Noutati :

Peste 100 de morminte, locuinte, bani si podoabe au fost descoperite pe santierul Centurii de Sud la Timisoara. Foto

17 aprilie, 2020 - 11:13 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
6

TIMISOARA. Trei locuiri in trei epoci diferite, peste 100 de morminte, podoabe sau bani. Toate acestea au fost descoperite de arheologi anul trecut pe santierul Centurii de Sud a Timisoarei, la intersectia drumului european care merge spre Moravita cu drumul de Parta.

CITESTE SI: Prima parcare in locul garajelor demolate in nordul Timisoarei e aproape gata. Ce a ramas de facut. Foto 

Astfel, au fost descoperite locuiri din epoca neolitica, epoca romana (sarmatica) si epoca medievala timpurie.

Arheologii au cercetat bordeie, locuinte de chirpici si gropi de pari provenind de la locuinte de suprafata, aglomerari de materiale in strat, cuptoare, gropi menajere, santuri, doua morminte de incineratie si morminte de inhumatie. Complexele apartinand diferitelor epoci acopera toata suprafata sitului. Cea mai consistenta locuire pare sa fie cea din epoca neolitica.

Printre materialele arheologice descoperite se numara piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatra (rasnite, frecatoare, cute), unelte din os (impungatoare), bratari din cochile de scoica, greutati din lut ars, o figurina antropomorfa din lut ars si altele fragmentare, vase ceramice intregibile etc.

Au fost identificate si 111 morminte apartinand cimitirului sarmatic. Au fost identificate, partial sau intregi, si un numar de 14 ”ringuri” funerare sarmatice.

Mortii erau ingropati alaturi de anumite obiecte. Arheologii au gasit piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cutite, catarame, sabie, varfuri de sulita), monede din perioada romana, denari de argint, dar si vase ceramice intregi de traditie romana.

Sursa: Arheologia Banatului

Va reamintim, arhologii si-au incheiat misiunea in zona, iar muncitorii au demarat in urma cu aproape doua saptamani santierul viitoarei sosele de centura sud la Timisoara. Echipele lucreaza deja in 5 locuri: la Ghiroda, Mosnita Noua, la Sag, la Chisoda si la Giroc. Detalii mai jos!

CITESTE SI: Al 5-lea front de lucru deschis pe Centura de Sud, la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. FotoInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Si acum incepe circul cu motive „extraordinare „de blocare a drumului si de amanare a constructiei….. la noi, ca la nebuni !!!

  2. Dar niște urme de idioți din care provine acest popor nu au găsit 🤣🤣🤣🤣

    • Nu ca esti tu in viata .

  3. voi ATI CITIT ARTICOLUL?Spune ca aceste echipe au plecat deja! ce rost are sa vorbiti aiurea!Echipele alea erau de 2 ani pe teren,ati stiut?

  4. ruinele erau unguresti, nu ?

    • În nici un cau olteneşti, moldoveneşti sau ardeleneşti, sâc !