Noutati :

Platesc rata la casa mea sau chirie, in Timisoara? Cu cat e mai scump sa alegi prima varianta pentru o garsoniera?

19 noiembrie, 2014 - 11:04 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
1

TIMISOARA. Rata sau chirie? O intrebare pe care si-au pus si si-o pun in continuare cei care nu au inca un apartament sau o casa a lor. Unii merg pe prima varianta, oricat de mare ar fi diferenta, altii opteaza pentru inchiriere, socotind ca e mai ieftin. Exista insa si situatii in care lucrurile stau taman pe dos. O releva o analiza facuta de specialistii in imobiliare.

Potrivit unui studiu al celor de la imobiliare.ro impreuna cu o banca, rata lunara la garsonierele din Timisoara cumparate prin programul Prima Casa este de 155 de euro, in timp ce chiria lunara e de 150 de euro. In Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% fata de chirii.
Cele mai mici diferente intre ratele lunare si chirii pe segmentul apartamentelor cu doua camere se inregistreaza in Brasov si Sibiu. Cei care vor sa cumpere un apartament cu doua camere situate in cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucurestii Noi, Grivitei, Gara de Nord) platesc o rata lunara de 248 de euro, fata de o chirie medie lunara de 300 de euro.

Studiul comparativ, efectuat asupra cotatiilor medii din 9 zone ale Capitalei si din 9 orase din intreaga tara (Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Craiova, Oradea, Brasov, Ploiesti, Sibiu) reflecta principalele diferente intre chiriile lunare si ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casa la o banca pentru garsoniere, apartamente cu doua camere si, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.

O rata mai mica decat chiria si avantajul unui avans de minimum 5% justifica in continuare decizia de investitie intr-o locuinta prin programul Prima Casa. Diferentele dintre rate si chirii sunt semnificative in special la cele mai solicitate categorii de locuinte – garsonierele si apartamentele cu doua camere”, declara Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail la banca participanta la studiu.

De exemplu, pentru o garsoniera in Berceni si Giurgiului (Sectorul 4, Bucuresti), un cumparator prin programul Prima Casa plateste o rata de 164 de euro/luna, in timp ce un chirias plateste 200 de euro/luna. Cei care vor sa cumpere un apartament cu doua camere situat in cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucurestii Noi, Grivitei, Gara de Nord) platesc o rata lunara de 248 de euro, fata de o chirie medie lunara de 300 de euro. O rata cu aproape 40 de euro mai mica decat chiria vor plati si cei care cumpara un apartament cu doua camere in Sectorul 2 din Bucuresti (Tei, Colentina, Pantelimon).

Cu exceptia apartamentelor din zonele centrale si nordul Bucurestiului, apartamentele din Capitala se incadreaza in programul de creditare Prima Casa. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orase ale tarii se incadreaza in acest program, singura exceptie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniaza Adrian Erimescu,  de la imobiliare.ro.

In Constanta, Craiova si Oradea, ratele lunare la apartamentele cu doua camere sunt cu aproximativ 15% mai mari fata de chirii. „Daca ne raportam la rezultatul pe termen lung, chiar si la un plus de aproximativ 20% fata de chiria lunara, care se traduce in cateva zeci de euro, decizia de a investi in propria locuinta ramane avantajoasa”, spune Dan Grigoriu.



Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. prima casa este o mizerie. tot ce face este sa mentina preturile sus adica peste 65.000 de euro la ap de 2 camere. Ca fraierii sa plateasca 30 de ani ca sclavii la banci. Fara prima casa, romanii ar fi mai bogati.. am gasi apartamente de 2 camere chiar pe la 17.000 de euro.. cum era inaintea introducerii programului.