Plafonarea preturilor la curent si gaz si compensarea facturilor, adoptate de Parlament. Vezi cum se vor calcula facturile

Plafonarea preturilor la energie si compensarea facturilor, adoptate de Parlament. Masurile urmeaza sa se aplice de la 1 noiembrie, dupa ce legea va fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Pe langa consumatorii casnici, preturile plafonate se vor aplica si unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice si private), unitatile de invatamant (publice si private), cresele (publice si private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici si privati si unitatile de cult. Totodata, TVA-ul pentru energia si gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Astfel, preturile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrica si la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice si cu cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale.

Guvernul estimeaza ca 6 milioane de familii din Romania vor beneficia de aceste reduceri care vor aparea direct în facturi, fara ca oamenii sa faca vreun demers.

În comisiile de specialitate deputatii au mai decis ca pentru perioada cuprinsa între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul sa aloce bugetelor unitatilor administrativ teritoriale o subventie pentru acoperirea cresterii pretului gigacaloriei în valoare de 50% din diferenta rezultata între pretul de achizitie al gazelor naturale si pretul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Legea prevede si posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a amana plata facturilor pentru o perioada cuprinsa între o luna si sase luni fara costuri suplimentare.

Vezi AICI cum se calculeaza facturile!

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. stercalau cop spune:

  prostia romineasca.in loc sa trecem noi la exploatarea gazelor din marea neagra-prin rascumparare cum au facut norvegienii-si sa le livram populatiei la pret de producator ,o sa le cumparam de la concesionari de zeci de ori mai scump

  • Tu prostule abia stii sa scrii spune:

   Și crezi că poți să exploatezi gazele din mare🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
   Tehnologia și utilajele, oamenii care să le exploateze, de unde le iei, vită?
   Gazul de acolo îl cari cu punga?

 2. Magnum BECKs aroma spune:

  PLAFONAM !!
  NIVELAM !
  REINTEGRAM !
  # saa ne distrăm :))
  DA !!

 3. tm spune:

  Plafonarea s-a facut la dublul pretului la curent si triplu la gaz , fata de inceputul anului 2021 🙂 🙂
  Ce vrajeala ieftina au cacatzii astia !