Noutati :

Politia de frontiera a „smecherit” evaluarile pentru aderarea la Schengen. Vezi cum!

26 aprilie, 2011 - 09:05 AM
Autor: Sergiu Miat      
Categorie: ANCHETE
1

Politistii de frontiera de la Moravita au fentat toate evaluarile la care au fost supusi pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, prezentand de fiecare data inspectorilor europeni doar o singura tura de serviciu, din cele cinci care-si desfasurau în mod curent activitatea la granita cu Serbia.

Numita „Tura Schengen” sau „Tura alesilor”, aceasta a fost antrenata si pregatita de catre instructori de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, condusi de comisarul sef Haralambie, la care s-a adaugat o tura de rezerva. Pregatirea s-a desfasurat la sediul IJPF Timis, iar membrii din Tura Schengen au fost nominalizati de catre sefii de punct sau, direct, de catre conducerea centrala a IGPF Bucuresti. Dupa fiecare vizita de evaluare, fie ca a fost vorba de conducerea Ministerul de Interne sau a reprezentantilor comisiei care se ocupa cu testarea performantelor profesionale ale politistilor de la Moravita, componentii din Tura Alesilor reveneau la turele unde activau de drept.

Este vorba de 40 de persoane, ofiteri si subofiteri, sefi de ture si de grupe, precum si lucratori cu documentele de calatorie si cei repartizati la supravegherea zonei verzi de granita. La gherete unde se efectua controlul documentelor de calatorie erau 16 lucratori, iar cei aflati la supravegherea zonei verzi erau în numar de 24.

„O pacaleala ieftina, tipic romaneasca”

„În mod normal ar fi trebuit sa ne pregateasca din punct de vedere profesional pe toti cei care activam în punctul de frontiera de la Stamora-Moravita, atat rutier cat si feroviar. Numai ca sefii de la Bucuresti au ales sa iesim în fata inspectorilor Schengen doar cu o tura bine pregatita, pentru ca evaluarea sa iasa bine. Pentru asta o echipa de ofiteri de la IGP a prelucrat, anul trecut, cu alesii din Tura Schengen legislatia din zona Europei Comunitare fara frontiere. Ne-au mai predat si modul de functionare a noii aparaturi care a intrat în dotarea punctului. Toate acestea s-au desfasurat pentru evaluarea finala din luna noiembrie a anului trecut. Oricum, la fiecare inspectie sau evaluare erau scosi în fata aceeasi oameni. O pacaleala ieftina, tipic romaneasca ca sa-i duca de nas pe oficialii europeni”, spune unul din politistii de frontiera de la Vama Moravita.

Evaluare da, intrare ba!

Restul lucratorilor care alcatuiau cele cinci ture care acopereau necesitatile de functionare a unui punct de frontiera aflat la granita Uniunii Europene, ar fi trecut si ei printr-o perioada de pregatire, dar nu la intensitatea si complexitatea celei de care au avut parte „alesii Schengen”. „Din cate stiu eu si ceilalti politisti de frontiera au participat la aprofundarea pregatirii profesionale care s-a efectuat prin Compartimentul de pregatire continua, din IJPF Timis”, ne-a declarat Ciprian Gaic, de la Biroul de presa al politiei de frontiera. Evaluarea finala pentru admiterea Romaniei în Spatiul Schengen a avut loc, numai ca am ramas în afara acestuia. Unul din motive a fost invocat chiar de ministrul de interne francez, care spunea ca pregatirea profesionala a politistilor romani care trebuie sa asigure securitatea granitei externe a Unuinii Europene, lasa de dorit.

zp8497586rq


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ce poveste de militieni… adica aia din UE credeti ca sunt alesi pe principiul promovarii la militie? sa aibe maximum trei neuroni? adica aia nu verifica nume, legitimatie, cod… nimic? vin si se uita in zare? oare ce militian vrea locul altui militian? ca vorba aia: securist la securist, nu-si scoate ochii… dar isi ia functia!