‘Pasaportul COVID’, aprobat in Uniunea Europeana. Certificatul verde digital ar putea intra in vigoare de la 1 iulie

Parlamentul European si statele-membre s-au pus de acord cu privire la certificatul sanitar european COVID, care ar facilita calatoriile in interioriul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus.

Calatorii vor putea demonstra prin acest document, care se va numi „certificatul verde digital european”, ca au fost vaccinati impotriva COVID-19, ca au un test negativ recent sau ca au trecut deja prin boala. De fapt, acestea vor fi trei certificate distincte.

CITESTE SI: Refacerea cladirilor istorice, patrimoniul si politia locala, directiile unui parteneriat intre Timisoara si Oradea. Viceprimarul Cosmin Tabara, fost coleg de facultate cu cel de la Oradea 

Certificatul va fi disponibil fie in format digital, fie pe hartie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre sa elibereze certificate care vor fi apoi acceptate in alte tari ale UE.

Certificatul pentru COVID-19 ar urma sa fie in vigoare timp de 12 luni, insa nu va fi o conditie prealabila pentru exercitarea dreptului la libera circulatie si nu va fi considerat un document de calatorie.

In ciuda faptului ca parlamentarii europeni au cerut ca statele membre sa suporte costul testelor PCR, unele dintre acestea au refuzat. Motiv pentru care a fost gasita o solutie de compromis, care mentioneaza necesitatea unor teste „abordabile si accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achizitia de teste, folosind pentru finantare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenta de la nivel european” si, la nevoie, sa mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.

O alta disputa a fost reprezentata de cererea parlamentarilor europeni cu privire la garantarea faptului ca titularii certificatului nu vor fi supusi carantinei sau unor teste suplimentare in tara de destinatie. Insa statele membre, in aceasta chestiune care tine de competenta lor, au dorit neaparat sa-si rezerve dreptul de a institui astfel de masuri, mai ales in situatii exceptionale, precum raspandirea unor noi variante ale coronavirusului.

Textul de compromis prevede ca statele membre „se vor abtine de la impunerea unor restrictii de calatorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu exceptia cazului in care acestea vor fi „necesare si proportionale pentru sanatatea publica”.

Certificatul sanitar european se afla pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi sa fie aprobat in plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul sa devina operational inainte de sfarsitul lunii iunie.

sursa: ziare.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Aperol Spritz spune:

  Tradus, este o chestie total inutilă

 2. stela spune:

  Urmeaza sa ne tatueze un numar de ordine pe frunte,si sa ne puna cip……Doamne,ce-ai facut din oameni??

 3. Stelutza microcipata spune:

  Steluta, pe tine te a macrocipat in ureche cu un piercing (crotal) de la nastere si te scoate nelu la pascut sa i dai lapte bio