Noutati :

Piesa de teatru ‘Dumnezeu e un mafiot’ se va juca la Timisoara cu politia la usa, din cauza amenintarilor! Mai multe culte cer modificarea titlului piesei

17 mai, 2013 - 12:39 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: EVENIMENT
9

TIMISOARA. Mai multe culte din Timisoara cer Teatrului National sa modifice titlul piesei ”Dumnezeu e un mafiot” al carei autor este Nick Mancuso si care se va juca sambata seara, conducerea teatrului solicitand protectia Politiei la spectacol, dupa ce in data de 9 mai, a.c. a primit si o scrisoare de amenintare in legatura cu acelasi spectacol.

Mai multe culte din Timisoara, printer care Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Timisoarei, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian  Lugoj, Episcopia Romano-Catolica de Timisoara, Episcopia Romana Unita cu Roma – Greco-Catolica de Lugoj, Biserica Evanghelica Luterana Sinodo-Prezbiteriana din Timisoara, Protopopiatul Reformat din Timisoara, Comunitatea Baptista din Timisoara, Cultul Adventist de ziua a saptea, au solicitat, printr-o scrisoare deschisa modificarea titlului piesei „Dumnezeu e un mafiot” a lui Nick Mancuso care se va juca sambata seara, la Timisoara.

Intrucat titlul piesei este provocator, blasfemiator si aduce atingere grava invataturii despre Dumnezeu, asa cum este formulata in Sfanta Scriptura a Vechiului si Noului Testament, solicitam conducerii Teatrului National din Timisoara si regizorului sa-l modifice,  redandu-l pe cel original sau acordandu-i unul corespunzator mesajului de compasiune si responsabilitate fata de aproapele nostru pe care il transmite, de altfel si Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cartii. Pe langa aceasta, atragem atentia ca titlul piesei nu corespunde nici spiritului Timisoare”, nascut in decembrie 1989, cand mii de timisoreni si-au afirmat profundul atasament si credinta in Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator si Atotdrept, scandand «Cu noi este Dumnezeu!», «Exista Dumnezeu!», se arata in comunicatul Arhiepiscopiei.

CITESTE SI: Reprezentantii cultelor din Banat: schimbati numele piesei de teatru “Dumnezeu e un mafiot”, jucata la Timisoara!

Conducerea Teatrului National din Timisoara a replicat, vineri, printr-un comunicat de presa, afirmand ca ”nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofenseaza credinta”.

Nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofenseaza credinta, si nici dreptul la opinie al vreunui cetatean. Dimpotriva, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, in egala masura, o meditatie asupra destinului unora dintre semenii nostri si un indemn la responsabilitate si la compasiune. Autorul, actor de teatru si film, scriitor, profesor, artist plastic si producator, premiat cu cele mai importante distinctii artistice din Canada, laureat al New York Film Festival declara: «Fara indoiala, nu am avut intentia sa aduc vreo ofensa nici unei persoane, nici unei religii. Este un titlu, nu o declaratie de credinta, si, sincer, sunt socat de aceasta reactie. Este vorba despre povestea unui om al strazii, pe moarte si alcoolic, care, in nebunia sa, se crede Dumnezeu. De aici – titlul. M-a inspirat soarta grea si suferinta oamenilor strazii, a celor rataciti si a dependentilor de droguri, stare de fapt rusinoasa si dureroasa. Sunt onorat ca textul meu a fost montat la acest teatru extraordinar, de importanta istorica». (…) Pentru a creiona un calendar al evenimentelor, ca si al premiselor acestui moment neplacut pentru toate partile implicate in acest fals conflict, trebuie sa precizam ca din 26 octombrie 2012, data premierei, au avut loc reprezentatii ale acestui spectacol cel putin o data pe luna. Materialele promotionale ale acestuia – bannerul de pe fatada teatrului, afisele din oras, flyerele, caietul program, site-ul Teatrului National etc. au fost in tot acest timp publice, vizibile si la dispozitia tuturor celor interesati”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, reactia bisericii vine la doar cateva zile dupa ce pe adresa Teatrului National a sosit o scrisoare de amenintare in care se cerea conducerii institutiei interzicerea spectacolului.

Reactia comuna a bisericilor din Timisoara vine la doar cateva zile dupa ce Teatrul National a primit o scrisoare ultimativa (9 mai a.c.), in care conducerii i se cerea, de-o maniera agresiva, interzicerea spectacolului, autorul fiind ofensat, dupa cum afirma, de titlul descoperit in programele lunare de spectacol afisate in mijloacele de transport in comun. Semnatarul acesteia isi incheia misiva cu precizarea ca se va adresa Bisericilor Ortodoxe si catolice, pentru a exercita presiune asupra Teatrului National, in vederea anularii piesei, dupa cum se exprima acelasi autor”, se mai noteaza in comunicat.

