Noutati :

Patrimoniu Viu – Targ de mestesuguri, gastronomie si fotografie din Banat

26 noiembrie, 2014 - 11:54 AM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
0

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in parteneriat cu Universitatea de Vest Timisoara, Institutul Intercultural Timisoara si Primaria Orasului Kikinda (Serbia) organizeaza  in perioada 4 – 6 decembrie 2014, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, o manifestare complexa dedicata promovarii si valorizarii patrimoniului cultural din regiunea Banatului, sub genericul:

Patrimoniu Viu – Targ de mestesuguri, gastronomie si fotografie

Evenimentul face parte din activitatile derulate in cadrul Proiectului „Patrimoniul viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului”, finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia.

Cu acest prilej, CCIAT ofera standuri gratuite de prezentare si vanzare cu obiecte de arta traditionala (tesaturi, costume populare, cusaturi, obiecte din ceramica si lut, picturi pe sticla, podoabe realizate manual) cat si cu produse ale artei gastronomice specifice Banatului.

Vor expune mestesugari si artizani din comunitatile aflate in cele 7 areale de dezvoltare din Romania (Recas/Herneacova, Faget, Caransebes, Herculane, Dubova) si Serbia (Kikinda, Uzdin).

Programul cuprinde demonstratii de gastronomie, demonstratii de arta traditionala si mestesuguri, ateliere de pictura, muzica, cusaturi, bucatarie traditionala, vernisaje de fotografie si pictura.

Copiii sunt invitati in atelierul lui Mos Nicolae pentru a afla si invata cum brodeaza „bunicutele” de la Uzdin, cum se fac bomboanele, turta dulce sau traditionalele „nuieluse”.

Momente folclorice de exceptie vor incanta vizitatorii pe intreaga durata a manifestarii.

Pentru publicul profesionist, se organizeaza paneluri privind proiecte de investitii in comunitatile locale, surse de finantare pentru turism si investitii in obiective locale. Astfel, in data de 4 decembrie 2014, ora 1300, va avea loc o dezbatere interactiva ce vizeaza proiecte si surse de finantare pentru dezvoltarea durabila a turismului, spiritului antreprenorial, certificarea si promovarea produselor si serviciilor traditionale. Vor fi prezentate si oportunitatile de finantare prin Programul Operational Regional pentru perioada 2014-2020, sursa de finantare cea mai utila pentru cei care au deja proiecte contractate sau vor definitiva proiecte in perioada imediat urmatoare. Au fost invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice locale – primarii, scoli, cimine culturale, organizatii de cultura si cult, agentii de turism, operatori de transport, organizatii neguvernamentale, grupuri de actiune locala din zonele vizate de proiect.

Reamintim ca proiectul vizeaza valorizarea patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru turism in zona transfrontaliera, transformarea acestuia in produse turistice cat si constientizarea oamenilor din comunitatile investigate privind importanta conservarii si promovarii patrimoniului viu prin turism.

Pentru atingerea obiectivelor, partenerii de proiect deruleaza activitati specifice: sesiuni de instruire si formare profesionala (curs de ghid turistic), consultanta privind finantarea unor proiecte de dezvoltare rurala si turism (muzee, case memoriale), campanii de prezentare si promovare a rezultatelor cercetarii (conferinte, expozitii de fotografie, panouri de prezentare a zonei), activitati de realizare a unor produse turistice specifice – harti regionale, rute si circuite turistice tematice, calendar cu evenimente si sarbatori locale laice si religioase, carte de bucate, carte de legende locale, CD-uri cu muzica si dansuri traditionale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...