Poli in „era“ Iancu: 6 ani = 0 trofee! Din 2004 si pana in prezent Poli a fost pregatita de nu mai putin de 10 antrenori

In ianuarie 2005 Toni Dobos vinde clubul Poli Timisoara lui Marian Iancu, om de afaceri din Bucuresti, acesta din urma instalandu-si un cap de pod la Timisoara unde avea sa investeasca in urmatorii ani, dupa propria declaratie, in jur de 45 de milioane de euro.

In aceasta perioada alb-violetii vor avea un parcurs ascendent presarat insa si cu evenimente nedorite atat in plan sportiv, cat si extra. Iata cateva repere de-a lungul timpului care au marcat istoria ultimilor ani la Timisoara.

2004 – 2005

Constructia echipei a inceput cu legiunea “bancara”, adusa de la FC National o data cu antrenorul Cosmin Olaroiu. Marius Popa, Gigel Coman, Gabriel Caramarin, Gabriel Canu, Ovidiu Petre si Viorel Moldovan au ajuns la Timisoara, la fel si Cosmin Contra, pentru un retur. In „era Olaroiu”, Poli a transferat nu mai putin de 17 jucatori, in special tot ce era mai bun prin campionatul intern, dar rezultatele au intarziat sa apara. Desi au anuntat cu tam-tam ca se vor bate la titlu, banatenii n-au rupt gura targului, inregistrand in acea editie  5 victorii, 5 egaluri si 2 infrangeri.

In cele zece luni cat am stat la Timisoara m-am simtit minunat. A fost o munca grea. Imi pare rau ca am pierdut cinci meciuri din cele 29 oficiale. Imi cer scuze suporterilor. Sunt convins ca se putea face si mai mult, dar atat am putut eu sa realizez”, a mentionat Olaroiu, la vremea respectiva,  intr-un comunicat oficial.

2005-2006

In plin sezon, cu Cosmin Olaroiu pe banca, Marian Iancu se decide sa-l demita pe antrenor si il aduce pe Gheorghe Hagi, aflat la debutul lui in postura de tehnician in fotbalul romanesc. Finantatorul Timisoarei da o lovitura de imagine, vorbindu-se la vremea respectiva ca „Regele”  incasa un salariu de 500.000 de euro.  Socati de decizia conducerii la vremea respectiva, fanii banateni au protestat fata de aducerea lui Gheorghe Hagi, anuntand chiar un miting pentru sustinerea lui Cosmin Olaroiu. Hagi a rezistat pe banca suspinelor din noiembrie 2005 pana in mai 2006. Au fost adusi la Poli: Osei, McKain, Gigel Bucur, Alin Stoica, Mihaita Plesan, Emeghara dar in vara lui 2006 a inceput si cedarea de jucatori. Gigel. Coman si Ovidiu Petre au mers la Steaua, dar au venit Andrei Cristea, Dan Alexa si Stefan Grigorie. In intersezon, echipei i s-au alaturat fratii Karamian, Arman si Artiom, si Peter Omoduemuke.

2006 – 2007

A fost un sezon cu trei antrenori: Sorin Cirtu, Alin Artimon si Iosif Rotariu. Rezultatele contradictorii au facut ca jocul echipei sa oscileze. In februarie 2007 zilele lui Artimon la carma Timisoarei erau numarate. Esecul cu Rapid ii clatina si mai mult scaunul, mai ales ca patronul violetilor, Marian Iancu a plecat suparat din tribunele stadionului, inainte de finalul meciului. Nu era nici prima si nici ultima data cand proceda asa. Infrangerea cu Universitatea din ultimul amical al iernii, dar mai ales esecul din campionat cu Rapidul pareau sa ii fi pecetluit soarta tehnicianului banatean. Vali Velcea incheie seria antrenorilor in acest sezon tumultuos, cu un bilant de sase victorii, o remiza si patru infrangeri. De asemenea, el s-a aflat pe banca la finala Cupei Romaniei din acel sezon, pierduta in fata Rapidului.

2007 – 2008

Inceputul de sezon il gaseste pe cehul Dusah Uhrin jr la carma echipei. Se renunta la cateva vedete, ca Emeghara, Plesan, Izvoreanu, Andrei Cristea, Torje si Grigorie, dar sunt adusi Dare Vrsic, Carlos Milhazes, Lukas Magera, Balazs Borbely, Milos Brezinsky, Dejan Rusic, Eder Bonfim, Marian Cisovski, Winston Parks, majoritatea la recomandarea lui Uhrin jr., plus alti cativa romani, dar si unii tineri de perspectiva. La sfarsitul anului, Iancu l-a demis pe Uhrin si l-a numit pe Gabi Balint ca antrenor principal al echipei (in decembrie ‘08). Suporterii au iesit din nou in strada, condamnand demiterea tehnicianului ceh care avea sa se bucure la revenirea sa la Timisoara de cel mai mare capital de imagine. Antrenorul ceh care a lasat echipa pe podiumul Ligii I la finele turului de campionat a parasit Timisoara imediat dupa ce presedintele clubului, Marian Iancu, l-a anuntat ca renunta la serviciile lui lasand de inteles ca Uhrin ar fi tradat interesele clubului pentru a trece din sezonul urmator in barca rivalilor din Ghencea.

