Platforma de aterizare pentru elicopter, pasarela pe 2 nivele si suprainaltarea Pediatriei. Ce alte constructii mai trebuie facute dupa ce se finalizeaza noul corp de cladire de la Spitalul de Copii din Timisoara

TIMISOARA. Isi pun toata nadejdea in banii de la Ministerul Sanatatii si din bugetul Primariei Timisoara pentru ca noul corp de cladire de la Spitalul de Copii din Timisoara sa fie terminat pana la finele acestui an, iar apoi aparatura sa vina cu prioritate. Reprezentantii unitatii medicale spun insa ca mai sunt inca multe de facut. Intre acestea platforma de aterizare pentru elicopter, pe acoperisul noii cladiri, apoi un rezervor urias de apa, dar si suprainaltarea imobilului care adaposteste acum Pediatria.

A venit cu toate explicatiile medicul Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara in  INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

La ora actuala se lucreaza intens la Spitalul de Copiii, la corpul B. In faza actuala lucrarile sunt focusate pe incheierea fatadei. Din spusele constructorului cu care am avut o intalnire chiar ieri, cam intr-o luna fatada va fi complet terminata. In urma vizitei pe care am avut-o in luna ianuarie de la doamna ministru, avem promisiunea ca anul acesta, din Bugetul Ministerului Sanatatii sa fie alocate 15 milioane de lei pentru finalizarea cladirii, alte 7 milioane urmand sa fie alocate din bugetul local. Deci, necesarul pentru terminarea corpului de cladire propriu-zis este de cam 22 de milioane, si in mod normal pentru anul acesta ar trebui sa fie destul si sa se si finalizeze. Termenul este sfarsitul anului 2019, dupa toate prelungirile pe care le-am avut, pentru ca, dupa cum stiti, am intampinat tot felul de probleme cu descoperiri arheologice, cu descarcari arheologice, cu studii am intrerupt lucrarile cateva luni, apoi cu primul constructor care s-a oprit pentru ca a intrat in insolventa, dupa care am stat cateva luni pana am gasit un nou constructor. Firma actuala este serioasa si se lucreaza. Sunt bine intentionati si harnici si sper sa aiba si puterea necesara si finantarea. Daca se aliniaza foarte bine astrele, anul acesta, pana la sfarsitul lui, s-ar putea sa fie finalizata cladirea, fara a vorbi despre dotari„, a spus managerul Spitalului de Copii Louis Turcanu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Cat despre dotarea cu aparatura si mobilier a noului corp de cladire de la Spitalul de Copii, medicul Ovidiu Adam spune ca aceasta se va ridica la aproximativ 10 milioane de euro.

Acum este o etapa premergatoare in care se face un studiu de piata. Luna asta trebuie sa avem o valoare estimativa pentru dotarile necesare pentru noul corp. Asa, fara sa emit pretentii de mare specialist, probabil ca ne vom invarti undeva in jur de 8 milioane de euro, cu aparatura, mobilier, tot. Asta in conditiile in care, fiind vorba si de dotarea cu un aparat RMN, acesta la ora actuala trebuie sa vina pe un alt proiect de la Ministerul Sanatatii pentru dotarile Unitatilor de Primiri Urgente si noi avem depusa documentatia si este acceptat proiectul si urmeaza sa primim finantare. Si atunci, excluzand acest RMN, ma refer la cifra de 8 milioane. Daca nu ar fi asta, inca o data cat pretul constructiei ar fi dotarile, adica undeva la 10 milioane de euro…. O sa demaram pana in vara si licitatiile, se vor face acorduri cadru care iti dau un timp de 2 ani, de exemplu. In functie de cum faci acordul, poti sa ai un timp de pana la 2 ani in care sa achizitionezi si in masura in care licitatia e facuta, se stiu furnizorii si aparatura, in momentul in care apare finantarea se si achizitioneaza. Am prevazut oarecum lucrurile astea si speram sa avem in scurt timp si dotarile. Cu tot cu dotari ca sa inauguram si sa fie functional e mai probabil la anul in primavara. Repet, nu exclud posibilitatea, daca toate merg foarte bine si licitatiile si finantarea pentru aparatura, sa poata fi deschis chiar la sfarsitul acestui an. Dar pentru prudenta se va inaugura la anul„, a precizat managerul de la Louis Turcanu.

Pentru ca noua cladire a Spitalului de Copii sa fie cu adevarat functionala, dincolo de finalizarea imobilului si primirea aparaturii medicale, are nevoie de o serie intreaga de constructii conexe.

