Piedicile puse de colegi sau sefi la serviciu ii impiedica pe timisoreni sa aiba o viata buna


TIMISOARA. Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare a derulat un proiect prin care a cautat sa identifice gradul de bunastare al timisorenilor. Cea mai mare nemultumire a acestora vizeaza puterea redusa de cumparare.

Proiectul strategic Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active promoveaza conceptul de „teritoriu coresponsabil” la nivel national in vederea elaborarii unui Plan local de actiune in domeniul incluziunii sociale.

Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare urmareste, prin proiectul derulat, extinderea sferei responsabilitatii individuale si colective, atat in spatiul public, cat si in cel privat, ca solutie a excluderii sociale si saraciei. „Responsabilitatea sociala devine coresponsabilitate, o responsabilitate impartasita, o responsabilitate impreuna cu ceilalti„, potrivit Mihaela Vetan, managerul proiectului.

Unul din obiectivele CRIES presupune dezvoltarea unei viziuni comune despre bunastare si progres, viziune construita impreuna cu membrii comunitatii.
Iata cateva dintre raspunsurile date de timisorenii care au participat focus-grupurile organizate in cazul proiectului.

Ce ati face pentru o viata mai buna? „As deschide o strada pentru copiii strazii”, „Sa infiintez camine sociale pentru saraci”, „Sa fac facultatea de medicina”, „Sa ma odihnesc”

Ce va impiedica sa aveti o viata mai buna? „Lipsa legislatiei in privinta Protectiei mediului”, „Dezinteresul politicienilor”, „Scolarizare insuficienta”, „Piedici puse de colegi/sefi”, „Lipsa curajului”, „Lipsa unor obiective personale”, „Liderii corupti/corunptia”, „Lipsa timpului fizic”, „Prea multe ore petrecute la serviciu”, „Violenta in familie!”.

Ce faceti sau ati fi dispusi sa faceti pentru o viata mai buna? „Vreau sa pun bani deoparte”, „Vreau sa strang bani”, „Eu vreau sa ajut copiii”, „Ii ajut pe cei din jur”, „As deschide o casa pentru copiii strazii”.

Raspunsurile au fost scrise pe bucati de hartie si lipite pe panouri. Au participat timisoreni din categorii defavorizate, precum oameni ai strazii, batrani din azile, au participat cadre didactice, antreprenori, oameni ai legii sau din sistemul sanitar, cu totii acoperind un camp vast de categorii din toate paturile sociale ale Timisoarei.

Ce-au mai raspuns timisorenii
In urma adresarii celor 3 intrebari referitoare la bunastare – 1. Ce inseamna pentru dumneavoastra o viata buna?; 2. Ce va impiedica sa aveti o viata buna?; 3. Ce faceti sau ati fi dispus(a) sa faceti ca cetatean pentru a avea o viata buna? – au fost colectate 2611 de criterii de bunastare de la 232 de cetateni.

Clasamentul indicatorilor de bunastare conform numarului de raspunsuri ale timisorenilor indica interesul functionarilor publici pentru puterea de cumparare/Acces la finante, cu un procentaj de 11,79%, urmat de problematica locului de munca (6,73%), a carui calitate afecteaza relatiile familiale.

Politetea, respectul si toleranta, Dinamica si vointa colectiva, Echilibrul fizic si sanatatea, Activitatile si intiativele private, Organizarea, gestiunea si finantarea ocupa urmatoarele locuri in topul indicatorilor de bunastare, cu 4,52%, 4,45%, respectiv 4,18%.

Timisorenii au acordat o foarte mica importanta mediului de viata sau sentimentelor de bine si rau. Dintre grupurile implicate, unul singur a exprimat criterii de bunastare care fac referire la existenta locurilor de munca si pentru generatiile viitoare.

Cel mai putin relevante pentru timisoreni sunt conditiile de productie, mobilitatea, mediul de viata, ofertantii de servicii si structuri de comert si mixitatea sociala. Nu exista criterii exprimate pentru echilibrul demografic, progresul tehnic si stiintific, imbracaminte sau fenomene naturale.

In urma analizei rezultatelor obtinute, Planul Local de Actiune va lua masuri in ceea ce priveste cresterea puterii de cumparare, politetea, sanatatea, vointa colectiva si democratia si transparenta organizationala.

Mirela SIMA

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.