Noutati :

Peste doi ani ar putea veni pe lume primul bebelus in noul spital. A fost semnat contractul pentru lucrarile la noua maternitate a Spitalului Judetean Timisoara, de aproape 10 milioane de euro

6 iulie, 2020 - 01:07 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SANATATE
5

TIMISOARA. Epopeea noii maternitati Bega a Spitalului Judetean Timisoara, pe bani europeni, a intrat intr-o noua etapa importanta – iscalirea contractului pentru proiectare si executia lucrarilor.

Santierul programat pe terenul dintre Casa Austria si Spitalul Judetean, in vecinatatea heliportului de la Ortopedie, poate incepe anul viitor, dupa ce in urmatoarele 5 luni se va realiza proiectul tehnic al constructiei.

Calin Dobra, presedintele CJ Timis: ”Este un moment important pentru ca este conferinta de lansare a proiectului, etapa a doua a proiectului privind constructia unei noi maternitati, aici, in perimetrul Spitalului Judetean. Astazi, semnam contractul efectiv pentru ceea ce inseamna proiectare plus executie, un contract de 38.850.000 lei, aproximativ, fara TVA si cu termene foarte clare. Un termen de realizare a proiectului tehnic si cu obtinerea avizelor, 5 luni de zile care vor curge din momentul emiterii ordinului de incepere si cu un termen de realizare a proiectului efectiv, a constructiei, care presupune si constructia si dotarea cu aparatura medicala, pana la 31 octombrie 2022. Construim, practic, un nou spital, cu unele departamente nou – infiintate”.

Raul Patrascu, manager Spitalul Judetean Timisoara: ”Consider ca aceasta constructie pe care o incepem astazi de la faza de proiectare si speram ca in 6 luni vom pune piatra de temelie a acestei cladiri, este un element de normalitate. Ceea ce pot sa va asigur, este ca in noua cladire se vor asigura aceleasi ingrijiri de calitate care se ofera si acum pacientilor de catre medicii de la Maternitatea Bega, de la toate sectiile care apartin acelei maternitati, dar intr-un spatiu modern, corespunzator, pentru ca acea cladire este una veche. Multumim Consiliului Judetean pentru acest proiect care intr-adevar este unul istoric si este, in acelasi timp, unul de normalitate. La finalizarea lui, medicii isi vor putea face treaba intr-un mod mult mai profesionist si va fi un spatiu mult mai comod pentru mămici și pentru pacientele care se adreseaza in general acestei noi maternitati. Asteptam cu nerabdare si vom di aici la fiecare etapa ce va urma si avem si alte proiecte pe care vi le promitem pe viitor”.

Marius Craina, manager Maternitatea Bega: ”Ziua de astazi este extrem de importanta pentru Timisoara, judetul Timis si partea de vest a Romaniei, pentru ca se pun bazele unei constructii pentru viitor si anume constructia unei maternitati. Ideea aceasta a incoltit in urma cu peste zece ani, dar, din pacate, cativa ani de zile a fost lasata in paragina, dar din 2017, cand s-a discutat si s-a stabilit importanta acestui proiect pentru obstetrica si ginecologia din vestul Romaniei, reprezentantii Consiliului Judetean din vremea respectiva au mers inainte cu aceasta lucrare si acest proiect a fost finalizat, astfel incat am ajuns astazi, in data de 6 iulie 2020 sa putem sa semnam contractul pentru proiectare si executie. repet, extrem de important, este o dorinta si o obligativitate a medicilor si a conducatorilor unitatii sanitare si a judetului, sa realizeze conditii moderne de internare si tratament pentru pacientele din Timisoara si vestul Romaniei si nu numai, avand in vedere faptul ca, stiti foarte bine, Maternitatea Bega a deservit de-a lungul timpului toate judetele din Romania, prin performantele pe care colectivul Maternitatii Bega le-a realizat”.

Dupa o prima licitatie ratata, reprezentantii Consiliului Judetean Timis au semnat luni actele prin care lucrarea e incredintata asocierii Constructii Erbasu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Va reamintim, finantarea pentru noua Maternitate, in care va functiona actualul spital Bega, a fost semnata la finele lunii octombrie 2019 de catre presedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra si fostul ministru al Dezvoltarii Daniel Suciu.

Lucrarea e prevazuta sa dureze 2 ani, iar costurile se ridica la aproximativ 13 milioane de euro, cu tot cu dotarile ce vor completa aparatura acum existenta la Maternitatea Bega.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi.

De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Suprafata noii maternitati, care urmeaza sa fie ridicata in vecinatatea Spitalului Judetean Timisoara, langa Casa Austria, va fi de 5.000 de metri patrati.

In noua cladire spatiul va fi impartit in patru – „curat, murdar, intermediar si neutru”, pentru a reduce riscul de infectii nosocomiale si pentru a mari eficienta a actului medical.

Datorita proximitatii Unitatii de Primiri Urgente, se va realiza o interconectare intre Clinica de Obstetrica-Ginecologie si departamentele Spitalului Judetean (de exemplu: pneumologie, cardiologie, laborator, radiografie, etc.). De asemenea, va fi posibila utilizarea transportului cu salvari de la maternitate pana la UPU sau de la Urgente pana la noua maternitate.

Va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decat cele care deservesc in prezent batrana Maternitate Bega.

Totodata, personalul medical va lucra cu echipamente noi, performante, care vor fi achizitionate in cadrul proiectului. In noua maternitate va exista si iluminat inteligent, bazat pe controlul luminii pentru pacienti.

Actuala Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega din Timisoara functioneaza intr-o cladire istorica proaspat modernizata, care insa are o vechime de 140 de ani ce nu a fost construita in scopuri medicale.

In aceasta clinica se fac peste 2.000 de interventii anuale, iar departamentul extern al Spitalul Judetean ofera asistenta pentru 2.500 de nasteri, jumatate din toate nasterile inregistrate la Timisoara.

VIDEO: George StefanitaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pot sa zic 5 sau 10 ani, 2 ani asa cum spuneti voi si cum e contractul stim ca nu va fi adevarat. Dar cine stie , e posibil orice

  2. Ori eu nu am fost atent, ori nu este mentionat nimic despre „parcarea” pentru pacienti (veziinitiativa ptr parcarea de la noul spital de copii, aflat in stadiul de …. ?

    • si eu m-am gindit la asta dar problema este ca in romania nimeni nu doreste sa plateasca parcarea si mai ales sa mearga mai mult de 10 metri de la masina pina la intrare

  3. După ce am ascultat conferința de presa , in direct , pe Facebook, am ajuns la o singura concluzie : Craina este singurul care stia ce vorbește. De restul nu mai zic , categoric erau in plus . Poltireuci de doi bani, care nu fac altceva decât sa se cațere pe munca altora !!!

  4. Singura garanție ca acest proiect se va și face, asa cum trebuie, nu doar pe hartie, este dr Craina. Il cunosc si știu ca nu s-ar fi asociat cu asemenea derbedeii, dacă lucrurile ar fi stat altfel. Sper sa ii terorizeze pe constructori, așa cum o făcea când era manager la Spitalul Județean. Asa vom sti ca va fi bine.