Planurile pentru calea ferata care sa lege centrul Timisoarei de Aeroport, intr-o noua etapa. Se cauta firma care sa faca lucrarile de peste 77 de milioane de euro

TIMISOARA. Modernizarea transportului pe calea ferata, interconectarea cu celelalte retele de transport, cresterea numarului de calatori si reducerea poluarii sunt vitale in urmatorii ani, data fiind dezvoltarea accelerata in context european a intregii regiuni.

CITESTE SI: Noi imagini pe calculator cu viitorul Stadion Dan Paltinisanu de la Timisoara, care va fi al doilea ca marime din Romania. Se asteapta unda verde de la Guvern pentru demolarea batranei arene. Foto 

Despre necesitatea unei centuri feroviare in jurul Timisoarei se vorbeste de multa vreme. De altfel, un prim studiu, cel de prefezabilitate a fost intocmit de Consiliul Judetean Timis inca din 2006-2007, insa lipsa fondurilor a facut ca acesta sa ramana la sertar.

Acum insa, avand in vedere proiectul Ministerului Transporturilor de modernizare a liniei magistrale de cale ferata Caransebes – Timisoara – Arad si posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru proiecte de transport, a fost readusa in discutie amenajare unei centuri feroviare a Timisoarei, au fost facute studiile, iar acum se cauta o firma care sa si execute lucrarea.

Mai exact, CFR Infrastructura a lansat licitatia pentru construirea unei linii CF pana la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara, cu peste 323 milioane de lei, fara TVA, adica aproximativ 77 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Banii sunt asigurati din fonduri nerambursabile.

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA vă informează că SRCF Timișoara a lansat procedura de achiziție publică a serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de construire a unei linii de cale ferată care va asigura legătura directă cu Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara și de modernizare a liniei CF Timișoara Est – Radna, de unde se va construi racordul feroviar până la Aeroport.

Obiectul contractului cuprinde modernizarea liniei existente Timișoara Est – Radna, pe întreaga lungime de 5,2 km, construirea unei linii de cale ferată duble și electrificată (de la punctul de racordare) până la Aeroport, în lungime totală de 5 km, și construirea noii stații CF, cu două linii de garare, în imediata vecinătate a Aeroportului„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura.

Perioada de proiectare si executie a lucrarilor va fi de 30 luni, dintre care 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic si 22 luni pentru executia lucrarilor. Valoarea estimata a contractului este de 323.297.762,98 lei fără TVA, iar sursa de finantare va fi asigurata din fonduri nerambursabile.

Data limita pana la care firmele interesate isi pot depune ofertele este 12 decembrie, la ora 15.00.

Va reamintim, reteaua feroviara pe raza judetului Timis numara 795 km, din care 113 km linie electrificata. Avem o magistrala si 18 linii secundare care apartin magistralelor Bucuresti Nord – Timisoara Nord, Brasov – Curtici si Bucuresti Nord – Episcopia Bihor.

Pe de alta parte, este in derulare un amplu proiect, al Ministerului Transporturilor, care vizeaza modernizarea liniei magistrale Caransebes – Timisoara – Arad cu aproape 8 miliarde de lei, bani europeni prin PNRR.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa deservească pe cine? Ăștia cu proiectele lor au ajuns la nivelul de cult al personalități, tip ceaușiste.
    Recent a fost o știre cum ca aeroportul a avut 1.4 milioane de călători pe an. La 1.4 milion de călători tu faci tren de 77 de milioane? E pagubă totala.

    Doua autobuze dacă mai băga pe ruta de E4 era suficient, ca să vina din 15 în 15 min si parcarea lărgită.

    Doamne, am ajuns sa ma rog sa pice PNRRul, ca le spargem banii aia aiurea la UE

  2. Acum s-au trezit ? La final de mandat ? Arunca cu proiecte in populatie, de ochii lumii, poate poate mai prind inca 4 ani ? Astia chiar ne cred idioti pe toti ? La proiecte si la desene, sutem primii pe mapamond. Si cam atat.

  3. Compari mere cu pere. Nu inteleg de ce compari 1.4 mil de oameni cu 77 mil de euro, ce legatura are? De ce s-a mai construit atunci maternitatea cu ‘jde milioane de euro pt cateva sute de copii ce se nasc intrun an. Irelevant.

    In alta ordine de idei ar trebui profitat de faptul ca linia de tren trece prin mijlocul orasului si creat un metrou usor intre calea sagului si aeroport ce trece prin centru.

  4. Fritz e vinovat că plătim.gaz și energie la al 3 lea preț din Europa că și preț, că au furat City insurance și acum plătim toți , ca colterm.e in faliment deși 39 de ani nu s a făcut nimic . PNL și PSD sunt curați și adevărați. Ușor va da clasa Timișoara a scos în acești 3 ani . Dar aveți voi grija sa ne aduceți in întuneric

  5. Ar fi buna reabilitarea întregii linii 213, astfel încât sa avem o legătură directa cu magistrala 200, aflata pe final de modernizare.
    Aștept cu nerăbdare sa înceapă odată modernizarea pe ruta Arad Timișoara Caransebeș

  6. De nu scoate gara de nord din oraș să o pună lângă aeroport și tramvaiul să vină pana la gara de nord și am avea un oraș si mai frumos

  7. Ce sens are o bucatica de linie electrificata de 5,2km pe magistrala Radna? Constructia catenarei de 27.000V costa mult mai mult decat cea de tramvai care are 600-800V curent continuu. Daca vreti sa fiti ecologici si sa nu va afume dieselul, puneti garnituri pe baterii. Avem tramvaie care merg pe baterii 60km, desi in 2 ani n-a folosit la nimic. Au fost facute „la comanda”, adica se poate.
    Trenul Gara de Nord – Aeroport va merge 4,5km pana la Gara de Est, apoi 6km pana la aeroport. Poate fi cu baterii care se incarca de la linia electrica pe distanta Gara de Est – Gara de Nord, plus timpul cat sta in Gara de Nord. Autonomie necesara: 12km. Locomotive pe baterii exista de peste 100 de ani, de exemplu portul Constanta avea asa ceva pe la 1910. Mai in zilele noastre, dati o cautare pentru „Desiro Cityjet eco”. Exista, circula in Austria, autonomie 80km, se incarca de la linia electrica. Noua ne trebuie o varianta mai modesta.

  8. Ce mă enervează la aceste articole este faptul că se discută în articol de km , stații samd dar nu e pusă nici o hartă tehnică a traseului, să vedem și noi logica proiectului. La fel și centura sud . Doar o poză și restul vorbe, să nu mai vorbim despre autostrada Arad Timișoara care este la 40 min distanță de centrul Timișoarei într-o zi cu trafic ușor.

  9. @ss nu compar mere cu pere. Când faci o oferta trebuie sa ți cont de cerere. E o chestie de economie simpla. Ți-ai răspuns singur cu exemplul dat cu maternitatea, aia are un nr de paturi care deservește eșalonat pentru un nr de ani, un nr de nașteri. Asa trebuie sa fie văzută și calea asta ferată, bă cine o sa o folosească? Merită sa spargi 77 mil pentru 1.4 mil/an de călători, câti din aia o sa opteze pentru tren? Sunt bani aruncați , nu sunt destul de mulți potențiali călători ca să se justifice investiția