Opinia Timisoarei

Perchezitii DNA la unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Timisoara! Cum a fost ‘imbunatatita’ metoda Factura prin firme fantoma din vecini? VIDEO!

TIMISOARA. Actiune a procurorilor DNA Timisoara, insotiti de mascatii de la Jandarmi, inspectori ANAF si ofiteri de la Antifrauda, in aceasta dimineata.

Sase perchezitii au loc la adrese din Timis, iar anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de 3 milioane de euro.

Descinderile se desfasoara concomitent in Timisoara si in comunele Sanandrei si Iecea Mare.

 

Printre cei vizati de perchezitii se numara si un cunoscut om de afaceri ce activeaza in domeniul Agriculturii, fiind un important jucator pe piata cerealelor din Banat, Cristian Popa.

Faimoasa Metoda Factura a fost imbunatatita: a trecut frontiera!

Potrivit unor surse din ancheta, prejudiciul creat statului este rezultatul actiunii unui grup infractional organizat care practica evaziunea fiscala.

 

Celebra Metoda Factura a suferit schimbari majore, sustin anchetatorii. Ofiterii Antifrauda vor verifica mai multe documente despre care cred ca au fost falsificate. Este vorba de facturi care ar fi fost emise pe numele unor firme fantoma care au ca interpusi, de asta data, cetateni din Serbia.

Ancheta in acest dosar a fost inceputa in urma cu 4 ani dar a fost deosebit de dificila din cauza intrarii in circuitul evazionist a unor societati comerciale din tara vecina. Surse din randul anchetatorilor spun ca schema afacerii era simpla. Se achizitionau cereale de la persoame fizice, erau emise facturi de la firme fantoma, apoi se solicita returnarea de TVA dupa care firma era bagata in insolventa sau actiunile cesionate unor cetateni sarbi.

 

Procurorii anticoruptie au ridicat mai multe documente iar 5 persoane au fost duse la audieri. Vor fi cercetate pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.

CITESTE SI: DNA Timisoara are in vizor un „tun” cu cereale de peste 7 milioane de euro

UPDATE: Procurorii i-au retinut pentru 24 de ore pe cei 5 oameni de afaceri audiati vreme de mai multe ore la sediul DNA Timisoara.

Este vorba de Cristian Dumitru Popa,  administrator al mai multor societati comerciale, pentru constituirea unui grup infracţional organizat si evaziune fiscala in forma continuata.

De asemenea, au mai fost retinuti Dragos Ciprian Negoita, Ionut Sorin Ivancea, Ioan Cadariu si Vasile Tailor Cacareaza, administratori ai unor societati comerciale, pentru constituirea unui grup infracţional organizat si complicitate la evaziune fiscala in forma continuata,

Incepand cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt si de drept al mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice. in concret, s-a retinut ca societatile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta (cu consecinta directa a eludarii TVA aferente), aceasta marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali (de regula, societati cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecinta directa a colectarii TVA aferente”, se arata intr-un comunicat DNA.

Potrivit sursei citate, Popa a introdus in circuitul marfurilor mai multe societati comerciale de tip fantoma.

Singurul rol al acestora  (al societatilor de tip fantoma- n.r.) a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinta colectarii TVA de catre aceste societati de tip fantoma si, ulterior, a deducerii acestei taxe de catre firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de catre beneficiarii finali ai marfurilor), care nu a mai fost virata bugetului de stat. Ulterior, aceste societati comerciale de tip fantoma, controlate si coordonate de ceilalti inculpati care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infractional initial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau instrainate unor cetateni straini”, se mai arata in comunicat.

Cei cinci oameni de afaceri au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro). In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Cei cinci oameni de afaceri urmeaza sa fie prezentati vineri in fata magistratilor de la Tribunalul Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

UPDATE: Cei 5 oameni de afaceri din dosarul DNA, eliberati pe cautiune, sub control judiciar! Cristian Popa, Dragos Ciprian Negoita, Ionut Sorin Ivancea, Ioan Cadariu si Vasile Tailor Cacareaza trebuie sa depuna o suma importanta in urmatoarele 5 zile ca sa scape de arest.  Cristian Popa trebuie sa depuna la instanta 100.000 de euro, iar ceilalti 4 cate 10.000 de euro.
Aceasta a fost decizia magistratilor de la Tribunalul Timis, vineri. Ancheta procurorilor DNA continua.

 

Exit mobile version