Placute informative in cartierele istorice din Timisoara. Cat a putut da Primaria Timisoara pe o bucata de tabla?

TIMISOARA. Aproape 100.000 de lei, adica peste 20.000 de euro! Atat investeste Primaria Timisoara anul acesta pentru „evidentierea cartierelor istorice” din oras. Reprezentantii municipalitatii au decis sa instaleze in diverse locuri placute de semnalizare pentru monumentele istorice.

Pe ele au trecut o harta, dar si o lista scurta cu monumentele istorice din zona. Informatiile au fost scrise in 3 limbi: romana, engleza si germana, pentru ca si turistii sa stie exact unde se afla si ce pot vizita in zona.

Cat costa bucata?

Aproape 6.000 de lei, ne-au declarat reprezentantii Primariei Timisoara! Asta inseamna aproape 1.300 de euro bucata de tabla, o suma deloc de lepadat! „Toate cele 4 bucati au costat 22.800 de lei”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.

In prima faza au fost montate doar 4 astfel de totemuri, pentru semnalizarea Sitului Urban Fabric din cartierul cu acelasi nume. Unul a fost pus pe strada Dacilor, altul in Piata Traian, altul pe bulevardul 3 August 1989 si altul in fata Fabricii de Bere de pe strada Pestalozzi.

Culmea, reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca „acestea nu sunt panouri de informare turistica, scopul lor fiind de a semnaliza siturile, ansamblurile si monumentele istorice, conform Legii privind protejarea monumentelor istorice”, iar „informatiile afisate se refera la evolutia istorica a Cartierului Fabric”.

Potrivit celor din institutia de pe C.D. Loga, anul acesta vor mai fi montate astfel de totemuri in Iosefin, dar si in Cartierul Cetate, insa in centru vor fi puse prin intermediul proiectului desfasurat pe fonduri europene.

„Anul acesta vor mai fi amplasate inca 8 bucati: una la Muzeul Satului Banatean, pe strada Avram Imbroane si alte 7 in Iosefin – pe Gh. Doja, Romulus, in Piata Plevnei, pe Bd. 16 Decembrie 1989, Bd. Gen. Dragalina, Bd. Regele Carol I, pe strada Alexandru Odobescu si in Piata Mocioni”, ne-a mai spus Alina Pintilie.

Potrivit celor din primarie, autoritatile locale sunt obligate de Legea 422 din 2001 privind protectia monumentelor istorice, actualizata in 2010, sa semnalizeze siturile istorice din patrimoniul orasului. Toate totemurile vor fi amplasate chiar pe strazile de pe care se intra in cartierele istorice ale orasului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Strazile Gheorghe Doja si Romulus nu sunt in Iosefin ci in Elisabetin.

  2. Când mă gândesc că eu am avut maşină cu 500 EUR şi mi-am făcut treaba cu ea vreo doi ani…