Noutati :

Planuri futuriste anti-zgomot la Timisoara: Robu vrea asfalt cauciucat, metrou, 100 de tramvaie noi si 100 de autobuze electrice. Care sunt cele mai poluate strazi din oras?

11 iunie, 2014 - 12:59 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: TIMISOARA MEA
12

TIMISOARA. Podurile noi peste Bega, centura de ocolire, asfaltul cauciucat pe strazi, metroul sau parcarile supraterane ne scapa de zgomot. Cel putin asa considera reprezentantii Primariei Timisoara, care au intocmit un plan de actiune pentru prevenirea si reducerea zgomotului ambiant. Nu stim insa in ce orizont de timp vom scapa de sunetele suparatoare.

Specialistii din primarie sustin ca mai intai vor fi identificate zonele cele mai intens poluate pe baza cartografierii acustice, iar apoi vor fi stabilite solutiile de diminuare a zgomotului ambiental.

„Zgomotul generat de mijloacele de transport rutier, feroviar si aerian, precum si de activitatile industriale este prezent si in municipiul Timisoara si atenteaza la confortul, viata si sanatatea locuitorilor”, recunosc reprezentantii municipalitatii.

UE atrage atentia ca sunetul ambiental reprezinta una dintre problemele principale de mediu din Europa. Specialistii europeni sustin ca orasele trebuie sa-si revizuiasca la fiecare 5 ani harta de zgomot.

„Pe baza datelor rezultate din harta strategica de zgomot intocmita de firma Enviro Consult Bucuresti trebuie intocmite Planurile de actiune pentru prevenirea si reducerea zgomotului ambiant in municipiul Timisoara, acestea constituind obiectul acestui raport elaborat de colectivul de cercetare al Laboratorului de Acustica si Vibratii din Universitatea „Politehnica” din Timisoara. Planurile de actiune inseamna planuri proiectate pentru administrarea emisiilor de zgomot si efectele acestuia, inclusiv reducerea zgomotului, daca este necesar”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Propuneri futuriste sa scapam de zgomot: asfalt cauciucat, metrou si tramvaie noi

Ce propune conducerea Primariei Timisoara pentru a ne scapa de sunetele suparatoare? Inchiderea centurii ocolitoare, inchiderea inelelor de drumuri, realizarea de noduri de circulatie denivelate, construirea a 5 poduri peste canalul Bega, dezvoltarea retelei pentru transportul nemotorizat – biciclete si pietoni, aplicarea unui strat de asfalt cauciucat pe un insemnat numar de artere de circulatie din zonele de penetratie si din interiorul orasului, montarea de ecrane acustice intre strazi si cartiere, spitale, gradinite, scoli, universitati, fluidizarea traficului prin semaforizare, sensuri unice, pasaje auto si pietonale, infiintarea si cresterea densitatii plantatiilor de aliniament, conservarea si extinderea spatiilor verzi publice si pastrarea caracterului verde al zonelor existente de locuinte individuale, eliminarea liniei de transport feroviar de suprafata intre garile Timisoara Nord si Timisoara Est, inlocuirea transportului de suprafata prin cel subteran prin construirea unor linii de metrou cu legaturi intre zonele importante ale orasului, retehnologizarea si reconversia economica prin zonele industriale, cresterea competivitatii economice bazate pe promovarea de industrii noi, creative si ecologice, dar si realizarea de plantatii masive de arbori.

Ne va scapa de zgomot si finalizarea programului de reabilitare termica si izolare fonica a cladirilor prin anvelopare si montarea de ferestre si usi fonoizolante, amenajarea Garii de Nord si Autogarii, realizarea de parcari subterane si supraterane, reamenajarea canalului Bega, extinderea si modernizarea aeroportului, inlocuirea mijloacelor de transport in comun cu altele noi prin achizitionarea a 100 de tramvaie noi si 100 de autobuze electrice, reabilitarea liniilor de tramvai pe strazile Drubeta, Victor Hugo, Bogdanestilor, reabilitarea complexa si modernizarea tuturor cartierelor la nivel de carosabil, trotuare, locuri de parcare, piste de biciclete, spatii verzi, locuri de joaca, terenuri de sport.

