Noutati :

Patriarhia Romana a stabilit taxe fixe pentru nunti si botezuri

18 ianuarie, 2011 - 04:48 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Taxele sunt stabilite in functie de veniturile bisericii, adica de zona in care este amplasata parohia si de numarul de credinciosi.

Si pana acum credinciosii plateau pentru nunta si botez, doar ca suma nu era fixa, ci era la mica intelegere cu preotii. Este drept, taxele cele mai mari se plateau la bisericile renumite. Si acum e la fel.

Bisericile mari, precum Sf. Elefterie, Sf. Spiridon, Sf. Mina sau Sf. Silvestru percep sume maxime: 1.000 de lei pentru o nunta si 500 de lei pentru botez. Preotii vor elibera chitanta. Teoretic cel putin, netaxata a ramas moartea. Inmormantarile sunt gratis, pentru ca, spun preotii, familiile sunt indurerate.

Unii parohi au recunoscut ca au fost pusi sa taie chitante la ceremonii pentru ca Patriarhia sa poata tina socoteala banilor si sa le ceara parte la construirea Catedralei Neamului.

Intr-un comunicat pe site-ul BOR, se precizeaza ca toate contributiile benevole ale credinciosilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii si inmormantari) se stabilesc de catre Adunarea parohiala a fiecarei parohii la propunerea Consiliului parohial, tinand cont de mediul rural sau urban in care se afla parohia si de situatia economica a credinciosilor (pensionari, someri, salariati sau oameni cu posibilitati financiare mai mari). Contributiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, intretinerea lacasurilor de cult, plata utilitatilor si nu sunt nicidecum considerate donatii pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamulu”.

La proxima sedinta a Sfantului Sinod din zilele de 16-17 februarie 2011, Cancelaria Sfantului Sinod va propune spre aprobare procedura de colecta nationala a donatiilor pentru noua Catedrala patriarhala la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane. Astfel, intre alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparentei procedurii de colectare a donatiilor si evitarea confuziilor cu donatiile in alte scopuri facute la fiecare parohie, Cancelaria Sfantului Sinod va propune un chitantier special unic de inregistrare a donatiilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...