Peste 1 miliard de euro vin in Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin. Primele contracte dupa descentralizarea impartirii banilor, in primavara

TIMISOARA. Guvernul Romaniei a descentralizat impartirea banilor europeni, acestia au fost impartiti intre Regiunile de Dezvoltare, iar celei de Vest ii revin 1,18 miliarde de euro, una dintre cele mai consistente sume alocate vreodata ariei care acopera 4 judete: Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara.

CITESTE SI: Se cauta o firma care sa se ocupe de sistemul de plata pentru parcarile din Timisoara. Licitatie de aproape 100.000 de euro 

Cu alte cuvinte, in urmatorii sase ani, se dubleaza banii europeni ce pot fi accesati pentru proiectele din zona de vest a Romaniei.

Fostul Program Operational a fost descentralizat si a devenit Programul Regional Vest 2021 – 2027. Daca in perioada 2007- 2013, ADR Vest a avut de cheltuit 447 milioane de euro, iar in 2014 – 2020 a gestionat 644 milioane de euro, acum are la dispozitie 1,18 miliarde de euro pentru exercitiul financiar 2021-2027.

Nu avem o solutie magica, dar avem un plan pentru a repune zona de dezvoltare in judete. In data de 7 octombrie a fost aprobat Programul Regional Vest 2021- 2027, acesta nu se mai numeste acum Programul Operational Regional. Noul program va incerca sa aduca dezvoltarea in cele patru judete. A fost o dezbatere lunga si negocieri intense intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei care au durat aproximativ 3 ani. Acesta este un prim pas al guvernului pentru descentralizare, iar acest demers ne da mai multa responsabilitate”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

In noul program sunt stabilite 8 prioritati, dintre care 7 sunt destinate investitiilor, iar cea de-a opta asistentei tehnice.

Cele 7 prioritati strategice sunt:
1. Regiune inovatoare competitiva – 236 milioane euro
2. Regiune smart – 34 milioane euro
3. Regiune verde – 157 milioane euro
4. Regiune cu mobilitate sustenabila – 157 milioane euro
5. Regiune conectata – 158 milioane euro
6. Regiune educata si atractiva – 194 milioane euro
7. Regiune pentru oameni – 193 milioane euro

Noutatile pe care acest program le aduce este ca va exista o etapa unica de evaluare si reguli mai simple si clare pentru cei care vor accesa fondurile europene.

De asemenea, de mentionat este ca fiecare regiune de dezvoltare va avea propriile reguli.

Potrivit lui Sorin Maxim, primele contracte de finantare vor fi semnate chiar in primavara anului viitor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. e foarte putin. din cat vor ei sa fure.

  2. cati bani vor face smecherii din zona acuma,…..aiaiaiai ca mi-ar place si mie sa am o combinatie acolo, acuma ii momentul sa se aranjeze pe viata baietii si noi sa ne uitam cu dispare 1 miliard de euro pe idei, propuneri si desene