Se pregateste o manifestatie de amploare de mare durata impotriva intregii conduceri a acestui Teatru din Timisoara in cazul in care nu veti renunta si nu veti anula definitiv piesa – DUMNEZEU E UN MAFIOT. Și nu vom renunta pina nu va fi pedepsiti toti vinovatii de catre lege” , se arata in scrisoarea de amenintare, potrivit reprezentantilor Teatrului.

In aceasta situatie, Teatrul National s-a adresat Politiei pentru a asigura protectia spectactorilor si actorilor din aceasta piesa.

Am fost solicitati sa participam la reprezentatia spaectacolului de sambata seara. Echipe de politiosti vor asigura protectia in zona”, a declarat Mirela Draghicioiu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis.

Potrivit unor surse din randul Politiei, mai multi agenti in civil vor participa, in public, la spectacolul ”Dumnezeu e un mafiot”, care va avea loc in Studio „Utu Strugari”, o sala de 50 de locuri  a Teatrului National Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Fanatismul religios isi arata coltii.Unde este libertatea de exprimare?Asa zisi crestini privesc cu dispret la manifestarile musulmanilor care reactioneaza ca nebunii cand e vorba de Alah dar si ei sunt la fel ca cei pe care-i desconsidera.Toate cultele prospera pe banii naivilor care isi deconteaza prostia si naivitatea si acum se gandesc ei ca nu e voie sa te exprimi liber.Tocmai ei care trambiteaza ca trebuie libertate de exprimare.Mie greata de atata ipocrizie…
  Halal crestinism,halal civilizatie…
  Bun venit inchizitie moderna..

 2. Cre(s)tinopatii astia ar fi fost in stare sa boicoteze si un eventual concert Faithless si eventual sa il asasineze pentru a si-a permis sa aiva o melodie cu numele God is a DJ. In orice caz autoritatile ar trebui sa someze BOR sa respecte dreptul la libera exprimare si sa invete sa se comporte intr-o democratie si intr-un stat membru al UE. Sa termine cu porcariile demne de Ev Mediu si sa isi vada de limuzinele lor de lux si de Mega-Catedrala Mituirii Neamului.

 3. Pe langa aceasta, atragem atentia ca titlul piesei nu corespunde nici spiritului Timisoare”, nascut in decembrie 1989, cand mii de timisoreni si-au afirmat profundul atasament si credinta in Dumnezeu…
  Afirmatia asta face toti banii. Cum si-au afirmat timisorenii prifundul atasament fata de credinta lui Dumnezeu? Jerfindu-se pe treptele catedralei in care incercasera sa se adaposteasca din fata gloantelor in timp ce preotii ferecasera usile? Cat de jegos trebuie sa fii sa faci o astfel de afirmatie stiind ca marii preoti de astazi sunt in marea lor parte fosti turnatori si colaboratori ai securitatii, sunt oameni care nu au nimic divin in ei si care la greu ar repeta istoria din decembrie 89?

  • Corect si din cate imi aduc aminte catedrala din centru a inchis portile in nas celor care incercau sa se adaposteasca de gloante…..lege si morala :ambele incalcate.Unde este libertatea de exprimare?Nu avem voie sa gandim liber?Inchizitie moderna cumva?of Romanie ..unde te indrepti?

 4. De care zeu e vorba? Anu, Isis, Ra, Jehova, Zeus, Alah??

 5. Dintre cei care au vazut piesa de teatru pot sa ne lamureasca despre ce e vorba,e blasfemie sau judecam doar dupa titlu(care cred ca vrea sa atraga doar public).

  • În seara de Ajun, un om al străzii, alcoolic şi rătăcit pretinde că este Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-şi argumenta convingerea este o radiografie tragică şi comică, ludică şi dureroasă, armonică şi cacofonică a lumii în care trăim, văzută dintr-o perspectivă pe care mulţi semeni de-ai noştri, loviţi de transformările brutale ale societăţii contemporane, le descoperă. Povestea se construieşte în flash-uri din diverse vieţi care ar putea sau nu fi reale. Să fie oare vagabondul nostru Dumnezeu? Să fie oare Iov, personajul biblic care a trebuit să-şi dovedească tăria credinţei într-un mod atât de dramatic? Dincolo de toate aceste întrebări, Dumnezeu e un mafiot este o minunată poveste despre compasiune şi despre responsabilitate.

   Cam despre asta ii vorba in poveste, asta scrie pe site-ul teatrului si nu cred ca ar mintii 😉 plus am mai auzit vorbe ca vrea teatrul sa-si faca reclama 😉 la majoritatea spectacolelor se joaca cu casa inchisa deci nici vorba de asa ceva 🙂

   • Iti multumesc frumos pentru raspunsul tau pe care il gasesc venind de la o persoana rationala si culta.

 6. Poate cu un semn de punctuatie nu mai aveam aceasta polemica.? sau !? sau…? si poate continua.