Noutati :

Gigacaloria ramane cum s-a stabilit, dar scapam de noxe! Au inceput lucrarile pentru retehnologizarea Colterm

13 decembrie, 2011 - 03:36 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Patru firme vor retehnologiza societatea de termoficare din Timisoara. Reprezentantii Colterm spun sa nu ne facem prea mari sperante ca va scadea pretul gigacaloriei, pentru ca nu se va intampla.

Daca lucrarile pentru modernizarea cazanelor de apa si de abur ale Colterm nu incepeau anul acesta, Timisoara risca sa ramana fara sistem centralizat de incalzire, a anuntat directorul Colterm, Aurel Matei.

4 firme au castigat licitatiile organizate de primarie. Cu aproape 256 de milioane de lei, acestea vor trebui sa termine lucrarile pana in luna decembrie a anului 2013. Din totalul proiectului, aproape 120 de milioane de lei vin de la Uniunea Europeana, nerambursabil.

Potrivit proiectului de retehnologizare, se vor moderniza 2 cazane de apa fierbinte – CAF2 si CAF4 din CET Centru, 3 cazane de abur CA1, CA2, CA3 din CET Sud, se va monta o instalatie noua de desulfare in CET Sud si se vor retehnologiza pompele de transport din CET Centru si CET Sud. Se vor ocupa de lucrari firmele Romelectro, Energomontaj, Andritz AG si Romenegro.

„Proiectul are doua mari beneficii: reducerea noxelor emise pe cosurile instalatiilor mari de ardere care le avem si retehnologizarea acestor instalatii de asa maniera incat ele sa fie conforme cu cerintele Uniunii Europene, in caz contrar, conform autorizatiilor de mediu, aceste cazane s-ar inchide. Vor scadea in mod categoric taxele pe care le platim pentru noxele emise. Taxele nu implica niste costuri atat de mari incat sa duca la scaderea imediata a gigacaloriei, asa cum speram toti. Trebuie sa pastram un echilibru intre pretul care il avem si cresterea pretului la combustibil”, a spus Aurel Matei, directorul Colterm. Odata ce se vor reduce noxele, Colterm va cheltui mai putini bani pe taxele pentru aceste noxe.

Primarul Gheorghe Ciuhandu a tinut sa specifice ca pretul gigacaloriei nu va creste pana in primavara.

„Daca e sa creasca preturile, vor creste pentru ca automat creste materia prima, gazul. Noi nu avem nicio influenta asupra lui. Imbunatind randamentul si conditiile de mediu care afecteaza populatia, implicit anumite costuri vor scadea. Nu vom avea o perspectiva de cresteri dramatice. (…) Noi vom cauta sa mentinem pretul gigacaloriei asa cum este, eventual cu scaderi minore cand terminam proiectul. Nu avem alta alternativa, nu putem desfiinta acest serviciu pentru ca numarul de abonati este mult prea mare”, a declarat si Gheorghe Ciuhandu.

Potrivit sefului Colterm, lucrarile au demarat deja la CET Centru, unde muncitorii au inceput deja demolarile.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. un mare fas, o bula de sapun acest colterm, bla bal ca va scadea pretul gigacaloriei, pana la urma nu va scadea de loc ci se va scumpi mai mult ca sigur, incet incet veti ramane fara abonati, sa vedeti in vara asta cati se vor debransa minim 10.000 apartamente. TOT INAINTE DRAGI TOVARASI BARBOSI !!!