Perchezitii DNA pentru fraudare cu fonduri europene la clanul Carpaci. Prejudiciu de peste 400.000 de euro pentru livezi care nu exista

Procurorii DNA fac mai multe perchezitii in judetul Caras-Severin la o familie de romi care face parte din clanul Carpaci si care este suspectata de frauda cu bani europeni. Prejudiciul se ridica la 2 milioane de lei, adica peste 400.000 de euro.

CITESTE SI: Mucegai, produse expirate ori tinute la caldura. Supermarketuri din Timisoara si din judet, calcate de inspectorii OPC. Raioane inchise si amenzi de zeci de mii de euro. Foto

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, in perioada 2015 – 2022, membri ai familiei au accesat fonduri europene, dupa ce au infiintat pe numele lor sau al unor persoane din anturaj, diferite firme sau prin PFA-uri prin care au depus documente sau declaratii false la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). De asemenea, au depus si personal astfel de documente sau declaratii in calitate de reprezentanti ai acestora.

Dupa ce cererile de finantare le-au fost aprobate, Marinela Carpaci si Ion Rusalin Carpaci au devenit beneficiarii sumelor astfel obtinute.

Ca mod de operare, pentru a beneficia de sume de bani in cadrul unor scheme de plata suspectii au incheiat in numele societatilor comerciale sau al entitatilor juridice pe care le reprezentau contracte de arenda avand ca obiect terenuri aflate in diferite judete din tara, dupa care depuneau la APIA cereri de sprijin financiar, solicitand plata in cadrul unor scheme.

Pentru ca aceste plati erau conditionate de indeplinirea unor cerinte (de exemplu sa aiba calitatea de fermier activ), cei doi au intocmit si folosit documente ce contineau date nereale pentru a face dovada calitatii de fermier activ sau au facut declaratii in fals prin care isi asumau angajamente in calitate de fermieri.

Pentru a beneficia de sprijinul prin Masura 11 Agricultura ecologica, ce era conditionat de inregistrarea entitatii juridice in sistemul de agricultura ecologica si de obtinerea unui certificat eliberat, in urma unui control, facut de un Organism de Inspectie si Certificare in Agricultura Ecologica, Marinela si Ion Rusalin Carpaci au incheiat contracte de certificare in agricultura ecologica cu un astfel de organism. În rapoartele de inspectie intocmite de doi inspectori s-a consemnat ca societatile detin livezi plantate cu meri sau pruni, aflate in anul I sau II de conversie la agricultura ecologica si ca urmeaza a fi recoltate diverse cantitati de fructe (intre 8 tone si 30 de tone), desi cercetarile au stabilit ca pe terenurile arendate fie nu exista livezi, fie au existat candva dar acum se afla in stare avansata de degradare si nu mai realizeaza productie.

Marinela si Ion Rusalin Carpaci au beneficiat astfel de suma totala de 2.000.000 lei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. plminstpt spune:

  aia e… ac recas nu a fost Poli
  Hai Politehnica Timișoara, vom reveni cândva.
  Papagalii postaci(tnl, tsd, plm) sa comenteze…
  Politrucii care fura motorina(mile forum rattplm) si altele sunt bucuroși că vor putea vopsi autobuzele în culori de partid

 2. Asa, și? spune:

  Eu am cunoscut o mica parte din clan, una care are case pe BMV, peste drum de facultsti. Pana și cei tineri erau analfabeti. Contractele de cumpărare le făceau prin avocați și notari sau judecători. Ei nu erau în stare de a citi și înțelege exprimările juridice, mai ales ca trăiesc în Germania, cea mai mare parte. În concluzie, sunt nemernici in spatele lor care ii manipulează și care acumuleaza averi uriașe făcând ” afaceri” cu familiile de romi. Pe voi, politicienii – in mare parte niște mincinosi – va mint ca vinovatii sunt Ciuhandu si/ sau Robu.

 3. mitica spune:

  Ce avet-i mah? cum nu au ciorile livezi? ce vorba e asta? este livezi la tiganii numai ca este in germania livezile

 4. Ica spune:

  Vor juca cartea cu discriminarea si vor scapa.