Noutati :

Podul lui Dumnezeu e in Romania. Ai fost acolo vreodata?

9 aprilie, 2014 - 08:14 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

DJ 670 are o importanta strategica pentru judetul Mehedinti, deoarece asigura legatura cu drumul european E70, facilitand fluidizarea transportului de bunuri si persoane.

DJ 670 strabate un tinut incarcat de legende. Locuitorii spun ca Dumnezeu a construit podul de la Ponoarele pentru a-l ajuta pe sfantul Nicodim sa treaca peste Tismana, fiind alungat de oamenii din localitate, dupa ce a dorit sa construiasca o manastire, asa cum i se aratase in vis. Sfantul a blestemat locul din care a fost izgonit, ca apa sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Blestemul s-a implinit: de-a lungul raului sunt opt mori abandonate, iar in apa nu traieste nicio vietate.

Podul, format prin prabusirea unei parti din Pestera Ponoarele, este alcatuit din piatra masiva si este cel mai mare pod natural din Romania. Totodata, este al doilea ca marime din Europa (30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime) si singurul din lume deschis traficului rutier.

Proiectul s-a derulat pe o perioada de patru ani si a fost finalizat in toamna anului 2013. Lucrarile au constat in modernizarea si consolidarea unui tronson de peste 35  km din drumul judetean, care asigura legatura interregionala, prin drumul national DN67, la drumul european E70. Totodata, tronsonul reabilitat asigura legatura intre judetele Caras-Severin, Gorj si Valcea, pe traseul: judetul Caras-Severin – Clisura Dunarii – Orsova – Drobeta Turnu Severin – Malovat – Marga – Balta – Ponoarele – Baia de Arama – judetul Gorj – judetul Valcea. Proiectul a asigurat si amenajarea intersectiilor cu drumurile judetene, comunale si laterale, executia de podete si acces la proprietati si reabilitarea trotuarelor. S-au refacut semnalizarea si marcajele rutiere, s-a realizat un sistem de colectare a apelor pluviale si s-au efectuat lucrari pentru refacerea mediului natural.

Lucrarile, receptionate in iulie 2011, nu au fost scutite de probleme neprevazute: din cauza fenomenelor naturale de eroziune si a trepidatiilor, a avut loc prabusirea unor blocuri de piatra din partea superioara a Podului Natural Ponoarele si alte blocuri de piatra erau intr-o stabilitate relativa. Cum podul se afla pe tronsonul de drum la care se faceau lucrari de reabilitare, a fost necesar sa se restrictioneze circulatia autovehiculelor cu greutate mai mare de 3,5 tone, fapt care a ingreunat activitatea constructorului in zona. Solutia gasita de CJ Mehedinti a fost aceea a construirii unei variante ocolitoare a Podului lui Dumnezeu, fapt care a condus la fluidizarea traficului, reducerea nivelului poluarii si reducerea consumului de combustibil.

Realizarea proiectului a facilitat accesul pe pietele de desfacere a produselor animale si agricole perisabile din gospodariile populatiei, a redus nivelul emisiilor de noxe si consumul de combustibil, a crescut mobilitatea populatiei: in numai cateva luni de la finalizare, media zilnica anuala a traficului in zona a crescut de la 1.196 la 2.500 de vehicule/24h. De asemenea, noul drum a permis cresterea incarcaturii suportabile pentru transporturi grele (lemn, produse de cariera, materiale de constructii etc.), accesul mai rapid al masinilor de interventii (pompieri, salvare, interventii telefonie/electricitate) si a creat premisele dezvoltarii infrastructurii conexe, ca, de exemplu, partia de schi de la Baia de Arama.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...