Noutati :

Peste 3.000 de cadre didactice universitare pleaca din Invatamant! Din ce cauza si care e parerea ministrului Educatiei?

28 septembrie, 2015 - 02:58 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: EDUCATIE
3

UPDATE: Dupa numai cateva ore de la declaratiile facute la Timisoara, ministrul Cimpeanu a anuntat la Arad ca in urma unor discutii pe care le-a avut cu Guvernul s-a decis amanarea termenului in care cei 3.000 de tineri isi vor putea obtine doctoratele pentru a putea preda in invatamantul universitar.

Asadar, noul termen este 30 septembrie.

__________

TIMISOARA. Peste 3.000 de cadre didactice din invatamantul universitar care nu au reusit sa isi obtina titlul de doctor vor fi obligate sa paraseasca sistemul de invatamant, potrivit Legii Educatiei, incepand cu data de 30 semtembrie a.c. Din Timisoara peste 50 de cadre didactice sunt in aceasta situatie.

La nivel national, la inceputul anului 2010 aveam 66% cadre didactice cu titul de doctor. La inceputul anului 2015 aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, adica aveam 4.500 de cadre didactice fara titlu de doctor. Conform legii in data de 30 septembrie a.c., din pacate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reusit sa sustina tezele de doctorat in intervalul ianuarie – septembrie 2015 vor fi nevoiti, conform legii, sa paraseasca sistemul. Este vorba de peste 3.000 de colegi. inregistram o scadere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel national in 2010 la 17% la inceputul anului 2015, iesirea din sistem a acestor colegi tineri, fara titlu de doctor va afecta si mai mult proportia cadrelor didactice tinere care activeaza in invatamantul superior si asta, in ultima instanta, daca nu gasim solutii, va afecta dezvoltarea in ansamblu a invatamantului superior din Romania”, a declarat Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a mai spus ca incepand de miercuri Romania se poate mandri cu un procent de suta la suta cadre didactice universitare cu titluri de doctor.

Incepand cu ziua de poimaine, ne putem mandri cu un procent de suta la suta cadre didactice titulare cu titlu de doctor pentru ca toti cei care nu au titlu de doctor vor parasi sistemul. Vor ramane doar cei cu titlu de doctor si ne vom putea lauda, dar oare la ce ne va folosi ca avem suta la suta cadre didactice ce detin titlul de doctor?”, a mai spus ministrul

Mihai Sorin Cimpeanu a mai spus ca anul trecut, in luna decembrie a initiat o Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a reusit devansarea termenului initial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c. pentru ca tinerii interesati sa isi poata obtine doctoratele.

Am gasit intelegere de la Guvern sa devansam termenul, ceea ce s-a si intamplat printr-o OUG din decembrie anul trecut. Am gasit ca nu este normal ca niste colegi care si-au inceput lucrul cu cateva zeci de mii de studenti sa fie nevoiti sa iasa din sistem la 11 februarie a.c.. Ca si cadru didactic,  am sustinut ca trebuie sa duca la capat ceea ce au inceput, pana la sfarsitul anului universitar. Si la nivel de legalitate sunt unele semne de intrebare pentru ca acestia au dat un concurs de ocupare a locului de munca”, a mai spus ministrul.

Sorin Mihai Cimpeanu s-a aratat ingrijorat de cei care vor veni in locul celor care parasesc sistemul de invatamant deoarece salariile sunt destul de mici.

Sunt ingrijorat de cei care vor veni in locul acestor colegi stiut fiind faptul ca le cerem sa aiba foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutantilor nu este din pacate suficient de atractiv”, a mai spus ministrul.

Potrivit ministrului, in Timisoara, peste 50 de cadre didactice tinere sunt in aceasta situatie, de a parasi sistemul de invatamant, deoarece nu si-au obtinut titlurile de doctor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Mai farierilor! Nu ati vazut ce simplu am luat eu doctoratul? Din 2011 pana acum au trecut 4 ani si voi nu ati reusit sa-l luati, ba chiar ati reusit sa iesiti la pensie fara acest titlu la care eu am renuntat, numai ca valoros cum sunt, ministerul nu a reusit sa dea un regulament de renuntare la doctorat. Bine ca are unul de inscriere.

    • Mai Ponta, baiatule nu sti ca noi mai toti cei 3000 ne vom lua doctoratul ca tine 🙂

  2. Acum aprox. 1 an am citit in presa austriaca de o prostituata romanca care a fost prinsa ca la usurat de bani pe un fraier vienez. Partea cea mai interesanta erau studiile ei. Avea un doctorat in nici mai mult nici mai putin decat fizica nucleara. Sunt sigura ca era experta in … „split the atom”.