Opinia Timisoarei

Peste 500 de litri de sange, transfuzati in fiecare an pacientilor care urmeaza un tratament in cadrul spitalului OncoHelp din Timisoara

TIMISOARA. Nevoia de sange in oncologie este permanenta. Boli precum mielodisplaziile, cancerele digestive sau cel pulmonar implica un necesar transfuzional ridicat.

In medie, avem 7 unitati pe zi transfuzate. Nevoia de sange a unui pacient oncologic este foarte mare. Oncohematologia, prin definitie, implica sange. Leucemiile acute au un necesar major de transfuzii de componente sanguine. Apoi, tratamentele chimio afecteaza celulele maduvei osoase, ceea ce duce la o scadere a numarului de leucocite. Sunt pacienti cu mielodisplazii, o boala oncologica ce necesita un aport de sange la fiecare 3-4 saptamani. Cancerul digestiv implica de multe ori sangerari interne, care conduc la anemie, si in acest caz vorbim de un necesar transfuzional. Noi nu stocam rezerve de sange in cadrul spitalului, asa ca, in fiecare zi, in baza unei comenzi facuta pe fiecare pacient in parte, sangele ne este adus de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina”, spune dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Unitatile de sange, odata ajunse la spitalul Asociatiei OncoHelp, sunt testate pentru a nu a aparea riscuri de incompatibilitate.

Vorbim de mai multe testari, care se fac in laboratorul din cadrul spitalului, pe fiecare „punga” de sange, pentru ca securitatea transfuzionala este primul si cel mai important pas in cadrul procedurii de administrare. Este esential ca fiecare pacient sa primeasca exact tipul de sange adecvat lui, ceea ce include grupa sanguina, RH-ul, dar si fenotipul eritrocitar. Avem un protocol de teste transfuzionale pe care il respectam „la sange”. Ultimul control se face la patul pacientului, inainte de administrare, cand se verifica grupa sanguina si RH-ul. Pe intreaga procedura de transfuzie, pacientul este atent monitorizat pentru a nu aparea reactii adverse”, spune dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Mai mult, din fiecare unitate de sange este prelevata o proba care se pastreaza timp de 6 luni, si asta pentru cazul in care pacientul care a beneficiat de transfuzie ar avea reactii adverse.

Pe durata unui an calendaristic, peste 350 de pacientii din totalul celor care se adreseaza Asociatiei OncoHelp necesita administrare repetata de sange sau componente sanguine de-a lungul tratamentului. Asigurarea necesarului de sange, insa, implica eforturi financiare semnificative din partea noastra intrucat, in ciuda faptului ca se administreaza pacientilor oncologici, care potrivit legii beneficiaza de gratuitate pe durata intregului tratament, noi suntem obligati sa platim Centrului de Transfuzii Timisoara sume considerabile pentru fiecare unitate de sange livrata. Cu toate acestea, cunoscand nevoia crescuta de sange, am decis sa organizam campanii de donare la care au participat multi dintre colegii nostri. La campania organizata la inceputul anului cu sprijinul Centrului de Transfuzie Timisoara au participat 80 de angajati ai Asociatiei Oncohelp reusind astfel sa donam peste 35 de litri de sange. Suntem decisi sa continuam astfel de campanii si in perioada urmatoare pentru ca stim cat de mare este nevoia de sange si, din pacate, cat de mic este numarul celor care doneaza”, spune dr. Valeriu Boruga – manager Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Exit mobile version