Unul dintre obiectivele care este acum in stadiu de proiectare, inainte de licitare, este o pasarela suspendata, o pasarela metalica pe 2 nivele, deci la nivelul 1 si nivelul 2, care va lega corpul nou de corpul vechi, de Pediatria veche, fara de care spitalul nu va deveni un spital monobloc. Va ramane tot un spital pavilionar, numai ca pavilioanele vor fi mai apropiate. Pasarela aceasta va asigura legatura pe 2 niveluri cu spitalul vechi. Apoi este o conditie pe care o avem de la Monumente care spune ca pentru ca sa se aprobe constructia noului corp, Pediatria veche trebuie suprainaltata cu un nivel, ca sa camuflam corpul vechi, pentru ca e o cladire noua si prea science fiction pentru centrul Timisoarei si vizavi de Ansamblul Piarist care este o cladire istorica. Va trebui facuta si suprainaltarea Pediatriei. Pe langa asta, va trebui facut un rezervor de incendiu si apa potabila, pentru ca astea sunt normele ISU fara de care nu primim autorizatie de la ISU. Si heliportul este, nu in ultimul rand. El urmeaza sa fie proiectat. Spitalul este conceput pentru a avea heliport sus pe acoperis. Nu este un heliport practic, pentru ca dupa atata santier am invatat si eu diferenta, este o pista pentru aterizare elicopter. Structura spitalului este proiectata sa reziste. Este fier-betonul lasat acolo sus pe care sa se prinda acea structura metalica pe care trebuie sa aterizeze elicopterul si este lift, unul proiectat pana pe acoperis ca sa preia urgentele„, a spus dr Ovidiu Adam in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Managerul Spitalului a explicat si de ce nu au fost introduse toate aceste lucrari in proiectul initial.

A fost proiectat, numai ca atunci cand derulezi un asemenea obiectiv si construiesti un asemenea obiectiv, apar tot felul de situatii neprevazute. Rezervorul despre care vorbim era proiectat sa fie facut in parcul din fata Spitalului Louis Turcanu, in cel unde sunt copaci seculari, unde e iarba, loc de joaca si relaxare pentru parinti. Asta insemna ca intreg parcul acela urma sa fie excavat, sa se distruga gard si tot ce e acolo, facuta o sapatura, un rezervor din beton armat izolat, care ulterior sa fie acoperit si refacut parcul. Asta presupune in primul rand, apoi ca si cale de acces e foarte greu. Ar fi insemnat ca bulevardul sa fie indisponibilizat pe o buna perioada de timp. Astfel s-a cautat o alta localizare a rezervorului, de-asta se reproiecteaza intr-o alta locatie, in asa fel incat sa fie mai usor de realizat si fara sa incurce foarte mult activitatea spitalului. Exista doua solutii. Una chiar langa corpul B. Si de ce ar fi fost un deranj? Pentru ca acolo in fata, si asta va spun din surse sigure, pentru ca atunci cand am facut inelul de incendiu, pentru ca noi am avut un inel de hidranti exteriori pe care l-am facut in urma cu cativa ani, cand am sapat sa bagam conductele necesare pentru hidrantii exteriori, acolo sunt ziduri de cetate. Daca incepem sa sapam acolo si dam peste ziduri de cetate, si dam, pentru ca ele sunt acolo, atunci iar dureaza foarte mult. Si atunci, acolo langa fundatia spitalului nou se poate face un rezervor semi ingropat, cu o parte la suprafata si care sa suplineasca functia rezervorului vechi„, a precizat managerul spitalului.

Medicul Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca doctorul Adam Ovidiu nu le are cu limba romana, atunci tu redactie nu stii ca o cladire are niveluri, nu nivele?

  2. Jalnic. Toate problemele expuse, unele la care nu exista inca o solutie clara, trebuiau prevazute in studiul de fezabilitate initial si in proiect. Dupa ce va fi gata constructia (daca mai traim s-o vedem si pe asta, ca de 7 ani se lucreaza) se spera ca vor veni si aparatele. Ca in bancul cu casa de nebuni: ne-au facut bazin si toata ziua ne bagam in el, sarim de la trambulina, etc, daca suntem cuminti saptamana viitoare ne pune si apa.
    Mai e mult de lucru si nu sunt bani, intre timp avem studiu pentru o noua maternitate si cheltuim bani pe proiect. Mai aruncam bani si pe proiectul de extindere a Spitalului Municipal, cu statie de metrou in loc de parc si parcare subterana. Doamne, cat „realism”!