Piesa inedita la Bastionul Theresia din Timisoara. Un coif pe care sunt gravate scene de lupta din mitologia greaca si romana , intr-o expozitie a Muzeului National al Banatului. Foto

TIMISOARA. Un coif de metal realizat de maestri italieni este prezentat vizitatorilor in mansarda Bastionului Theresia.

Este vorba despre un coif de tip Morion, care povesteste capitole din istoria europeana.

Coiful, realizat cu maiestrie în atelierele italiene, este un exemplu impresionant de batere si gravare în fier. Detaliile sale povestesc despre o lume in care arta si mitologia se intrepatrund. Pe calota sa alungita sunt gravate scene mitologice captivante: Jupiter, puternicul zeu roman, isi face aparitia pe un vultur, in timp ce pe partea opusa este ilustrata lupta legendara a lui Hercule cu leul din Nemeea…Marginile rasfrante ale coifului sunt impodobite cu motive vegetale si geometrice, un testament al maiestriei artizanilor din epoca sa. Creasta coifului nu este doar o intaritura functionala, ci si o declaratie de arta, fiind decorata intr-un mod care impresioneaza si astazi„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Coiful poate fi vazut de miercuri pana duminica, in intervalul 10:00 – 18:00 in cadrul expozitiei „Timisoara in Gravura Europeana secolele XVI – XVIII”, una ce reuneste un numar impresionant de 135 de gravuri ce ofera o perspectiva fascinanta asupra cetatii Timisoara intr-o perioada definitorie a istoriei sale.

Expozitia aduce in prim-plan primele reprezentari grafice ale Timisoarei, tiparite in ultima parte a secolului XVI, in contextul incercarilor principelui transilvanean Sigismund Báthory de a cuceri cetatea. De asemenea, gravurile baroce din secolele XVII si XVIII isi fac loc in expozitie, ilustrand evolutia stilistica si tehnica a acestei forme de arta.

Expozitia este deschisa pana la finalul anului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Frumos obiect, nimic de zis!
    Dar la fel de util intr-o batalie ca Rolex-ul lui Bogdan Rares la piata de verdeturi.