Patru modificari la proiectul privind amanarea ratelor la credite

Hotararea de Guvern privind procedura de amanare a ratelor la credite inca nu a aparut in Monitorul Oficial, desi a fost adoptata de Guvern. Au intervenit unele modificari fata de proiectul pus initial in dezbatere, conform reprezentantilor Ministerului Finantelor.

CITESTE SI: Razie de proportii in Timisoara si in judet. Mii de oameni verificati, amenzi de peste 130.000 de lei pentru cei care sfideaza regulile in pandemie de COVID-19 

Patru modificari fata de proiectul initial

Potrivit informatiilor transmise HotNews.ro de Ministerul Finantelor, sunt patru modificari importante fata de varianta initiala.

1. A fost eliminata mentiunea ca dupa data de 1 ianuarie 2021 clientul are posibilitatea de a obtine o singura data suspendarea obligatiilor de plata, existand posibilitatea de a depune mai multe cereri in conditiile respectarii celorlalte criterii.

2. A fost eliminata mentiunea prin care bancile puteau modifica data de scadenta lunara a ratei cu mentinerea numarului total de 60 de rate lunare egale sau posibilitatea sa acorde o perioada limitata de gratie la plata ratelor lunare, suplimentara celor 60 de rate lunare egale de plata a dobanzii, dar care nu va fi acoperita de scrisoarea de garantie de stat.

3. A fost eliminata mentiunea ca in situatia in care pe perioada celor 60 luni de esalonare a platii dobanzilor, clientul va aplica pentru Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Perioada de esalonare la plata a obligatiilor ramase corespunzator celor 60 luni de esalonare a platii dobanzilor potrivit OUG 37/2020 se va prelungi corespunzator.

4. A fost modificata data de 30 martie 2021 in 31 martie 2021 pana la care creditorul trebuie sa transmita raspunsul debitorului, corelat cu prevederile din norma primara.

Sursa: Hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.