Pistoale ca ale lui Margelatu, dar si alte arme, prezentate intr-o expozitie eveniment la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului din Timisoara ii invita pe timisoreni la o expozitie de arme din colectia institutiei.

CITESTE SI: Curs de educatie rutiera si atelier de mecanica pentru biciclisti, gratuite, la Timisoara 

„Arme de foc din colectia Muzeului National al Banatului” este o expozitie organizata in parteneriat cu Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, iar timisorenii vor putea vedea archebuze medievale, shishane otomane, splendide pusti orientale, pistoale de tipul celor folosite in filmele cu celebrul de Margelatu.

Vor fi prezentate piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spatiului banatean, cum ar fi pistoalele atribuite ultimului pasa de Timisoara, pistolul cu cremene care i-a aparţinut lui Victor Vlad Delamarina sau „pipernita” juristului timişorean Gozsdu Elek. Vizitatorii vor mai putea vedea pistoale de duel din secolul al XIX-lea, pusti si pistoale balcanice cu cremene aduse ca prada de razboi in anul 1878, dupa pacificarea Bosniei si diverse arme militare din secolele XIX-XX. Armele de foc utilizate in perioada celor doua razboaie mondiale vor fi prezentate in cadrul expozitiei prin amabilitatea Brigazii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” si a Cercului Militar Timisoara. La capitolul curiozitati vor fi expuse, printre altele, pusca-tromblon din secolul al XVIII-lea si mai multe „pipernite” de la mijlocul secolului al XIX-lea„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Expozitia va putea fi vizitata incepand de marti, 16 noiembrie, in mansarda B1 a Bastionului Theresia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Glonț spune:

    Mă întreb, dacă cameramana lui Alec Baldwin a murit încântată, că actorul a folosit o recuzită cu încărcătură istorică?!
    Mâine poimâine vom merge la muzeu să admirăm evoluția seringilor, inclusiv din perioada pandemică.
    Suntem o specie curioasă de felul nostru, nimic nu ne scapă.