Piciorul unui soldat, amputat sub prima anestezie generala cu eter de pe actualul teritoriu al Romaniei, la Timisoara. Acum 176 de ani

TIMISOARA. Timisoara se mandreste cu multe premiere, in diferite domenii, una dintre ele fiind realizata de medicii orasului in urma cu aproape doua secole.

CITESTE SI: Mesaj RO-Alert pe telefoanele localnicilor. Cod Portocaliu de inundatii in Timis. Avertizarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta

Se intampla intr-o zi de 5 februarie, in 1847, la Spitalul Militar din Timisoara.

Anestezia generala cu eter i-a fost aplicata soldatului Nicolae Muntean, care a suferit o operatie de amputatie a coapsei. Procedura a fost realizata de chirurgii Mathias Musil, un medic nascut pe teritoriul Cehiei de acum, si Joseph Siehs, doctor nascut in Sopron-ul din zilele noastre.

Anestezia de la Timisoara venea la doar cateva luni de la momentul la care fusese prima data folosita in lume, in 16 octombrie 1846, de americanul William Thomas Green Morton, la Massachusets General Hospital din Boston.

Spitalul Militar Timisoara dispune la momentul actual, de o sectie ATI dotata cu cele mai noi aparate, pentru ingrijirea pacientilor in stare critica, asigurarea conditiilor necesare interventiilor chirurgicale, monitorizarea si ingrijirea postoperatorie a acestora. Condusa cu profesionalism de catre doamna dr. Mihaela Danescu, echipa medicala a sectiei, o echipa experimentata si foarte bine pregatita, depune toate eforturile in lupta de a salva fiecare pacient„, transmit reprezentantii Spitalului Clinic Militar de Urgenta „Dr. Victor Popescu” Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.