Noutati :

Perchezitii DIICOT la Timisoara si in 13 judete. E vizata o universitate

18 decembrie, 2019 - 09:43 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EVENIMENT
3

Procurorii DIICOT şi ofiteri de politie judiciara efectueaza 76 perchezitii in Bucuresti si judetele Brasov, Bistrita-Nasaud, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Vaslui, Satu Mare, Ialomita, Timis, Dambovita, Botosani, Cluj si Mures.

Potrivit unor surse judiciara, este vizata Universitatea Spiru Haret, noteaza stiripesurse.ro.

Cauza vizeaza destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, in forma continuata, luare de mita, dare de mita, complicitate la dare de mita, divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la insusirea, fara drept, in intregime sau in parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creatie intelectuala proprie, abuz in serviciu, participatie improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participatie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz in serviciu, cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta.

In fapt s-a constatat ca, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii institutiei de invatamant, impreuna cu secretari ai unor facultati din cadrul universitatii, angajati care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universitatii, inclusiv cadre didactice direct implicate in evaluarea finala a studentilor, au constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii de infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informatii nepublice, insusirea, fara drept, in intregime sau in parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creatie intelectuala proprie.

Prin aceasta activitate infractionala vasta, membrii gruparii infractionale au urmarit facilitarea promovarii frauduloase de catre foarte multi studenti/masteranzi, atat a examenelor universitare anuale sau/si examene restante cat fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenta si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

Astfel, in schimbul obtinerii de diverse foloase materiale, au procedat la indeplinirea defectuoasa, neindeplinirea sau indeplinirea unor acte contrare ce tin de indatoririle de serviciu, facilitand promovarea frauduloasa a examenelor sustinute de foarte multi studenti ai universitatii, atat cu ocazia sustinerii anumitor examene restante/credite, cat şi cu ocazia organizarii sesiunii de licenta/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent.

Pe parcursul anchetei au rezultat date de natura sa ateste faptul ca astfel de activitati infractionale sunt derulate in cadrul universitatii de foarte multi ani (cel putin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licenta cat şi a examenelor obisnuite aferente anilor universitari, existand situatii cand studentii, viitori licentiati, nici macar nu au trecut vreodata pe la cursuri şi nu au participat personal la sustinerea examenelor la materiile si disciplinele respectivelor facultati.

In raport de pozitia de conducere ocupata in cadrul universitatii şi de influenta pe care o putea exercita atat asupra angajatilor acesteia cat si asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul institutiei de invatamant superior coordona in mod direct activitatile infractionale.

Secretarii, persoane de incredere ai prorectorului, raspundeau şi erau implicati de regula dupa caz, in facilitarea obtinerii grilelor cu intrebarile si raspunsurile de la examen, traficarea influentei pe langa anumiti profesori pentru promovarea frauduloasa a examenelor restante/credite, facilitarea obtinerii de lucrari de licenta deja intocmite etc.

In continuare, grilele cu intrebari/raspunsuri, precum şi lucrarile de licenta/master ajungeau in posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atributiilor prevazute de normele aplicabile, in schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenti/persoane intermediare), in scopul utilizarii şi promovarii frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licenta).

Astfel, s-a constatat ca, pentru fraudarea efectiva a probei 1, scrise a examenului de licenta, fie grilele cu raspunsurile la intrebari ajungeau in posesia candidatilor (care procedau la invatarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora in telefon şi ulterior, in timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fara a fi impiedicati de supraveghetori, ci dimpotriva fiind asezati in anumite locuri prestabilite pentru a putea actiona fara probleme), fie studentii candidati erau direct ajutati in timpul examenului scris de catre anumiti supraveghetori, in completarea raspunsurilor la testul scris de licenta.

In ceea ce priveste proba a II a, orala, de sustinere a examenului de licenta/master, prorectorul era de regula cel care dupa obtinerea lucrarii de licenta, o trimitea mai departe studentului prin intermediul postei electronice, cu foarte putin timp (doar cateva zile) inainte de sustinerea şi prezentarea efectiva a lucrarii, studentul neavand practic posibilitatea nici macar de a citi si a-si insusi continutul lucrarii, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Mai departe, prorectorul se ocupa in majoritatea cazurilor de insasi intocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultatii, pe care in perioada imediat premergatoare sesiunii de licenta, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului in a carui coordonare ar fi trebuit sa existe lucrarea studentului in cauza.

In cauza vor fi puse in aplicare un numar de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmand a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism – Structura Centrala si la sediul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Județul Timișoara???

  2. aceleasi fapte le stiu ca aveau loc acum 15 ani la aceeasi facultate, sunteti naivi, au suparat pe cineva mai mult ca sigur. Am avut un amic care a absolvit fara sa participe la nici un curs, nici macar la cel festiv

  3. Toate facultatile particulare au scos pe banda rulanta absolventi, niste ratați ai vremurilor noastre, dar care împinși prin pile ocupă multe funcții de care nu- s in stare, doar ca duc România spre dezastru.