Peste 500 de litri de sange, transfuzati in fiecare an pacientilor care urmeaza un tratament in cadrul spitalului OncoHelp din Timisoara

TIMISOARA. Nevoia de sange in oncologie este permanenta. Boli precum mielodisplaziile, cancerele digestive sau cel pulmonar implica un necesar transfuzional ridicat.

In medie, avem 7 unitati pe zi transfuzate. Nevoia de sange a unui pacient oncologic este foarte mare. Oncohematologia, prin definitie, implica sange. Leucemiile acute au un necesar major de transfuzii de componente sanguine. Apoi, tratamentele chimio afecteaza celulele maduvei osoase, ceea ce duce la o scadere a numarului de leucocite. Sunt pacienti cu mielodisplazii, o boala oncologica ce necesita un aport de sange la fiecare 3-4 saptamani. Cancerul digestiv implica de multe ori sangerari interne, care conduc la anemie, si in acest caz vorbim de un necesar transfuzional. Noi nu stocam rezerve de sange in cadrul spitalului, asa ca, in fiecare zi, in baza unei comenzi facuta pe fiecare pacient in parte, sangele ne este adus de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina”, spune dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Unitatile de sange, odata ajunse la spitalul Asociatiei OncoHelp, sunt testate pentru a nu a aparea riscuri de incompatibilitate.

Vorbim de mai multe testari, care se fac in laboratorul din cadrul spitalului, pe fiecare „punga” de sange, pentru ca securitatea transfuzionala este primul si cel mai important pas in cadrul procedurii de administrare. Este esential ca fiecare pacient sa primeasca exact tipul de sange adecvat lui, ceea ce include grupa sanguina, RH-ul, dar si fenotipul eritrocitar. Avem un protocol de teste transfuzionale pe care il respectam „la sange”. Ultimul control se face la patul pacientului, inainte de administrare, cand se verifica grupa sanguina si RH-ul. Pe intreaga procedura de transfuzie, pacientul este atent monitorizat pentru a nu aparea reactii adverse”, spune dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Mai mult, din fiecare unitate de sange este prelevata o proba care se pastreaza timp de 6 luni, si asta pentru cazul in care pacientul care a beneficiat de transfuzie ar avea reactii adverse.

Pe durata unui an calendaristic, peste 350 de pacientii din totalul celor care se adreseaza Asociatiei OncoHelp necesita administrare repetata de sange sau componente sanguine de-a lungul tratamentului. Asigurarea necesarului de sange, insa, implica eforturi financiare semnificative din partea noastra intrucat, in ciuda faptului ca se administreaza pacientilor oncologici, care potrivit legii beneficiaza de gratuitate pe durata intregului tratament, noi suntem obligati sa platim Centrului de Transfuzii Timisoara sume considerabile pentru fiecare unitate de sange livrata. Cu toate acestea, cunoscand nevoia crescuta de sange, am decis sa organizam campanii de donare la care au participat multi dintre colegii nostri. La campania organizata la inceputul anului cu sprijinul Centrului de Transfuzie Timisoara au participat 80 de angajati ai Asociatiei Oncohelp reusind astfel sa donam peste 35 de litri de sange. Suntem decisi sa continuam astfel de campanii si in perioada urmatoare pentru ca stim cat de mare este nevoia de sange si, din pacate, cat de mic este numarul celor care doneaza”, spune dr. Valeriu Boruga – manager Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. SM spune:

    Din cauza doamnei doctor Ogner am trecut prin cele mai dificile momente, atat eu cat si familia mea. Nu ii pot judecata competentele profesionale, dar ca om este lipsita de orice forma de empatie. Nu a comunicat deloc cu familia, nu si-a facut numarul de telefon disponibil si nu a fost deschisa spre niciun alt canal de comunicare, nu a primit pe nimeni nici cand am cautat-o la spital atunci cand bunicul meu era in stare foarte grava. Ne-a amagit ca citostostaticele urmeaza sa vina „azi maine”, el a decedat asteptand tratamentul promis de doamna doctor. Trebuia programat la un PET CT pentru ca era clar ca boala evoluase si nu raspundea la prima linie de tratament, nu am primit informatii despre ce tip de investigatie e vorba si unde se poate face pentru ca noi, familia, am vrut sa o platim ca sa poata avea access mai repede. „Eu am trimis actele, mai departe nu depinde de mine.” Atunci cand am implorat-o sa imi spuna despre ce tratament e vorba, ca sa il putem achiziona noi sau sa verificam la Cluj si in tara daca exista substantele din linia a doua nu a vrut nici macar sa imi imparatseasca acea informatie. Raspunsul a fost „eu nu lucrez decat cu ce am in farmacia Oncohelp, nu aveti decat sa il duceti unde vreti”. Am reusit sa iau legatura cu un alt medic hematolog de la Cluj si acolo aveau disponibila linia a doua de tratament si l-ar fi programat si pentru PET-CT in regim de urgenta, chiar a doua zi, dar a fost prea tarziu. Am pierdut astfel trei saptamani in care boala bunicului s-a agravat si l-am pierdut. Din pacate starea lui a fost mult prea grava si a decedat inainte sa il mai putem transfera. Doamna doctor ne-a ingreunat si in final a refuzat posibilitatea ca bunicul sa aiba acces la linia a doua de tratament. Intradevar era un cancer agresiv, dar ma voi intreba toata viata care ar fi fost sansele lui daca avea un medic dedicat si acces la tratamentul corect, poate acum mai era cu noi. Si chiar daca deznodamantul ar fi fost acelasi, am fi avut si noi si el consolarea ca a fost tratat corect si responsabil.
    Daca aveti un astfel de necaz, cautati un medic bun dar care e neaparat un om cald si cu care puteti discuta. Ca sa fiti siguri ca primiti acces la informatii si ca se preocupa cu interes sa vindece pacientul, nu doar ca isi face mecanic meseria.
    Dupa interactiunea cu acet medic am suferit enorm de mult, si chiar si acum stiu ca voi pastra mereu un imens regret si o cumplita vinovatie ca nu am putut sa fac eu mai mult pentru bunicul meu, ca nu ne-am dus de la bun inceput la Cluj, ca a avut nesansa sa fie tratat de acest om iritat si lipsit de compasiune.