Noutati :

Peste 3,2 milioane de votanti din Republica Moldova isi aleg noul Parlament. Intre cine au de ales?

30 noiembrie, 2014 - 09:49 AM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0

La alegerile parlamentare stabilite duminica in Republica Moldova au drept de vot mai mult de 3,2 milioane de cetateni. Ei vor alege prin vot direct cei 101 membri ai Legislativului, care vor obtine un mandat de 4 ani.

In competitia electorala s-au inscris 20 de partide si coalitii politice, dar si patru candidati independenti, reprezentand atat dreapta, cat si stanga politica, cu atitudine atat pro-europeana, cat si pro-rusa.

Distribuirea mandatelor se face in sistem proportional, pe liste, toate raioanele tarii constituind o singura circumscriptie electorala, in care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid si de 2% pentru candidatii independenti.

Miza alegerilor este importanta in conditiile in care noul parlament urmeaza sa desemneze atat Guvernul, cat si presedintele Republicii Moldova, dar si in contextul tensiunilor din Ucraina.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianta are nevoie sa obtina 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea presedintelui tarii, 61 de mandate (60%+1).

Printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, Partidul Patria, condus de Renato Usatii, a fost eliminat din cursa electorala, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv ca formatiunea politica a primit bani din strainatate, incalcand astfel legea electorala.

Duminica urnele se vor deschide la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

____________

UPDATE: Prezenta la urne la ora 15:30 – 39,21%

39.21% dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la urne pana la ora 15:30, rata de participare inregistrata pana la aceasta ora fiind suficienta pentru validarea scrutinului parlamentar de duminica, anunta Unimedia, citand datele furnizate de presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

S-au format cozi la o sectie de votare din Moscova, la Ambasada Republicii Moldove in Rusia. Oamenii au incercat sa intre cu forta in cladire, iar pentru a evita altercatiile, la fata locului au fost chemate echipaje ale fortelor speciale ruse. Potrivit vesti.ru, in fata sectiei de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegatori, scrie mediafax.ro. Si la Roma s-ar fi format coada la sectia de votare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...