Peste 3000 de apeluri la 112 doar de la inceputul acestui an! Cea mai ciudata solicitare: „Sunt gazata de vecini”

APELUL DE URGENTA - 112

Timiseni care suna la 112 pentru a anunta ca apartamentele le-au fost umplute de gandaci, ca si-au spart un geam, ca vecinul le-a furat un pantof, sau ca ar exista o bomba au scazut considerabil.

De la inceputul acestui an, la serviciul unic 112, 3300 de timiseni au solicitat interventia autoritatilor pentru diverse probleme, din care doar 10% au fost nefondate sau au fost alarme false. Cele mai multe apeluri primite de oamenii legii sunt cele legate de anuntarea unor accidente sau a faptului ca in copaci au ajuns pisici ori alte vietati.

„3300 de oameni au apelat din ianuarie serviciul unic 112, o medie de 80 de apeluri pe zi. Numarul celor care anunta evenimente false a scazut considerabil, asta si pentru ca, probbail s-au speriat de faptul ca amenda contraventionala este foarte mare”, ne-a declarat Emil Andrei, purtatorul de cuvant al IPJ Timis.

Conform oamenilor legii, in Timis un caz special il reprezinta o persoana care suna aproape zilnic la 112 sa anunte ca vecinii sai o gazeaza chiar in casa in care locuieste.

20 de ani de 112 in Europa

Pe 11 februarie 2011, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) Timis aniverseaza Ziua Europeana 112 si cei 20 de ani de la decizia de a crea numarul european de urgenta 112. Acest numar este comun pentru toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene si e utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenta. Desi exista zeci de numere de urgenta in cadrul Uniunii Europene, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit pentru a contacta serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) in orice tara din Uniunea Europeana.

Din pacate, la 20 de ani dupa crearea sa, trei din patru europeni nu cunosc ca 112 este numarul de urgenta disponibil la nivel european. In Romania, darea in exploatare a centrelor de preluare a apelurilor de urgenta a inceput in Bucuresti (iunie 2004) si s-a incheiat cu judetul Tulcea (martie 2005). In aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a devenit operational la nivelul intregii tari.

Lucratorii Serviciului de Telecomunicatii Speciale Timis le recomanda timisenilor sa apeleze 112 doar atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul. Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil in Romania si intreaga Uniune Europeana.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.