Opinia Timisoarei

Pierdem banii europeni pentru anveloparea blocurilor la Timisoara? Doar 12 sunt facute din 68, care ar trebui sa fie toate gata pana la sfarsitul anului

TIMISOARA. Cu doar 3 luni inainte de termenul limita pentru pierderea finantarii europene, programul de reabilitare termica a blocurilor al Primariei Timisoara e inca departe sa se incheie. Sunt gata numai 12 din cele 68 de blocuri incluse în proiect, santierele fiind incepute la alte 22, transmit reprezentantii municipalitatii.

CITESTE SI: La 10 ani de cand au inceput lucrarile, Spitalul de Copii Louis Turcanu ar putea avea… o lista cu echipamentele necesare pentru dotarea noii cladiri. Ministerul Sanatatii va lua un credit de 20 de milioane de euro 

Programul de reabilitare termica a blocurilor din Timisoara, pornit in al doilea mandat al fostului primar Nicolae Robu, se indreapta incet si sigur spre un dezastru.
Primaria Timisoara a semnat contracte de finantare prin POR 2014 – 2020, Axa prioritara 3, Prioritatea de investitii 3.1, Operatiunea A – Cladiri rezidentiale pentru 68 de blocuri din oras. Au fost insa mai multe probleme legate de solutiile tehnice (anvelopare cu polistiren, vata bazaltica ori panouri sandwich din aluminiu). Apoi au fost anulate rand pe rand zeci de licitatii.

Cu chiu cu vai, iata, la jumatatea lunii septembrie 2023, reprezentantii administratiei Fritz anunta ca au fost reabilitate termic abia 12 imobile dintre cele 68 de pe lista pentru care aveau bani europeni asigurati.

Alte 22 de blocuri se afla in diferite faze de executie, iar 24 in faza de achizitie. Pentru 10 inca nu s-a aprobat revizuirea solutiei, transmit reprezentantii Primariei Timisoara care ar fi trebuit sa le termine pe toate pana de Revelion, ca sa nu piearda finantarea pentru proiectul de eficientizare energetica prin Programul POR 2014-2020, care, la o medie de 500.000 de euro/bloc, depaseste 30 de milioane de euro.

Chiar daca in perioada noiembrie 2020-noiembrie 2022 au fost eficientizate energetic doar 6 blocuri, iar de atunci si pana azi inca 6, reprezentantii Primariei Timisoara n-au vrut sa comenteze posibilitatea de a pierde banii europeni, s-au marginit doar sa spuna ca… se lucreaza.

Va reamintim, fosta administratie a semnat 18 contracte de finantare europeana cu ADR Vest, prin POR 2014-2020, in care sunt cuprinse cele 68 de blocuri, termenul maxim de implementare fiind 31.12.2023.

Exit mobile version