Peste 1400 de profesori din 86 de scoli din Timisoara si din judet, in greva miercuri. Elevii vor merge la scoala

TIMISOARA. Protest de amploare in Educatie, in intreaga tara. Miercuri, intre orele 11.00 si 13.00, zeci de mii de profesori sunt asteptati sa intre in greva de avertisment, nemultumiti fiind de faptul ca ministrul Educatiei nu a raspuns solicitarilor pe care le-au facut.

In judetul Timis, greva de avertisment este anuntata in 86 de scoli, peste 1400 de profesori alegand sa se alature protestului. Cu toate acestea, elevii vor merge la scoala, urmand ca in timpul protestului sa fie supravegheati in salile de clase.

Dupa o intalnire in mediul online cu presedintii a 3 din 4 organizatii sindicale ce functioneaza la nivelul judetului Timis, primind asigurari ca si cea de a 4-a organizatie imbratiseaza acelasi punct de vedere, va putem comunica urmatoarele:
1. Nu stim cu precizie numarul unitatilor de invatamant, in care vor exista colegi, care au semnat pentru greva. Toate datele pe care le putem obtine sunt estimative. Presedintii organizatiilor sindicale ne vor comunica numarul participantilor in intervalul celor 2 ore de greva.
2. Toate organizatiile au membri in scoli, numarul acestora fiind diferit, de la caz la caz. Vor intra in greva colegi din 86 de unitati de invatamant, numarul estimativ al participantilor, din datele comunicate de directori fiind de 1 440. Aceste date nu sunt finale, colegii putand sa se razgandeasca pana maine sau sa se alature in plus, celor care au comunicat ca vor intra in greva.
3. Nu avem date despre o scoala care ar avea intreg colectivul in greva.
4. Presedintii organizatiilor sindicale de la nivelul judetului au recomandat colegilor, ce se vor afla in greva, maine, fiind vorba de o greva de avertisment, sa intre la ore si sa supravegheze copiii„, a transmis Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.

Protestele sunt organizate de Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” şi Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater”, in numele celor peste 350.000 de angajati ale caror drepturi şi interese le reprezinta. Actiunea urmareşte sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant romanesc, in mod special, angajatii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicarile sindicaliştilor din educatie vizeaza: majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Sindicalistii spun ca daca pana la finalul saptamanii nu vor discuta cu ministrul educației si nu vor primi raspuns la solicitarile lor, vor intra de luni in greva generala, punand, astfel, in pericol desfasurarea examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. debutantul are renumeratie mică …. dar profesorii cred că au suficient…. sa vedem ceva fluturași cu salariul. prietenii știu de ce

 2. Educatia merita mai mult.Dar si ft multe cadre didactice sunt depasite si nu se ridica la nivelul asteptarilor.

 3. Dar oare sa lucreze doar 4 ore pe zi, e bine ? Dar oare sa aibe vacanța 3 luni pe an, e bine ? Oare nu realizează ca analfabetismul din România li se datorează in mod direct ? Dacă nu le convine, sa își dea demisia și sa meargă la privat. Doar ca LA PRIVAT SE MUNCEȘTE și exista evaluări și responsabilități și asumare ! Șantajiști de doi lei.

  • Deja imi vine sa vomit de cate ori am auzit cretinsimul asta, din partea unei turme de animale inepte, care repeta in septel ce le spune televizoru.
   Nu, nu lucreaza 4 ore pe zi, de multe ori depasesc bine cele 8 ore. Nu, nu au vacanta 3 luni, elevii au vacanta 3 luni.
   Da, unii nu isi fac treaba. Pentru ca s-au saturat, le e scarba sa se mai bata cu morile de vant intr-o tara in care parintii nu numai ca nu se aliaza cu profesorii, dar sunt atat de oligofreni (o mare parte, nu toti) incat sa ii insulte pe unde apuca, inclusiv cu mantra asta de vita de abator.
   Asadar, cei care latrati placa asta, aveti un invatamant mult mai bun decat cel pe care il meritati.
   Pentru ca sunteti vite de abator si pentru ca asta ii invatati si pe aia mici: sa nu isi respecte profesorul, sa fie manelisti, sa fie si ei mici vitei de abator.
   Hai, Slava!

   • marș mă!

  • Jojo draga, cand termini de lucru la privat, sa stii ca in fiecare an e penurie de profesori. Fa si tu o facultate, da-ti examenele in invatamant, apoi poti beneficia si tu de avantajele imense. La spalat closete e usor, desi ai raspundere mare, nu?

 4. Cititi cartile mele sa intelegeti scopul sistemului de ‘invatamant’.

 5. NIMENI nu mai are nevoie de invatamint ! Degeaba va chinuiti sa asigurati idiotilor invatamint gratuit cand ei nu au nevoie de el. Au internetul la degetul mic si asta e tot. Plecati si angajati-va la multinationale ca salahori de doi lei.

 6. asa fratilor iesit in strada se mai poate rezolva ceva in acest stat esuat cum la numit domnul Dulap Iohannis.