Lista lui Robu continua cu modernizarea bv. Regele Carol, realizarea unei noi linii de tramvai intre Gara de Nord si Spitalul de Copii, transformarea zonei Catedralei Mitropolitane in spatiu pietonal prin realizarea unui pasaj subteran in „T”, modernizarea strazilor Bogdanestilor, Ana Ipatescu si extinderea la 4 benzi a Caii Girocului, realizarea pasajelor subterane auto Piata Victoriei, Solventul si largirea pasajelor Popa Sapca si Jiul, refunctionalizarea inelului 1 de circulatie ca inel cu sens unic si realizarea inelelor de circulatie 2, 3 si 4 si se incheie cu construirea parcarilor supraterane I.C. Bratianu si Bega. Parte din propunerile lui Robu au ca termen anul 2025.

Care sunt cele mai poluate strazi din Timisoara?

Oricum, principalele surse de zgomot sunt strazile, calea ferata, aeroportul si zonele industriale, conform hartii de zgomot actualizate anul trecut. Potrivit firmei care a intocmit harta de zgomot, cele mai poluate strazi din Timisoara sunt: Calea Torontalului, Calea Aradului, Calea Sever Bocu, Calea Dorobantilor, Str. Andrei Saguna, Calea Buziasului, Bulevardul Liviu Rebreanu, Bulevardul Iosif Bulbuca, Calea Martirilor 1989, Str. Cluj, Bulevardul 16 Decembrie 1989, Calea Sagului, Bulevardul Mihai Viteazu, Bulevardul Ferdinand I, Bulevardul General Ion Dragalina, Calea Circumvalatiunii, Str. Oituz, Str. Locotenent Ovidiu Balea, Str. Simion Barnutiu, Str. Divizia 9 Cavalerie, Bulevardul Cetatii, Str. Stefan cel Mare, Str. Ioan Slavici si Str. Alexandru Ioan Cuza. Aici, nivelul de zgomot depaseste pe anumite portiuni 75dB.

Avem si strazi unde nivelul de zgomot ajunge la aceste valori: Amurgului, Popa Sapca, Avram Imbroane, Iepurelui, Corneliu Coposu, Aleea F.C. Ripensia, Banatul, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Republicii, Bucovina, Linistei, Take Ionescu, Gheorghe Adam, Strada Dacilor, Michelangelo, Str. Aries, Nicolae Andreescu, Iuliu Maniu, Calea Bogdanestilor, Miresei, Sf. Apostoli Petru si Pavel, Demetriade, Baba Dochia, Bd. Revolutiei 1989, 20 Dec. 1989, Budai Deleanu, Gh. Dima, Pop de Basesti, Plavosin.

Arterele pe care nivelul de zgomot este sub 65-70 de decibeli sunt Calea Ghirodei, Maresal C. Prezan, Mures, Emil Zola, Dambovita, Carol I, Liege, Splaiul Nistrului, Bd. Sudului, Maresal A. Averescu, Chisodei, Ana Ipatescu, Nicolae Titulescu, Venus, Drubeta, Brancoveanu, Bujorilor, Ardealul, B.P. Hasdeu.

Si trenurile fac un zgomot destul de mare, afectand timisorenii din apropierea strazilor Alexandru Ioan Cuza, Popa Sapca si Demetriade. In veciniatatea Colterm CET Centru si Fabrica de Bere este inregistrata poluare fonica din activitati industriale.

Documentul mai arata ca 24.294 de timisoreni sunt expusi la nivel de zgomot peste limita de 65 decibeli din pricina traficului rutier pe timp de zi, respectiv 45.562 sunt expusi la nivel de peste 50 dB pe timp de noapte.

Cu toate asta, specialistii din primarie numesc o „situatie actuala relativ buna a poluarii fonice in Timisoara”, care se datoreaza faptului ca administratia locala a fost preocupata de reducerea zgomotului in oras inca din anul 1996.

Specialistii din primarie considera ca reducerea zgomotului in blocuri si cladirile de locuit contribuie in mod direct la cresterea productivitatii muncii, „prin faptul ca un lucrator care traieste intr-un mediu linistit va avea un randament mult mai ridicat in timpul orelor de productie”. Ei sunt deschisi insa si la sugestii privind reducerea poluarii fonice.

