Piata muncii din Timis cere mecanici de aeronave

Trei sferturi din absolventii de liceu vor sa devina studenti. Patronii si profesorii spun, de ani de zile, ca acest procent este prea mare si ca nu toti elevii au inclinatia potrivita catre continuarea unei forme de invatamant superior.

Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, asa ca Inspectoratul Scolar Timis duce munca de mediator intre cerintele elevilor si cele ale mediului de afaceri pentru ca nimeni nu vrea ca scoala sa mai creeze someri.

Profilul tehnologic este cel mai vulnerabil in fata schimbarilor din mediul economic. Anunturile de angajare sunt pline de locuri de munca pe care cei mai multi tineri nu le agreeaza: mecanici auto, frigotehnisti, tamplari, electricieni, zidari etc. Joburile raman vacante pentru ca prea putini se profesionalizeaza pe anumite sectoare care sunt inca necesare pe piata muncii. O noutate in acest domeniu sunt mecanicii de aeronave. Domeniul este in dezvoltare in Banat si companiile aeriene care opereaza la Timisoara au facut solicitari pentru pregatirea unor clase speciale.
Piata muncii din Timis cere mecanici de aeronave. E o specializare pe care o introducem din acest an in planul de scolarizare. Exista o componenta a transportului aerian bine dezvoltata si ia amploare in contextul in care aeroportul e unul regional. Timisoara e cel mai important nod aerian regional dupa Budapesta. Piata e in plina dezvoltare, zona e in dezvoltare si pe aceasta componenta avem un deficit de forta de munca. Conducerea aeroportului Timisoara, operatorii de aeronave si companiile aeriene si-au aratat disponibilitatea de a se implica in acest proiect pe care l-am propus”, a declarat, pentru „Opinia Timisoarei”, inspectorul scolar general Marin Popescu.

Se fac mai multe clase tehnologice

Conducerea Inspectoratului Scolar s-a pliat an de an pe cerintele pietei locale si cum cererea de profesionisti tehnologici a devenit tot mai mare s-a marit numarul de clase pe anumite domenii. Astfel, din 2012 o sa fie cu 12 clase mai multe la profil tehnologic, in timp ce pentru clasele teoretice se vor introduce doar 7, iar pe vocational – 1. La nivel local si regional exista structuri pentru dezvoltarea parteneriatului social, din care fac parte agenti economici, mediile preuniversitar si universitar, psihologi si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

E important pentru noi ca cifra de scolarizare pe care o propunem sa se plieze pe ceea ce consotiul regional si comitetul local de dezvoltare a identificat. Cifra de scolarizare se fundamenteaza impreuna cu partenerii nostri, nu se face dupa ureche, ca isi doresc copiii sa mearga intr-un loc sau altul. Facem acest lucru in interesul elevului, dar avem o corelare cu piata muncii”, mai spune Popescu.

Daca in mediul urban lucrurile sunt mai clare, in orasele mai mici nu s-a mizat, in ultimii 20 de ani, pe profilul tehnic, pentru ca nu existau intreprinderi prea multe. Fabricile care s-au deschis apoi au schimbat cerintele si ISJ solicita schimbarea optiunilor si orientarea catre ce cere piata, nu pe ce posturi trebuie date pentru specializarile cadrelor didactice. La Grupul Scolar Agricol Biled, de exemplu, nu se mai pregatesc decat mecanici agricoli. La liceele din Timisoara, mecanicii auto sunt cei mai multi, domeniu secondat de constructii, meseriasii in industria textila, ori turism si alimentatie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.