Noutati :

Patriarhia explica decizia prin care a fost decazut din drepturi mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, si cere enoriasilor sa se calmeze

23 mai, 2011 - 03:41 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. Dupa 3 zile dupa ce Sfantul Sinod a hotarat sa ii ia dreptul de semnatura lui IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, Patriarhia Romana se explica intr-un comunicat. Mai mult, aceasta le-a transmis credinciosilor care au protestat duminica in fata Catedralei, sa isi pastreze calmul si sa se roage.


„Din respect pentru persoana venerabila a Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului in varsta de 88 de ani – care, din motive de sanatate, nu a mai participat la ultimele sapte sedinte de lucru ale Sfantului Sinod – si din responsabilitate pentru disciplina administrativa a eparhiilor, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat aceasta hotarare, avand caracter temporar si exceptional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timisoarei (dese reveniri la hotarari luate in prealabil, polarizare intre hotararile luate si aplicarea lor concreta, suprimarea autoritatii Consiliului Eparhial si a Permanentei Consiliului Eparhial, incercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune in contradictie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutand astfel clerul, credinciosii si opinia publica). Sfantul Sinod a hotarat, de asemenea, ca Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu al Olteniei sa supravegheze modul in care sunt aplicate hotararile Sfantului Sinod in Arhiepiscopia Timisoarei si Mitropolia Banatului si cum evolueaza ameliorarea situatiei existente”, se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane.

In acelasi comunicat, enoriasii sunt indemnati la calm si rugaciune: „Clericii si mirenii crestin-ortodocsi care se erijeaza in sustinatori ai Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului sau ai Preasfintitului Parinte Paisie Lugojeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, sunt indemnati la calm si rugaciune pentru a se evita duhul de tulburare care dauneaza vietii Bisericii si imaginii ei in societate”, se arata in acelasi document.

In data de 20 mai, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a delegat atributiile administrative IPS Nicolae lui PS Paisie Lugojenu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Decizia nu a fost privita cu ochi buni de mai multi enoriasi care duminica seara au protestat in fata Catedralei Mitropolitane. Acestia sunt decisi sa continue protestul, la mijlocul acestei saptamani. Ei spera ca Sfantul Sinod sa isi revizuiasca decizia.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. da ma dar pe Paisie…altul nu gaseati sa nu va faceti de ras??….Asta de mult pregatea debarcarea..cred ca nici la armata nu este teroarea pe care a impus-o el. Se duce totul de rapa.

 2. Rusine celor care au luat drepturile mitropolitului Nicolaie,nu ne mai simtim in siguranta nici in biserici,de cind a venit acest paisie ,a stirnit doar ura si groaza in biserici,tine predici de parca ar fi pe tarla in Oltenia,nu am vazut atata ura in ochii unui preot cat am vazut in ochii lui,pana si copii il urasc pentru cuvantarile care le adreseaza lor,pleci de la slujba ,de parca ai fost la o sedinta de partid,nu este pic de piosie ,de smerenie,doar critici si ura!

 3. Splendid,un asa comunicat parca a
  fost redactat in birourile fostului
  P.C.R.!!Parintele Nicolae a incercat sa nu se comporte ca un „taliban” si l-ati marginalizat!!
  Despre ce fel de toleranta vor-
  beste B.O.R.??