Cum vor timisorenii sa scape de zgomot?

Reprezentantii Primariei Timisoara au intocmit 300 de chestionare pe acest subiect. Oamenii s-au declarat deranjati de zgomotul stradal, de sunetele suparatoare din mijloacele de transport. Potrivit raspunsurilor, 34% din timisoreni sunt deranjati de zgomot dimineata, 55% in timpul zilei, 34% seara si 41% pe timp de noapte. 17% din respondenti au avut probleme de sanatate din aceasta cauza, devenind mai stresati si avand dureri de cap.

„Vibratiile produse de mijloacele de transport pe arterele de circulatie din Timisoara au afectat 31% dintre cladirilor subiectilor chestionati, 69% dintre cladiri fiind neafectate. Efectele vibratiilor asupra cladirilor s-au manifestat prin crapaturi ale peretilor si tavanelor, deplasari si afundari ale fundatiilor si degradarea cladirilor”, se mai arata in Planul de actiune al primariei.

Ce au propus oamenii ca sa scapam de zgomot? Interzicerea claxonatului, transport in comun gratuit, interzicerea camioanelor in oras, montarea de panouri antizgomot pe strada Gheorghe Lazar, precum si mai multe zone verzi sau asfalt absorbant si mijloace de transport in comun silentioase.

Descarcati Planul de actiune al Primariei Timisoara pentru reducerea zgomotului din oras!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 12comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. VAE VICTIS!
  Unde se vor muta timisorenii in aceasta perioada de timp? Acum o intersectie (leonardo) si o strada (st. cel mare) au blocat timisoara.
  De unde vor veni atatia bani: fonduri EU, guvern, local ??

 2. Ce ar fi sa renoveze cladirile istorice. Sa peteceasca drumurile si sa convinga proprietarii din zonele comuniste sa-si tencuiasca blocurile ca in cartierul modern e jale!

 3. Eu il sustin pe d-l Robu pentru ca este un vizionar si un om de actiune care face foarte multe lucruri.
  Daca n-ai viziune nu poti sa intelegi sau sa crezi ca planurile astea „futuriste” se vor putea realiza vreodata. Cine isi putea imagina acum 10-20 ani ca stand in fata calculatorului poti comunica cu oricine in lume, il poti vedea pe monitor, poti avea acces la informatii incredibile ? Aceste lucruri in anii de dupa revolutie ( nu vorbesc de dinainte, ca nu se pune problema) erau SF-uri. Acum sunt lucruri obisnuite, uzuale. Asa ca celor care n-au viziune si scepticilor le-as sugera sa fie mai optimisti, pentru ca sunt unii oameni care pot face ceea ce ei nici nu-si pot imagina.

  • Nu va raportati la progresele facute in ultimele decenii in domeniul informaticii, unde s-au investit miliarde in cecetare inainte sa se ajunga acolo unde suntem. Fiecare domeniu are ritmul sau specific de crestere, nu se pot face extrapolari de genul celor pe care le faceti. Stiti probabil bancul cu extrapolarea boom-ului din IT la industria auotmotive, in care se spune ca daca ind. auto s-ar fi dezvoltat in mod comparativ cu cea IT, un automobil ar costa cat un pachet de tigari si al parcurge 1000 km cu 1 l de combustibil.

 4. Nelu…viziune avem toti…dar cu ce bani va face toate astea? ca pt asa ceva trebuie muuulti bani,iar el continua sa-l tina pe Bodo la Directia fiscala Timisoara,care este un incompetent si un spagar,pe care i-l intereseaza doar bunastarea proprie si incaseaza nici 40% din impozitele locale,ba mai mult ,pe unii care detin multe proprietati si terenuri i-i scuteste de impozite…asa ca ,cu tot respectul dl primar doar viseaza ! somn usor !

 5. Personal cred ca primarul Timisorei este un om cu o gandire lucida care doreste ca orasul nostru sa fie intr-adevar „mica Viena”. Cu totii stim ca e usor de criticat, dar nu toti se pun in pielea lui (primarului) care zilnic se confrunta cu probleme din vechea administratie, cu legi si articole si chiar hotararile consiliului (luate pana la venirea sa) care inca produc efecte juridice. In fond si la urma urmei, cred ca toti ar trebui sa fim intelepti si sa-l incurajm ca o face pentru noi, stiind ca e pe un mandat scurt, un mandat in care isi arata priceperea de gospodar. BANII cu care ii face sunt din fonduri nerambursabile.

