Noutati :

Patriarhul Daniel, rugat cu bani de Hrebenciuc. Citeste STENOGRAMELE in care Hrebenciuc l-a imbiat pe Patriarh cu bani de la Banca Sfantul Spirit pentru construirea Catedralei Neamului!

13 ianuarie, 2012 - 03:49 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Patriarhul Daniel vorbeste lejer despre sute milioane de euro. Oamenii legii au pus mana pe o discutie in care apare numele acestuia. Patriarhul a fost rugat cu bani de la banca „Sfantul Spirit” din Portugalia, pentru construirea Catedralei Neamului.

foto: realitatea.net

Discutia dintre Becali si Hrebenciuc se pare ca ar fi avut loc in 21 mai 2010 si cuprinde si informatii despre un teren in suprafata de un hectar oferit de Gheorghe Becali unui ministru.  Pana acum, nu se stie despre ce ministru este vorba. Pe de alta parte, in dosar este redata si interceptarea unei conversatii dintre Viorel Hrebenciuc si PF Daniel.

In 14 iulie 2010, Hrebenciuc a luat legatura cu Patriarhul pentru a-i propune  un imprumut pentru construirea Catedralei Neamului, de la banca „Sfantul Spirit” din Portugalia.

Procurorii redau in material discutia dintre cei doi:

„V.H.: Buna seara, Viorel Hrebenciuc sunt!

Secretar: Cu respect, domnule Hrebenciuc. Sunt parintele secretar.

V.H.: As fi vrut sa vorbesc un minut cu prea fericirea sa, daca este.

Secretar: Acum e ocupat.

V.H.: Va rog, este in legatura cu Catedrala Neamului. Am o veste buna, da.

Domn: Alo?

V.H.: Saru’mana, preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc va deranjeaza.

Domn: Ah, sa traiti domnule Hrebenciuc! Ce mai faceti, bine?

V.H.: Bine fac, preafericite.

Domn: Vad ca bacauanii sunt in fata.

V.H.: Sarut mana, multumim din suflet!. De ce va deranjez. Eu stiu ca sunt probleme cu finantarea Catedralei Neamului si am gasit o posibilitate. Este vorba de Banca Sfantul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Presedintele bancii ar veni saptamana viitoare aici, pentru ca ei pot sa faca acest lucru, indiferent de suma. Eu, daca ati avea timp sa ma primiti in audienta…

Domn: Problema este asa: ca noi avem mai multe oferte si, daca ne-ar face in scris, acum noi trebuie sa pastram o anumita simetrie. si bancile astea ale noastre, romanesti …

V.H.: Da.

Domn: Vor sa contribuie.

V.H.: Dar vorbiti de contributie in sensul de credit sau de …

Domn: Linie de credit.

V.H.: Care ar fi suma totala de care avem nevoie?

Domn: Pai acum suma totala este … Pentru trei ani o suta de milioane de euro.

V.H.: Pentru trei ani?

Domn: Nu e mult, 30 de milioane pe an. Ceea ce nu imi pare o suma mare. Si ai nostri pe aici au zis ca, daca au ceva garantii guvernamentale punctuale, pot sa ajute. Dar linia de credit mi se pare … Aceasta nu presupune garantii. Ca noi facem cu ei asa: cand avem bani, nu cerem, cand nu avem bani, cerem si atunci, se plateste comision de folosire si de nefolosire. Asta e forma cea mai putin dificila.

V.H.: Eu ma gandeam la o chestiune care sa o luam …

Domn: Noi ne gandim ca, daca oamenii sunt sensibili, o sa luam putini bani de la banca. Numai in momentul in care ar fi un hiatus, un fel de pauze care nu sunt acoperite. De pilda, de aici, sunt oamenii, la primariile de sector. Domnul Ontanu deja a alocat, a prins o anumita suma si noi ce putem face fara sa mai dam dobanzi si comision de folosire, sa facem pe cont propriu.

V.H.: Corect.

Domn: Anul acesta avem banii stransi… Platim 30% din proiectare (…)”.

In dosar apare si o interceptare in care o persoana, prezentata de procurori ca fiind „domn”, ii spunea lui Viorel Hrebenciuc ca are un „pont si mai misto” pentru finantarea construirii Catedralei Neamului: „Poate sa plateasca asa: sa faca vinul de impartasanie. Vinde … Unii distribuitori, noi ne umplem de bani!”

Hrebenciuc: Am vorbit acum cu Patriarhul si e putin mai complicata chestiunea. E in spital saracu. si ma vad luni, trec pe la el. Mi-a explicat ca sunt multe banci. Ca de fapt nu vrea sa ia linia. Nu am inteles eu exact cum vrea sa faca. intelegi?

Domn: Da.

Hrebenciuc: Zice sa le faca o propunere, ca noi avem propuneri. Dar ma lamuresc eu luni, fata in fata cu el.

Domn: E cel mai bine asa, ca sa nu ii aduc nici pe aia degeaba. Ei au zis, domnule, facem un sindicat de banci, astia de la Spiritus Santus pot sa deblocheze un milion foarte usor.

Hrebenciuc: 100 e maxim, a zis.

Domn: Da? Perfect atunci.

Hrebenciuc: Iuliu Neagu se apuca de lucru. Deci vad ce a facut pana acum ca el face din bucati si nu cred ca e bine.

Domn: Nicio problema. Dar sa stii ca mai am un pont si mai misto. Poate sa plateasca asa: sa faca vinul de impartasanie. Vinde… Unii distribuitori, noi ne umplem de bani.

Hrebenciuc: Ai vazut!”

Stenogramele se arata in volumele de urmarire penala ale dosarului in care procurorii DNA i-au trimis in judecata pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...