, vineri, o hotarare de consiliu prin care se incearca „protectia atmosferei si sanatatea locuitorilor orasului”. Autoritatile locale spera astfel ca timisorenii nu se vor mai plange de mirosurile neplacute care vin de la unele dintre cele mai mari fabrici din oras. Noua lege reglementeaza la nivel local modul in care isi desfasoara activitatea aceste firme, insa avem deja o lege nationala care trebuie respectata de investitori.

„Agentii economici de pe raza municipiului Timisoara, a caror activitate este potential poluatoare (prin emisii de noxe in atmosfera, praf, zgomot), respectiv este generatoare de disconfort olfactiv prin eliminarea de mirosuri neplacute in aerul atmosferic, sunt obligati sa ia masuri eficiente in vederea protectiei atmosferei si a sanatatii locuitorilor din Timisoara”, se arata in hotararea adoptata de alesii locali.

Aceasta prevede si o serie de masuri obligatorii pe care trebuie sa le ia „toate persoanele fizice si juridice pentru protectia atmosferei si sanatatea locuitorilor”. Astfel, nivelul de poluare trebuie sa fie redus la jumatate din cat permite legea nationala, iar proprietarii de fabrici trebuie sa faca investitii serioase in echipamente.

Iata care sunt masurile obligatorii ce trebuie luate de agentii economici!

– „Imbunatatirea, de catre agentii economici, a performantelor tehnologice, in scopul reducerii emisiilor de poluanti in atmosfera (indiferent de tipul si natura poluantului).
– „Dotarea si utilarea echipamentelor/ instalatiilor in functiune cu sisteme de reducere a emisiilor in atmosfera”.
– „Investitii in echipamente noi pentru diminuarea disconfortului olfactiv”.
– „Incadrarea in valorile limita impuse de legislatia in vigoare privind nivelul de zgomot (ziua – 55dB, noaptea intre orele 23:00 – 07:00 – 45dB)”.
– „Utilizarea de tehnologii noi (Best Available Techniques – BAT) in procesul de productie, daca este cazul”.
– „Reducerea in termen de 6 luni a disconfortului produs (indiferent de tipul si natura poluantului) la nivelul a cel mult 50% din prevederile legale in vigoare”.

In conditiile in care marile fabrici poluatoare din Timisoara nu respecta aceste conditii si nu „reduc disconfortul indiferent de tipul si natura poluantului, vor demara de urgenta demersurile de relocare a punctului de lucru in afara orasului”, se mai arata in hotarare.

Si asta nu este tot! Indiferent de valoarea unei viitoare investitii, la Timisoara nu se vor mai deschide fabrici care sa polueze. Consilierii locali au interzis, in acelasi timp, si „aprobarea de investitii care conduc la obiecte generatoare de poluare prin noxe, mirosuri, zgomot etc, inclusiv atunci cand poluarea s-ar incadra in normele tehnice admise prin lege in Romania, respectiv UE”.

Reprezentantii Directiei de Mediu le-au explicat consilierilor locali, printr-o adresa anexata proiectului de hotarare, ca s-au straduit sa gaseasca „o exprimare unitara care sa nu contravina legislatiei in vigoare”. Cu toate astea, consilierii locali nu au avut prea multe intrebari. Un singur ales a comentat ca municipalitatea s-ar putea trezi in instanta cu marile fabrici care isi desfasoara activitatea in oras.

Foto: Pinterest/Oana ChirilaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. nu fiti cretini si nesimtiti ,

 2. nu ati fi aprobat de la inceput aceste mizerii , dar v-ati ingrasat si voi de pe urma acestor rachini ,asta e campanie de presa , cum ca nu ii doriti in oras ……..

 3. Dar spalatoriile auto dintre blocuri cand le desfiintati d- lor consilier si primar ca suntem satui de zgomot , praf , mizerie si zgomot de dimineata si pana seara de luni pana duminica ???????

 4. Ideea pana la un punct e buna dar…vrem sa fim mai catolici decat Papa! Nu toate locurile de munca pot exista la iarba verde si in ciripit de pasarele, orice strung, masina de injectat mase plastice, proces tehnologic degaja caldura, noxe, factori poluanti sub diverse forme. Foarte mult conteaza limitele acestora! Cel mai poluant din punct de vedere al zgomotului e calea ferata…sirena locomotivelor se aude in toata Timisoara, mai ales noaptea…nu cred ca se va scoate din Timisoara. De asemenea, poluarea cea mai toxica provine de la masinile care circula prin oras, nu de la firme!!
  In alta ordine de idei, putem crea un oras utopic, fara poluare, dar va deveni in scurt timp un oras al somerilor

  • nu o sa fie nimeni someri, sunt 100 de investitori care vor in romania…suntem inca ieftini si avem calitate.
   nu mai dati inainte ca o sa fim someri; sa ne vedem de sanatate in primul rand…
   sper sa fim uniti in ceva ca toti ne iau de prosti.

  • Ana stai jos, 4. Nu stiu in ce zona locuiesti tu dar te invit sa petreci macar cateva ore prin apropiere de Continental sa vedem daca mai spui aberatiile astea in continuare…