Noutati :

Peste 100 de ani, mai multe zone de pe Terra vor deveni nelocuibile! Vezi care!

12 noiembrie, 2011 - 09:01 PM
Autor: Anonim      
Categorie: FUN
0

Schimbarile climei vor avea consecinte cum nu se poate mai rele in urmatorii zeci de ani! In unele cazuri, emigrarea va deveni permanenta, avertizeaza specialistii!

Etapele de vreme extrema – valuri de caldura din ce in ce mai intense in Europa, seceta periodica in Africa, inundatii din ce in ce mai devastoare pe insule – vor fi mult mai frecvente din cauza incalzirii climatice, iar diferentele regionale se vor accentua, potrivit unui raport citat de AFP.

Raportul Grupului de experti interguvernamental pentru evolutia climatului (Giec), discutat in aceasta saptamana in Uganda si care urmeaza sa fie publicat in zilele urmatoare, este munca cea mai completa desfasurata pana in prezent in eforturile de masurare a impactului pe care il poate avea incalzirea climei asupra intensitatii si frecventei fenomenelor climatice extreme.

In cele mai pesimiste scenarii, unele regiuni ar putea deveni de nelocuit, avertizeaza versiunea provizorie a rezumatului raportului, obtinuta de AFP.

Daca dezastrele vor surveni din ce in ce mai frecvent si/sau cu o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni mai inadacvate ca zone de locuit sau de mentinere a activitatilor de subzistenta„, afirma acesta.

In unele cazuri, emigrarea va deveni permanenta si va putea introduce noi presiuni in noile zone de primire, pentru regiuni ca atolii„, adauga documentul.

Versiunea definitiva a rezumatului va fi dezvaluita la Kampala, cu circa zece zile inaintea deschiderii conferintei anuale a ONU privind clima, prevazuta pentru perioada 28 noiembrie – 9 decembrie la Durban, in Africa de Sud.

Analiza a mii de studii recente conchide ca schimbarea climatica va creste frecventa si intensitatea valurilor de caldura, a cicloanelor si secetei. Dar nu toate regiunile vor fi afectate cu aceeasi intensitate sau in acelasi mod, subliniaza oamenii de stiinta.

Vulnerabilitatea zonelor populate depinde mai degraba de gradul de pregatire si de capacitatea de a actiona, decat de
evenimentele naturale extreme in sine. Europa de vest pare sa fie zona de risc pentru valurile de caldura, mai ales pe tarmurile Mediteranei. Vara lui 2003, cand temperaturile caniculare au provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane pe tot continentul, ar putea sa fie o vara obisnuita la jumatatea secolului XXI.

Temperatura medie a planetei a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius in secolul trecut. Oamenii de stiinta anticipeaza o crestere suplimentara de 1 pana la 5 grade Celsius pana in 2100, in functie de nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera (GES).

Statele Unite si Caraibele ar urma sa se confrunte cu uragane cu potential mai devastator decat in prezent din cauza rafalelor puternice de vant si ploilor mai intense, arata raportul.

In micile state insulare, principala amenintare o reprezinta cresterea nivelului marii, sursa eroziunii zonelor de coasta, poluarea apei, pierderea terenurilor agricole si, in caz de furtuna, cresterea riscului de inundatii.

Aceste impacturi se vor inrautati pe masura trecerii timpului. „In unele cazuri, ar putea fi necesar sa se aiba in vedere o evacuare permanenta„, apreciaza rezumatul provizoriu al raportului.
In Africa de Vest, modelele climatice prevad mai multa seceta in regiunile unde malnutritia este deja raspandita.
In Asia de Sud si Sud-Est, oamenii de stiinta se asteapta la o dublare a frecventei furtunilor violente. In estul continentului, canicula va fi din ce in ce mai intensa.

Acest raport urmeaza sa contribuie la continutul celui de-al cincilea mare raport Giec privind schimbarile climatice, asteptat in 2014, in timp ce ultimul dateaza din 2007.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...