  In concluzie, sa nu care cumva sa creada cineva ca sunt vreun membru sau aghiotant de-al sau, ci un simplu om din Timisoara.

 6. Robu „emana”, periodic, tot felul de fantaslacuri deosebit de costisitoare privind modernizarea Timisorii in timp ce tencuiala cladirilor vechi cade zilnic pe trotuare. E doar o ruleta ruseasca sa mergi pe trotuare in zona istorica a orasului. Robu are tot felul de „viziuni” fanteziste, de sute de milioane de euro (metrou si autobuze electrice cu un pret dublu cat cele normale)dar nu vezi ca exista nicio initiativa de reparare a acestor cladiri frumoase, dar cu fatadele terminate de vremuri. Doar un mic exemplu despre cum s-ar putea mobiliza Primaria pentru ca si Timisoara sa arate ca orasele din Ungaria macar. In loc de asta, Robu palavrageste despre metrou in Timisoara si cate si mai cate. Sa nu-l credeti.

 7. Apropos de zgomot in zona aeroportului / centurii Timisoara.
  Acum ceva timp am facut personal o sesizare la CNADNR relativ la cum s-ar putea limita zgomotul produs pe centura si cel ce provine de la aeroport in acelasi timp. Nu consider ca ce am propus eu ar fi o solutie „martiana” ci este ceva actual folosit pe scara larga in alte tari: montarea de-a lungul centurii a unor panouri fonoabsorbante, in zona unde se invecineaza cu localitati (Giarmata Vii, Dumbravita etc).”Cunoscatorii” de la CNADNR mi-au dat un raspuns penibil demn de cei ce conduc aceasta societate, majoritatea unsi politic fara competente in domeniu: nu se vor monta astfel de panouri ca n-au fost prevazute in proiectul centurii Timisoarei.
  Va dati seama: daca ce spun ei e adevarat inseamna ca suntem cu adevarat in paleolitic. Panourile fonoabsorbante se folosesc deja de multi ani prin alte tati si ei nu prevad asa ceva intr-un proiect facut in anii 2000. Sunt curios cine a fost „demnul” proiectant. O alta varianta e ca au trantit un raspuns fara legatura cu realitatea si care tine de incompetenta lor in a formula un raspuns unui contribuabil.
  Deci nici macar varianta de a monta astfel de panouri unlterior n-au luat-o in considerare.
  Cei care cred ca astfel de panouri montate langa localitati n-au niciun rost ii invit sa incerce sa petreaca cateva ore vara la vreo 50 de m pe centura mai ales in zona dintre Dumbravita si Giarmata Vii. Sa vada / auda cum motocicletele depasesc viteza sunetului pe acolo si motoarele scot un sunet extrem de puternic si deranjant!
  Initiativele de limitare a zgomotului rutier trebuie luate in serios, in viitor, la orice proiect edilitar important!

 8. lol. ei nu sunt in stare sa puna tramvaie noi dar sa mai faca metrou. ce va mai place sa exagerati.

 9. Tramvaie noi si care sa vina repede. Sper sa traiesc asta odata. Inainte de metrou mai inlocuiti din tramvaie. Incepeti cu 4,5,6 si terminati cu 1,2,8. Ar fi chiar o minune. Programul lor de functionare sa fie din 10 in 10 minute si a celor autobuze care vin din ora in ora, sa fie la fel. Atunci nu mi-as mai dori sa ma trezesc din acest vis frumos.

 10. Inainte de tramvaie, faceti centura ca sa eliberati Sagului de zgomotul infernal al tirurilor. Cu lucrurile astea mici si agasante sa incepeti. Nu e asa greu.

 11. Eu vreau sa dispara zgomotul facut de primarul actual. Vreau alt primar. Daca ramane asta vom merge cu masinile prin desert, asa ca o sa dispara zgomotul facut de masini. Vrea tramvaie noi dar a folosit fondurile destinate lor in alte scopuri. Nu vrea zgomot dar taie toti pomii care saracii mai amortizau, dar ce stie el.