Tot in perioada Uhrin, Iancu l-a adus la echipa pe Ionel Ganea, pe care, in vara anului 2008, l-a dat afara de la echipa. Ulterior, atacantul a fost suspendat 16 etape dupa ce l-a agresat pe asistentul Dorin Mudura in timpul unui meci. De asemenea, Uhrin jr. mai inregistra o premiera negativa: pregatiti de Dusan Uhrin jr, la primul sau mandat la Poli, jucatorii nu au reusit sa faca fata presiunii jocurilor cu miza si s-au impiedicat in preliminariile Cupei UEFA, unde au fost eliminati de Partizan Belgrad.

2008 – 2009

Cea mai dura lovitura pentru Poli a venit in sezonul 2008-2009. Atunci, echipa antrenata de Gabi Balint pana spre finalul campionatului a pierdut meciul cu Unirea Urziceni pe teren propriu, decisiv pentru titlu. Imediat dupa acel meci, Iancu l-a demis pe tehnician si l-a adus din nou pe Vali Velcea. N-a facut nici el fata presiunii partidelor importante si a cedat din nou in finala Cupei, trofeu pe care Timisoara l-a ratat in fata celor de la CFR Cluj. De mentionat ca Gabi Balint a fost demis din functia de antrenor principal al gruparii FC Timisoara dupa ce Poli a fost invinsa de Unirea Urziceni, scor 1-2, intr-un meci din penultima etapa a sezonului.

2009 – 2010

Cea mai mare performanta realizata de Timisoara in „era Iancu“ il are ca principal artizan pe Ioan Ovidiu Sabau. Cu el pe banca, Poli a reusit sa elimine detinatoarea Cupei UEFA, Sahtior Donetk, din turul preliminar al Ligii Campionilor.  A urmat o „dubla“ pierduta in fata nemtilor de la Stuttgart, dar banatenii au mers mai departe in Europa League. Au jucat in faza grupelor si au fost apoi eliminati de miliardarii de la Manchester City.  „Motul” a antrenat Poli in perioada iulie 2009 – iunie 2010. Marele regret al lui Sabau a fost ca a pierdut titlul cu Poli dar pleca cu fruntea sus de la Timisoara si lasa o echipa pregatita pentru marile confruntari.

2010 – 2011

In sezonul trecut era adus la Timisoara cu surle si trambite Vladimir Petrovici. El era si este inca unul dintre cei mai mari jucatori ce i-a dat spatiul ex-iugoslav. A ramas unul dintre simbolurile clubului Steaua Rosie Belgrad, sub tricoul caruia a jucat 257 de meciuri, marcand 49 de goluri. Sarbul nu a stat prea mult pe banca Timisoarei pentru ca a acceptat oferta federatiei sarbe de a prelua carma nationalei tarii vecine si astfel a plecat in plin campionat. La Poli i-a urmat Cosmin Contra, rebelul care a reusit sa-l scoata din sarite pe Iancu. „Contra este un rebel. Eu am riscat, i-am dat pe mana acest club si uite unde am ajuns. Trebuie sa raspunda pentru ceea ce face. El nu ma cunoaste. Acum ma va cunoaste. Eu sunt prost si el este destept? Bine, eu sunt prost si raman la echipa, dar el pleaca si va continua unde va dori.

Nu se pune insa problema sa imi para rau ca a fost antrenor la Timisoara“, a declarat Iancu. Dupa 18 meciuri in care nu a cunoscut infrangerea Contra era demis in direct la televizor asa cum patise si Gabi Balint. Ultimul antrenor al alb-violetilor, inca in activitate, este Dusan Uhrin jr.. El a mai antrenat la Timisoara intre iunie 2007 si decembrie 2008. Cehul tragea linie dupa ultima etapa a sezonului si aduna 15 meciuri din care opt victorii, cinci egaluri si doua infrangeri, singurele dealtfel din campionat.
Acum, la ceas de cumpana, nu se stie cine va antrena echipa din sezonul viitor. Uhrin jr. mai are inca un an de contract insa nu e sigur ca va dori sa continue chiar daca echipa va fi retrogradata. Zilele urmatoare vor aduce mai multe clarificari…

Poli in “era Iancu”

– n-a castigat nici un trofeu
– a jucat de doua ori finala Cupei Romaniei: 0-2 cu Rapid (2007) si 0-3 cu CFR Cluj (2009)
– a jucat trei sezoane in cupele europene: 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011
– cea mai buna performanta externa: eliminarea lui Sahtior Donetk si accesul in grupele Europa League, ambele in 2009-2010

Rezultatele de la preluarea BKP
l Sezonul 2004-05 – locul 6
l Sezonul 2005-06 – locul 8, „sferturile“ Cupei Romaniei
l Sezonul 2006-07 – locul 7, finala Cupei Romaniei
l Sezonul 2007-08 – locul 6, „optimile“ Cupei Romaniei
l Sezonul 2008-09 – locul 2, finala Cupei Romaniei, eliminata in turul 1 al Cupei UEFA
l Sezonul 2009-10 – locul 5, „optimile“ Cupei Romaniei, grupele Europa League
l Sezonul 2010-11 – locul 2, „sferturile“ Cupei Romaniei, exclusa din cupele europene

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.