Pe urma hotilor de fier vechi, pana la centrele de colectare. 37 de centre controlate in Timis, 43.000 lei in amenzi

TIMISOARA. Furtul de fier vechi n-ar fi o afacere profitabila daca hotii n-ar avea cui sa-si vanda „marfa”. In ultimi ani numarul centrelor de colectare a crescut exponential si, intamplator sau nu, furtul de fier vechi a ajuns o indeletnicire foarte profitabila pentru hoti.

In acest context, autoritatile din judetul Timis au efectuat, timp de doua zile, controale la centrele de colectare a fierului vechi de pe raza judetului Timis. Actiunea  a fost desfasurata in perioada 14-15 februarie, de catre politistii din cadrul IPJ Timis, comisarii Garzii Financiare-Sectia Timis si specialisti din cadrul Romtelecom, Transelectrica, Enel si SN CFR. Directia Judeteana de Informatii Timis si SIPI Timis si-au adus si ele suportul tehnic si informatic.

Autoritatile au avut ca scop identificarea bunurilor provenite din comiterea de infractiuni, a celor care valorifica in mod repetat materiale feroase sau neferoase provenite din furturi, depistarea celor care colecteaza si prelucreaza ilegal deseuri, dar si verificarea modului de Intocmire a documentatiei obligatorii privind provenienta bunurilor gestionate.

Cu aceasta ocazie au fost verificate 37 de centre si au fost aplicate 11 sanctiuni, In valoare de 43.000 de lei. Au fost identificate aproximativ 100 de kilograme de materiale care vor face obiectul unor anchete ulterioare. Totodata, au fost amendate societati la care au fost depistate nereguli contabile, nu au depozitat corespunzator deseurile sau, cuma fost cazul unui centru din Jebel, au poluat aerul prin incendierea deseurilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cam tarziu se ia aceasta masura. Intarzierea este de aproape 20 de ani. In timpul asta au fost furate capace de canale care au dus la pagube colaterale de sute de mii de euro, au fost furate garduri la proprietatile unde proprietarii nu locuiau permanent, au fost furate cabluri electrice de pe stalpi, de sub pamant, au fost furate materiale din santiere, chiar autoturisme care erau temporar scoase din circulatie, calorifere din case in constructie, cabluri de semnalizare la calea ferata si muuuulte alte materiale. Pagubele au fost IMENSE. In plus impactul social generat de haitele de tigani care colecteaza fier vechi cu forta din curtile si de pe proprietatile oamenilor, intrand fara permisiune pana in garaje sau gradini. Nu incerc sa culpabilizez politia, insa cele mai multe dintre aceste fapte nu sunt luate in considerare de politisti. Motivul cel mai frecvent fiind faptul ca nu a fost vazut hotul. Iar centrele de preluare fier vechi preiau orice de la oricine. Chiar elemente de rezistenta de la cladiri, capace de canale, porti de gard de la indivizi care nu pot justifica provenienta si muuulte altele. De multi ani am renuntat sa ma mai indignez pentru aceste lucruri. Intrasera in firescul cotidian. In fiecare zi vad tigani cu carucioare improvizate intrand sa „inspecteze” fiecare curte de pe strada mea. Oriunde este usa deschisa ei se baga sa „verifice”. Toti vecinii mei au renuntat sa mai lase lucruri de valoare in curtile lor. Pana si rufele pentru uscat le inchid in anexe. A fost TM un oras cu ordine si siguranta … demult. Foarte demult … 🙁

    • Cand am scris „lucruri de valoare” pe care cetatenii nu le mai lasa in curtile lor, chiar inchise, ma refer la lucruri de orice valoare, inclusiv maturi sau presuri de sters talpile papucilr. Pana si ornamentele de la porti sunt cu risc de „evaporare”. Iar cand vad sondajele alea despre nivelul de incredere al cetatenilor in institutiile publice, inclusiv politie, ma umfla rasul. Ne costa enorm intregul sistem de ordine si siguranta, cu rezultate cel putin indoielnice. Dar vede doar cine nu trebuie, adica unii ca si mine. Iar noi ne crestem copiii in acest mediu, inducandu-le involuntar ideea ca asta este normalitatea.