Pericol pe Dunare! Traficul este ingreunat in urma unui accident

Traficul pe Dunare la intrarea in tara, in apropierea localitatii Moldova Veche, e ingreunat si ambarcatiunile ajung cu greu in port. Aceasta dupa accidentul petrecut in urma cu aproape o saptamana cand o barja, ce transporta peste 800 de tone de ingrasamant, s-a scufundat in fluviu.

Barja de pe fundul apei incurca circulatia, deoarece aceasta e inclinata, iar navele se pot lovi cu partea inferioara de ambarcatiunea scufundata.

Barja este inclinata oblic in apa. Urmau sa intre scafandri sa vada exact pozitionarea. incurca traficul deoarece barja este in zona senalului navigabil si traficul este ingreunat la intrarea in portul Moldova Veche. Se poate sa atinga cu partea de jos a navei obstacolul respectiv. Zona este semnalizata, noi doar monitorizam sa nu apara o crestere a concentratiei de azot, fosfor sau potasiu in zona. Pana acum, sonda care face determinari nu inregistreaza nicio problema”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat, Ervin Luci.

Armatorul va fi amendat

Inspectia Teritoriala a Apei urmeaza sa aplice sanctiuni armatorului barjei scufundate care a inceput sa negocieze pretul cu scafandrii, veniti de la Constanta, pentru ca acestia sa intre in apa si sa ajute la recuperarea incarcaturii.

Scafandrii de la Constanta au venit la Moldova Veche, insa cand ar fi trebuit sa intre in apa pentru a observa cum este scufundata barja, armatorul a inceput sa negocieze cu ei. Mai intai le-a spus ca nu ii va plati pentru operatiune, apoi le-a oferit un pret prea mic. Noi nu putem permite astfel de negocieri la malul apei. Am trimis Inspectia Teritoriala a Apei sa aplice sanctiuni”, a mai declarat directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Armatorului barjei scufundate i se va da un termen de 12, maxim 24 de ore, pentru a plati operatiunea de recuperare a incarcaturii barjei scufundate. Altfel, i se va aplica o amenda minima de 40.000 de lei, a adugat Ervin Luci.

Coordonarea operatiunii de scoatere a ingrasamantului scufundat in Dunare, apoi a barjei va fi facuta de Capitania Portului Moldova Veche.

Incidentul s-a petrecut pe fluviul Dunarea, in apropierea portului Moldova Veche, miercuri, in 11 februarie, in jurul orei 14.00. Barja facea parte dintr-un convoi se deplasa dinspre Vukovar (Croatia) spre Moldova Veche.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Semenic” din judetul Caras-Severin anuntau ca echipajul de pe nava care s-a scufundat a reusit sa se transfere in timp util pe o alta barja din convoi, inainte de sosirea echipajelor de interventie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Afacerilor Interne, barja care s-a scufundat in Dunare avea la bord 847,9 tone de fertilizant agricol, ambalat in saci de plastic, si facea parte dintr-un convoi alcatuit din nava Bazias, doua barje si trei slepuri, care fusesera incarcate intr-un port din Croatia, cu destinatia Moldova Veche.

In urma incidentului, nu au existat victime, dar vicepremierul Gabriel Oprea, presedinte al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), a ordonat Centrului Operational de Comanda al Guvernului si Platformei de Coordonare Operationala – structuri subordonate CNSSSU – sa verifice gradul de risc potential pentru mediul inconjurator.

Ministerul Mediului a dispus, totodata, ca Administratia Nationala Apele Romane sa asigure monitorizarea permanenta a calitatii apelor pe mai multe sectiuni de control, pe durata recuperarii incarcaturii scufundate.

3 scafandri din Constanta au sosit la Moldova Veche pentru a participa la operatiunile de recuperare a incarcaturii barjei scufundate in Dunare. Operatiunea nu a inceput, insa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.