Pionierii informaticii romanesti, despre ‘IA si transformarea digitala’

Academia Oamenilor de Știință din România, filiala Timișoara, și Universitatea Politehnica Timișoara au organizat luni, 26 mai 2025, la Centrul de Conferințe al UPT, un simpozion cu o temă provocatoare, „IA și transformarea digitală”, la care au participat câțiva dintre pionierii informaticii românești, printre care prof.univ.dr.ing. Vasile Baltac, cercetător științific gr.1 dr. Horia Gligor și dr.ing. Dan Bedros, membri ai colectivului care a operat primul calculator din mediul universitar din România, conceput la Institutul Politehnic Timișoara, MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara).

Evenimentul, moderat de prof.univ.habil.dr.ing. Sorin Mușuroi, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, filiala Timișoara, și prorector al Universității Politehnica Timișoara, a debutat cu un moment de reculegere în memoria a doi membri marcanți ai AOȘR, profesorii universitari Valeriu Tabără și Mihail Megan, trecuți cu puțin timp în urmă la cele veșnice.

Prezentă la simpozion, prof.univ.dr.ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România s-a declarat onrată să se afle la un asemenea eveniment care tratează transformarea digitală a societății, mai ales că activează de o viață în domeniul IT, iar profesorul Vasile Baltac s-a aflat în comisia sa de doctorat. De asemenea, președintele AOȘR a făcut o trecere în revistă a revoluțiilor industriale, a evoluției domeniului IT, subliniind rolul Școlii timișorene de calculatoare în dezvoltarea acestuia.

În alocuțiunea sa, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”, prof.univ.dr.ing. Cosmin Alin Popescu, personalitatea lui Valeriu tabără, în calitatea sa de profesor universitar implicat atât în activitatea de cercetare, cât și didactică, de ministru al agriculturii în două guverne, de politician implicat, dar și de om de valoare.

În prezentarea sa, cu tema „Societatea și revoluția digitală: 80 de ani de evoluție cu salturi disruptive. Ce urmează?”, prof.univ.dr.ing Vasile Baltac, unul dintre pionierii IT-ului romanesc, absolvent al Politehnicii timișorene și membru al colectivului MECIPT, a vorbit despre motivele care au determinat această revoluție digitală, dar a atras atenția și asupra marii probleme pe care o reprezintă astăzi decalajul digital, precum și a necesității construirii unui pod peste „prăpastia” digitală.

Un alt pionier al informaticii românești, cercetătorul științific gr. 1 dr. Horia Gligor, și el membru al colectivului MECIPT, a evocat personalitatea lui Ștefan Odobleja, considerat părintele ciberneticii, ale cărei baze le-a pus în urmă cu aproape un secol, a prezentat o scurtă istorie a primului calculator din mediul universitar românesc, a provocărilor pe care le-au întâmpinat în acea perioadă, ajungând până în prezent, la inteligența artificială, și a prezentat relația existentă în prezent între date, informații și cunoștințe.

Cu ocazia simpozionului, prof.univ.dr.ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a conferit diploma și medalia jubiliară „Constantin Angelescu – AOȘR” celor trei pionieri ai informaticii românești, Vasile Baltac, Dan Bedros și Horia Gligor, „pentru întreaga activitate în serviciul științei românești”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai traieste Baltac?